Renașterea Păsării Măiestre a cântecului popular românesc, Maria Tănase


13010299256-maria-tanaseMaria Tănase, supranumită Pasărea Măiastră a cântecului popular românesc pentru vocea ei fermecătoare, a avut un destin mai puțin strălucit decât cariera sa. Viața i-a fost împresurată cu muzică de calitate, dar și cu greutăți care, dincolo de cortină, au distrus-o din interior, luându-i sufletul mult prea devreme.

Spiritul ei însă a rămas să dăinuie în folclorul nostru printr-un dor nestins de frumosul autentic. Întru-cât în acest an se împlinesc 100 de ani de la naștere și 50 de ani de la trecerea în eternitate a acestei cântărețe excepționale, în cadrul Bibliotecii Centrale a fost organizat un eveniment de omagiere, prin care să fie muzica populară să se simtă la ea acasă. Activitatea a avut loc în compania unui grup de profesori de muzică de la cursurile de formare continuă de la Institutul de Științe ale Educației, iar pe post de moderator a fost scriitorul, publicistul și traducătorul Vlad Pohilă.

În acest context a fost prezentată și cartea „Didactica educației muzicale în învățământul primar” (autori: Georgeta Aldea și Gabriela Munteanu), care a amplificat importanța muzicii pentru dezvoltarea valorilor estetice ale societății noastre, chiar din copilărie, prin educație și învățământ.

În cadrul evenimentului au fost reactualizate nu numai date din viața măreței artiste a neamului românesc, dar și cântece vestite în intrepretarea sa, colectate din arhivele video și audio.

Memoria reginei muzicii populare rămâne să dăinuie prin muzică, prin sârguința depusă de fiecare pentru a cultiva frumosul de calitate și, înainte de toate, atât de AL NOSTRU!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s