Publicat în Activităţi cognitiv-creative

Dumitru Matcovschi și flacăra eternă a iubirii


DSC_0287În cadrul cenaclului „Magia cuvântului” au fost valorificate creațiile lui Dumitru Matcovschi, activitatea fiind moderată de către Victoria Fonari, poetă și colaboratoare a Bibliotecii Centrale. Atenția a fost centrată pe simbolurile-cheie din opera matcovschiană – casa, rădăcinile, vatra, focul etc.

La eveniment au participat cu comunicări, prezentări electronice, reprezentări în imagini și scheme mai multe studente de la Facultatea de Litere a USM. Irina Tcaci a prezentat viața și activitatea lui Dumitru Matcovschi, însoțindu-și relatarea de imagini reprezentative, ceea ce a făcut tânărul public să asculte cu atenție și să-și facă notițe. În acest cadru, scriitorul a fost „un crainic al adevărului adevărat” prin faptul că a fost un promotor al valorilor naționale. Elevii au vizionat și câteva secvențe din filmul documentar dedicat lui Matcovschi, având oportunitatea să audă vocea lui și să urmărească secvențe din viața sa.

Victoria Fonari a recitat poezia „Sărut, femeie, mâna ta”, precizând că uneori pe internet autorul acestor versuri este confundat. Drăgălina Gumenico a recitat, la rândul ei, poezia „Pomul vieții”, explicând printr-un poster semnificația mesajului acestei poezii. Pentru înțelegerea mai clară a mesajului, în poster au fost incluse scheme, inserate imagini simbolice, care alcătuiau un tablou perfect, cu gama de culori corespunzătoare. Acest pom al vieții este o axă a lumii ce se ridică din pilonii adevăratelor virtuți.

Valeria Micleușanu a recitat poezia „Doar femeia”, pe un fundal muzical, care se armonizau fin cu vocea plină de sentiment a studentei. Ulterior ea le-a explicat elevilor simbolurile din poezie, utilizând un poster, ale cărui culori predominante au fost rozul, car evine să ilustreze gingășia făpturii angelice și auzul ce redă agonia din inima femeii, asemenea unei mări ce cunoaște și furtuna, dar și liniștea ce-i urmează.

Pentru că în plan mondial, anul 2014 este dedicat lui William Shakespeare, cei de la Cenaclul „Magia cuvântului” au conectat iubirea din poezia matcovschiană cu iubirea din opera shakespeariana. Moderatoarea Victoria Fonari, în acest sens, a recitat cun sonet al lui Shakespearer, iar Valeria Micleușanu a prezentat conceptul de dragoste al scriitorului englez printr-o schemă. Iubirea este văzută diferit de personajele lui Shakespeare, iar elevii au rămas intrigați să cunoască această dragoste sublimă din cele mai diverse perspective.

Nina Plăcintă a readus publicul la distinsul poet Dumitru Matcovschi, recitând poezia „Pentru îndrăgostiți” și trezind emoții plăcute în inimile ascultătorilor. Mihaela Stati a recitat poezia „Terra incognita”, selectată cu intenția de a face apel la conștiința patriotică a celor prezenți.

Această prezentare necesită JavaScript.

La final, Victoria Fonari a rostit cu teamă de slovă cuvinte sfinte din creația lui D. Matcovschi. Evenimentul s-a încheiat cu decernarea diplomelor pentru activitatea studentelor și cu o sesiune fotografică împreună cu Victoria Fonari și cenaclistele „Magiei cuvântului”.

 

Galina Ciubotaru,

Studentă în anul III la Facultatea de Litere a USM

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s