Securitatea statală prin prisma colaborării cu NATO. Discuții cu tinerii


IMG_2583Cooperarea Republicii Moldova cu NATO se bazează nu doar pe direcția militară, dar și  în domeniile științifice. Despre aceasta și alte activități ale Alianței Nord Atlantice în Moldova au vorbit reprezentanții Centrului de Informare și Documentare  privind NATO (CID NATO) tinerilor prezenți la discuția despre „Percepția NATO în Moldova: între mit și realitate”, care a avut loc în incinta Bibliotecii Centrale, pe data de 30 septembrie 2014.

Directorul executiv CID NATO, Elena Mârzac, a spus că principalul scop al organizației pe care o reprezintă este informarea obiectivă despre cooperarea Moldovei cu NATO. Reprezentanții organizației pun accentul pe informarea corectă a  tinerilor despre acest subiect, proiectul având și un titlu corespunzător – Securitatea pentru tineri.  Ei intenționează să viziteze orașele din teritorii – Bălți, Comrat, Cahul pentru a explica tinerilor despre domeniile de cooperare a Moldovei cu NATO. „Vom vorbi despre percepțiile și miturile care există în Moldova referitor la NATO. Cunoaștem bine că toată informația despre aceasta organizație vine din trecut. Este un rezultat al propagandei sovietice, care este alimentată foarte bine de unele partide politice și mass-media pro-ruse care se folosesc de dezinformarea populației”, – a menționat Elena Mârzac.

În cadrul întâlnirii au fost prezentate unele proiecte ale NATO în Moldova de către doctorul în istorie, Mihai Cernencu. Acesta a spus că unul dintre primele proiecte NATO implementat la noi în țară a fost conectarea comunității politehnice din Chișinău și Academiei de Științe la Internet. Un alt proiect important, adus în atenția publicului de către Cernencu, a fost legat de cercetare în cadrul proiectului „Știință pentru Pace și Securitate”.  În acest sens au fost instruiți specialiștii din Moldova în apărări domeniul apărării împotriva terorismului cibernetic.

În afara de acesta, experții de la NATO au oferit sprijinul Moldovei în privința evaluării terenurilor la pericolele seismice, dar și la eliminarea substanțelor chimice periculoase, a mai spus profesorul. La rândul său, fondatorul CID NATO, Alla Roșca a subliniat că NATO nu este numai o alianță militară, dar are și alte scopuri în diverse domenii. Colaborarea cu NATO este în interesul Republicii Moldovei  și poate aduce beneficii prin proiectele științifice, a mai spus Roșca.

În aceeași zi, marți, 30 octombrie, a fost prezentat sondajul în care au fost arătate percepțiile cetățenilor în privința NATO, realizat de  Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS, la comanda Agenţiei de presă IPN. Potrivit sondajului, 46% au răspuns că sunt împotriva aderării Republicii Moldova la NATO, iar 23 % din respondenți s-au pronunțat pentru aderarea la acest bloc, 12 au zis că nu ar vota iar 20 nu au avut un răspuns.

Centrul de Informare şi Documentare privind NATO din Republica Moldova (CID NATO) este o instituţie neguvernamentală, care îşi propune să promoveze în beneficiul public valorile şi principiile euro-atlantice, să sprijine cooperarea dintre Moldova şi Alianţa Nord Atlantică, să implementeze obiectivele şi activităţile stabilite în cadrul instrumentelor de cooperare Moldova – NATO, precum şi să informeze opinia publică în legătură cu aceste aspecte.

În cadrul întâlnirii au fost expuse caricaturile despre demitizarea percepției NATO de către cetățeni. Vă îndemnăm să vizitați expoziția pentru a se documenta despre unele aspecte legate de activitatea NATO în Moldova.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s