Publicat în literatura, PREZENTARE DE CARTE

Umberto Eco – gânduri non-literare despre politică și societate


Eco, Umberto. Înainte ca racul / Umberto Eco. – București : ed. RAO, 2007. – 412 p.

Evoluția societății mondiale în fiecare epocă s-a remarcat prin anumite caracteristici distincte. Totul pare să meargă spre un progres vizibil. Însă aparențele pot înșela! Or, la o simplă observație asupra erei noastre confuze, totul se limpezește când se atestă reveniri la „greșeli” epocale ale altor timpuri.

Cartea lui Umberto Eco, scriitor italian recunoscut mai ales pentru minuțiozitatea cu care analizează individualitatea fiecărui segment de timp istoric, vine cu detalii care contrazic progresul de epocă. Tratarea evenimentelor care s-au petrecut între 2000-2005 se remarcă printr-un sarcasm elegant și dur, iar argumentele curg în defavoarea a ceea ce se vrea „progres științific” contemporan. Războiul dintre pasiune și rațiune, preexistent încă de pe timpuri, a revenit drastic în actualitate, războaiele reci s-au transformat în „calde”, lupta dintre stat și religie este tot mai aprigă… Se pare că revenim la valorile de care credeam că ne-am debarasat.

Fundamentul documentar și argumentele cu care dezbate Umberto Eco problema progresului contemporan sunt pe poziție forte. Care sunt acestea – rămâne să lecturați în această carte!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s