Tudor Palladi – îndemn la lectură și creație


DSCN5245În a patra  zi a lui noiembrie, Sala de lectură a BC a găzduit o nouă întrunire a Cenaclului literar-artistic „Magia Cuvântului”, iar ca invitat special a fost prezent poetul Tudor Palladi. Evenimentul a fost moderat de Victoria Fonari, doctor conferențiar, iar participanții au fost studenți de la Facultatea de Litere USM.

În debutul acestui dialog, Tudor Palladi a oferit posibilitatea  studenților de a-și satisface curiozitatea vizavi de viața și opera lui, prin chestionare liberă. Participanții au manifestat interes mai ales pentru pasiunile scriitorului din copilărie, mai ales că acesta a povestit despre atracțiile sale de la vârste fragede și despre sentimentul de admirație față de singurătate, refugiile sale pe „cel mai înalt deal, al Bălăneștilor, de unde stelele erau cel mai aproape de atins”.

Considerațiile că moartea este o reînnoire și că ar trebui să ne ascultăm mai întâi inima, apoi mintea s-au desprins din discursul scriitorului, din șirul de cugetări filosofice asemănătoare unor lecții de viță pentru toți cei încadrați în dialog. Pentru Tudor Palladi a scrie versuri reprezintă „o recreație a minții, un joc prin intermediul inspirației și a muzei, poetul parcurge drumul său în căutarea  unui rost”.

Colecția de volume a poetului Tudor Palladi include: Talismanul ursitei, Semință și altar, Odiseea lacrimii, Nemărginira clipei, Muguri și mugurei ș.a. Referitor la volumul Talismanul ursitei,Victoria Fonari afirmă despre autor că „acesta se joacă cu versurile pe verticală, de parcă poezia lui ar avea conotații japoneze”, incluzându-se și monocromatismul poetic și simbolistica culorilor pentru sugestia profundă a mesajului.

La final, poetul a îndemnat tinerii la lectură zilnică și a menționat că a scrie nu însemnă, totuși, un refugiu, ci un joc al creativității și inspirației, o activitate  superioară a minții ce poate fi însușită prin talent și lecturi intense.DSCN5260

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s