Publicat în ACTIVITĂȚI BC, Activităţi cognitiv-creative

Poezia este căsătoria realităţii cu idealul, în sufletul poetului (B. P. Hasdeu)


B.P. Hasdeu - 177 ani de la nastereBiblioteca Centrală a BM „B. P. Hasdeu”  şi-a propus să sărbătorească cei 177 de ani de la naşterea personalităţii al cărei nume îl poartă împreună cu elevi de la Liceul Teoretic „Hyperion” şi de la Liceul Teoretic „Natalia Dadiani” din Chişinău. Evenimentul a avut loc pe data de 23 februarie a.c., cu începere de la ora 14:00. În cadrul activităţii intitulate: „Poezia este căsătoria realităţii cu idealul, în sufletul poetului” (B. P. Hasdeu), oaspeţii bibliotecii au avut posibilitate să răsfoiască documentele marelui Hasdeu, o expoziţie a celor mai vechi volume din fondul bibliotecii. Totodată, elevii şi profesorii  au venit la bibliotecă cu tema pentru acasă, realizată la cel mai înalt nivel. Fără excepţii, au dat dovadă de o bună organizare şi de cunoştinţe vaste în domeniul istoriei şi al literaturii. Dacă e să o cităm pe profesoara Lucia Caciuc, „aleşi pe sprânceană”, copiii s-au întrecut în a prezenta atât ştiinţific, cât şi artistic, personalitatea lui Bogdan Petriceicu Hasdeu. Comunicările au vizat preocupările lingvistice ale personalităţii, pe cele istorice, dar şi latura sa umană: cum a fost ca tată, ce trăsături de caracter l-au avantajat, ce întâmplări şi evenimente i-au pecetluit destinul.

B.P. Hasdeu - 177 ani de la nastereMomentul emoţionant, care a ţinut publicul, pentru câteva minute, cu respiraţia întretăiată a fost recitarea poeziei „Muntele şi floarea”, poezie care numai trecută prin sufletul unui elev, care descoperă, încă de la o vârstă fragedă, frumosul, poate fi simţită şi recitată cu un sentiment care depăşeşte încrederea şi se apropie, tot mai mult, de veneraţie.

În etapa următoare momentului artistic şi comunicărilor, realizate de elevii Liceului Teoretic „Hyperion”, cei de la Liceul Teoretic „Natalia Dadiani” au răspuns la întrebările unui test-fulger, pregătit de organizatori, cu această ocazie. Întrucât s-au oferit şi premii, iar câştigător la această secţiune urma să fie un singur elev, profesoara Ina Bedros a avut rolul de juriu la desemnarea celui care urma să se învrednicească de darul bibliotecii.

B.P. Hasdeu - 177 ani de la nastere

Activitatea s-a încheiat cu premierea: înmânarea diplomelor de participare la „Masa rotundă Poezia este căsătoria realităţii cu idealul, în sufletul poetului (B. P. Hasdeu), (26 februarie – 177 ani de la naşdere), organizată cu scopul de a dezvolta competenţe de comunicare şi socializare, astfel punând în valoare cadrul ambiant al bibliotecii ca spaţiu de dialog cultural, de promovare a valorilor locale şi a interesului pentru lectură” şi oferirea fiecărui participant a câte un volum de opere ale scriitorului Bogdan Petriceicu Hasdeu. Nu au lipsit nici tradiţionalele poze colective, menite a imortaliza momentul şi a menţine buna dispoziţie, cât mai mult posibil.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s