Publicat în Activităţi cognitiv-creative

Ziua Roşiei Montane la Chişinău


Ziua Rosiei MontaneLa 6 februarie în cooperare cu BibliotecA Centrală a BM „B.P.Hasdeu”, profesorii de istorie (Daniela Garbuz și subsemnata) ai Liceului Teoretic cu Profil Real „M.Marinciuc”, împreună cu elevii claselor liceale, au organizat Ziua Roşiei Montane, care își propune drept scop să atragă atenția asupra riscurilor de a distruge un patrimoniu național, un patrimoniu care este octorit de UNESCO.

Roșia Montana este un teritoriu pitoresc, care se alfă în Județul Alba, România.

Problema pe care am abordat-o nu este necunoscută, fiind o zonă vestită, în special, prin zăcămintele naturale de aur, a atras atenția mai multor capitaluri de peste hotare, care și-au dorit o extragere rapidă cu promisiuni de a amenaja zona. Bizar dar mina care este o sursa de venit pentru generații este pusă să fie extrasă timp de vreo 10 ani.

Tehnologia modernă care urma să fie adusă ar distruge întreg ecosistemul și ar oferi un câștig dibutabil pentru nici mai puțin de o generație de oameni.

Ziua Rosiei Montane la Chisinau DSC_4572

Ne-am propus să nu fim indiferenți și să percepem problema obiectiv prin dezbateri, expoziții fotografice, filme documentare, difuzarea informației prin stichere si informarea participanţilor şi a publicului din sălile bibliotecii.

La eveniment au participat mai mulți elevi. Sa menționat că la 6 februaZiua Rosiei Montane la Chisinaurie 2015 Roşia Montană împlineşte 1884 de ani de atestare documentară! Motoul acestei campani este „Un om valorează mai mult decât aurul pe care îl poartă. La fel şi o ţară”. Ce inseamna Rosia Montana? Proiectul minier de la Roșia Montană este prevazut a se desfășura pe parcursul a 17 ani, pe o suprafață de 12 km², timp în care se estimează că vor fi extrase aproximativ 300 tone de aur și 1600 tone de argint. Compania nu a primit încă autorizațiile necesare începerii proiectului, în prezent proiectul fiind în curs de evaluare la Ministerul Mediului”.

Alți vorbitori au evidențiat partea economică versus problemele ecologice: proiectul constă în deschiderea celei mai mari exploatări aurifere la suprafață, prin cianurare, din Europa care va cuprinde, în Valea Roșia, patru cariere deschise și o uzină de prelucrare cu cianuri a aurului și argintului, iar în Valea Corna un iaz de decantare a substanțelor chimice cu o suprafață de hectare.

Ziua Rosiei Montane la ChisinauUna din principalele temeri cu privire la acest proiect este legată de un posibil accident ecologic asemănător celui de la Baia Mare din anul 2000, când ruperea unui baraj al iazului de decantare a dus la poluarea cu cianură a Tisei și a Dunării, moartea a 1200 tone de pește și contaminarea resurselor de apă a 2 milioane de oameni. S-au creat si 24 de puncte contra acestui proiect. 24 argumente ‘contra’ proiectului Roşia Montană. Niciun argument ‘pentru’. Proiectul minier Roşia Montană este nefezabil, imoral şi trenează de prea mult timp, blocând alte iniţiative economice în zonă. Pentru 216 locuri de muncă în medie pe an şi câteva zeci de milioane de dolari pe an, nu merită să distrugem durabil zona.

Motivaţia acestui proiect este slabă ca argumentare tehnico-economică şi imorală prin viziune.

Exploatarea gigantică, la suprafaţă şi folosirea cianurii, local, în cantităţi imense, prevăzute în Proiect, sunt argumente puternice contra proiectului.

 Resursa săracă în aur şi bogată în vestigii arheologice.

Investiţiile directe mici .

Pierderile de mediu pe care le va avea zona Roşia Montană şi Munţii Apuseni.

În final au fost specificate următoarele concluzii: 

  • Importanţa culturală a zonei Roşia Montană este mult mai mare decat importanţa economică a aurului ce a mai rămas în zonă – ca şi perla crescută într-o scoică, care a devenit mult mai importantă decât scoica care o găzduieşte. A face un proiect care exploateaza o resursă săracă de aur prin mutilarea munţilor, afectarea mediului, a comunităţii umane etc. pentru 18% din afacere, este pierderea cea mai vizibilă pentru România.
  • Cu beneficiile aduse României prin acest Proiect populația nu va fi mai bogată, dar generaţiile următoare vor fi cu siguranţă mai sărace, prin epuizarea resurselor, distrugerea reliefului şi a mediului, distrugerea culturală şi nu în ultimul rând prin distrugerea coeziunii comunităţii locale. Beneficiile mici pentru România ale acestui Proiect pălesc în faţa pierderilor şi a riscurilor acestui Proiect.
  • Beneficiile substanţiale potenţiale care ar putea deriva din proiecte alternative – cum ar fi unul bazat pe agricultură şi dezvoltarea turistică, unul de reconversie sociala , unul de declarare a zonei ca „Peisaj cultural evolutiv” şi înscrierea ca atare în Patrimoniul UNESCO – sunt cele care ar trebui, cu adevărat, avute în vedere.
  • Aurul şi situl arheologic necercetat încă la Roşia Montană pot sta foarte bine în pământ să aştepte vremuri mai bune, când România îşi va putea permite să facă afaceri rentabile cu adevarat, când dezvoltarea tehnicii va permite o exploatare nepoluantă şi când nivelul – mult scăzut al corupţiei – va elimina suspiciunile legate de avizele date şi va întări autorităţile publice.

Dragă Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu”, Va mulţumim mult pentru colaborare și gazdă.

Sperăm că acestă zi contează mult pentru desfășurarea proiectului

și alți cititori ai bibliotecii își vor manifesta interes ulterior și vor urma exemplu voluntarilor noştril.

Împreuna salvăm Roşia Montana!

Victoria Scutaru,

profesoara de istorie, LTPR „M.Marinciuc”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s