Publicat în istorie: Evul Mediu, PREZENTARE DE CARTE

Tirania şi tiranicul de Mario Turchetti


Turrchetti, Mario. Tirania şi tiranicul / Mario Turchetti; trad. din lb franc.: Em. Galaicu-Păun. – Chişinău: Cartier, 2003. – 1125 p.

Această carte nu este o istorie a tiranilor şi a tiranicidelor. Este mai degrabă un eseu istoric asupra a ceea ce s-a gîndit şi s-a spus despre tiranie şi tiranicid. Ea caută să sesizeze specificitatea dezbaterilor pe care guvernările rele le-au suscitat în epoci şi locuri diferite. Ea se interesează de reflecţiile, ideile pe care gînditorii le-au imaginat de acest subiect, sub forme proprii lumii lor. Astfel, această carte reuneşte reflecţiile cu privire la tiranie şi tiranicid, propunîndu-şi să fie primal or istorie.

Concepută ca un eseu, acest studiu cuprinde o perioadă îndelungată şi schiţează o problematică bine determinată. Una dintre primele dificultăţi întîlnite ţine de omogenitatea anchetei. Din nefericire, studiile pregătitoare sunt lacunare, inegale. Se cunoaşte interesul cercetătorilor pentru studierea tiraniei în Grecia antică; nimic asemănător cu privire la alte epoci şi lumi culturale. Interesul renaşte în anumite cazuri izolate, la autri ca John de Salisbury şi Toma D’Aquino, şi pentru perioade cum ar fi sec. XVI francez şi pînă în timpurile monarcomahilor. Putem conchide că preocupările vizînd tirania sunt proprii Grecii antice şi dispar sau se diminuează în epocile care urmează, cu excepţii mai mult sau maipuţin notabile.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s