Publicat în ACTIVITĂȚI BC, EXPOZITII DE ARTA

Papier maché


farfurie papier mache - decor pentru pereteCu prilejul aniversării a 55 ani de la fondare a Şcolii de Arte Plastice “Alexei Sciusev” din Chişinău,  interiorul Sălii de Lectură a Bibliotecii Centrale a preluat o altă înfățișare.

Pe peretele frontal al sălii au fost amplasate farfurii decorate papier maché (termen în limba franceză pentru hârtie mestecată) realizate de elevii şcolii. După cum vă puteţi da seama admirând această expoziţie, pentru a crea un decor spectaculos nu e nevoie de piese scumpe, semnate de designeri celebri. Cele create cu atâta măiestrie, suflet şi dedicare de către discipolii profesoarei Svetlana Odabas-Minaeva impresionează prin diversitatea culorilor şi ornamentelor în care sunt pictate.

Această prezentare necesită JavaScript.

Farfuriile aşezate pe perete – sunt un tip de decor destul de vechi, întâlnit mai cu seamă în casele din zonele rurale. Este de apreciat îmbinarea acestui element popular cu tehnica utilizării unui material diferit, care constă din mai multe straturi de hârtie poroasă. Apărut pentru prima dată în China, papier maché era folosit în secolul al XIX-lea pentru a fabrica păpuși ieftine, cele scumpe având capul din porţelan. Apariția maselor plastice a dus la abandonarea acestui material în producția de serie. În prezent se folosește doar pentru lucrări artizanale, precum măști decorative sau obiecte de mici dimensiuni.

Vă invităm să vizitaţi biblioteca noastră pentru a admira efectul inedit creat de farfuriile multicolore papier maché, pictate în motive atât tradiţionale cât şi marocane, sau pur şi simplu îmbinând elegant linii şi figuri geometrice.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s