Publicat în carti in limba engleza, Colecția de Carte Engleză, cultura italiana, pictura

Michelangelo Buonarroti  – geniu renascentist


În cadrul expoziției de carte virtuală veți putea admira cărți scrise în limbile română, engleză şi rusă. Volumele conțin repere critice valoroase cu privire la activitatea artistică a personalității în cauză, ilustrații ale picturilor, sculpturilor, edificiilor arhitectonice și descrieri ale acestor lucrări de o rezonanță impunătoare în cultura europeană. Tot printre filele cărților va alimenta curiozitatea cititorilor și puțin cunoscutele sonete, madrigale, dar de o realizare artistică incomparabilă. Dacă sunteți curioși despre specificul fiecărei cărți, vă prezentăm o mică descriere a acestora!

The Atlas Slave // THE ENCYCLOPEDIA OF VISUAL ART / Chișinău: ProDidactica, 1994.  Vol. 10. P. 102.

Lucrarea reprezintă o sculptură din marmură, cu înălțimea de 263 de cm., realizată de către Michelangelo Buonarroti, care se află la Galeria Academiei din Florența.  Opera de artă, destinată pentru mormântul lui Papa Julius al II-lea, nu a fost terminată niciodată din cauza circumstanțelor externe și a schimbărilor de design realizate de Michelangelo de-a lungul anilor. Starea ei este interesantă din punctul de vedere al urmelor lăsate de instrumente de tip diferit, care încă mai sunt vizibile și ne permit să aflăm mai multe despre tehnica de realizare a sculpturii.

The Pietà // THE ENCYCLOPEDIA OF VISUAL ART / Chișinău: ProDidactica, 1994. Vol. 4. P. 657.

Lucrarea este o sculptură din marmură, realizată de către Michelangelo Buonarroti. Capodopera marelui artist poate fi admirată, în forma sa originală, în Catedrala Sfântului Petru din Roma. Sculptura are 173 de cm. în înălțime și a fost creată în jurul anilor 1498-1499.

Michelangelo 1475-1564 // THE ENCYCLOPEDIA OF VISUAL ART / ChiȘinău: ProDidactica, 1994. Vol. 8. P. 447-450.

Articolul dat îl prezintă pe Michelangelo din punct de vedere biografic, dar și din punct de vedere al activității sale în domeniul picturii, sculpturii și arhitecturii. Paginile articolului cuprind și ilustrații ale celei mai influente și unice lucrări din istoria artei europene: pictura de pe bolta Capelei Sixtine din Vatican, Roma. Detalii extraordinare prezintă pasajele:  The Creation of Man și Joel, picturi care au fost realizate în perioada 1508-1512. O altă pictură de pe bolta Capelei Sixtine este The Creation of Adam. Aceasta poate fi admirată și în incinta Muzeului Britanic din Londra.

Italy //   30,000 Years of Art: the Story of Human Creativity across Time and Space / New York, 2007. P. 719.

Această pagină, dedicată sculpturii italiene, aduce în prim plan lucrarea lui Michelangelo:  Dying Slave, care are înălțimea de 215 cm. și se află în Musée du Louvre din Paris. Atitudinea ce rezultă din Dying Slave este una de supunere absolută; moartea este pe atât de dulce pe cât este și de victorioasă. Forma are un rafinament și o senzualitate mai puțin specifică nudurilor masculine din arta Vestică, dar caracteristică stilului sculptural de debut al lui Michelangelo.

Sueur, Hélène; Joannides, Paul; Pauwels, Yves; Lemerle, Frédérique; Bradley, Amanda. The Little Book of Michelangelo / Hélène Sueur, Paul Joannides, Yves Pauwels, Frèdèrique Lemele, Amanda Bradley. – Paris: Flamarion, 2003. – 120 p.

Cartea este în limba engleză și cuprinde un amalgam de date cu privire la viața și, în special, activitatea artistică a lui Michelangelo. Sunt  descrise și analizate pe larg picturile artistului, sculpturile edificiile arhitectonice. Însăși personalitatea lui Michelangelo este redată înfățișând mai multe ipostaze: Michelangelo Omul, Michelangelo Artistul, Michelangelo Scriitorul. Citind această lucrare, cititorul va avea posibilitatea să se informeze și asupra tehnicii de care face uz artistul, a metodelor de lucru, ideilor sale originale și, nu în ultimul rând, asupra idividualității sale creatoare ca scriitor.

Einem, von Herbert. Michelangelo / Herbert von Einem. – București: Meridiane, 1984. – 296 p.

Lucrarea de față este o traducere în limba română din germană, consacrată sculptorului și pictorului Michelangelo, având drept moto afirmația artistului însuși: Cel unic în toate nu-și află pereche în nimeni. Autorul explică faptul că s-a limitat doar la pictura și sculptura artistului, deoarece arhitectura ar necesita un studiu mult mai amplu, care ar lăsa puțin în umbră celelalte domenii. Este de remarcat faptul că în centrul investigației se plasează nu lucrările privite fiecare în parte, ci ansamblul operei, considerată ca realizare și împlinire a unei întregi vieți. Autorul dezvăluie că publicarea acestei lucrări nu ar fi fost posibilă fără sprijinul esențial, pe care l-a găsit în monumentala operă neterminată a lui Charles de Tolnay despre Michelangelo.

Crispino, Enrica. Viața și opera lui Michelangelo / Enrica Crispina. – București: Adevărul Holding, 2009. – 159 p.

Cartea este un studiu biografic, care face referire la familia, copilăria și ucenicia lui Michelangelo; activitatea sa la sfârșitul secolului al XV-lea; picturile, sculpturile, opera sa poetică. Fiecare lucrare, reprezentată în imagine, este însoțită de datare, de localizarea acesteia în muzeele lumii și, desigur, de o descriere minuțioasă. Autorul observă, în special, faptul că dragostea lui Michelangelo pentru sculptură se dovedește a fi mai puternică decât niciodată în ultimii săi ani de viață când artistul realizează, nu la comandă, ci din propria inițiativă, unele opere.

Nèret, Gilles. Michelangelo / Gilles Nèret. – București: Taschen, 2003. – 96 p.

Lucrarea reprezintă o ierarhizare a etapelor de creație ale lui Michelangelo, începând cu perioada copilăriei și terminând cu ultimii ani de viață. Aceste etape sunt intitulate sugestiv, comunicând cititorului despre principalele preocupări de ordin cultural ale artistului, într-un moment sau altul al vieții: Un cioplitor în piatră (1475-1505), Papa și artistul (1505-1513), Visurile unui titan (1513-1534), Focurile iubirii (1535-1547), Slăvirea lui Dumnezeu (1547-1564). Momentul unic, care reunește aceste caracteristici ale firii creatoare este faptul că artistul, întreaga lui viață, din tinerețe până la bătrânețe, și-a trăit-o sub imperiul pasiunii, aspect indispensabil creației veritabile.

Altaev, Al. Michelangelo / Al. Altaev / 1959. – 178 p.

Cartea este scrisă în limba rusă și îl prezintă monografic pe artistul italian Michelangelo, dar într-o formulă nouă, incluzându-se și unele povestiri care reflectă biografia lui, dialoguri etc. Autorul reliefează talentul înnăscut al acestei personalități impunătoare, predispoziția de a reda tuturor ideilor abstracte o formă, lucrată în piatră. În lucrare sunt abordate și probleme ce țin de unele incertitudini ale firii creatoare, cum ar fi: care este cale ce trebuie s-o urmez? Cât de mult este arta în stare să-mi aline singurătatea și care este contribuția oamenilor în acest sens?

Banicova, Nicolai. Muki i radosti / Nicolai Banicova. –Moscova: Hudojestvenaia literatura, 1985. – 768 p.

Nicolai Banicova a realizat o traducere în limba rusă a lucrării după originalul din engleză, realizat de Irving Stone. În această lucrare, autorului îi place să-l surprindă pe artist în toiul procesului de creație; să calculeze valoarea fiecărui detaliu: gest, mimică, exprimare verbală; să-i observe personalitatea din atitudinea lui față de lucrul pe care îl face. Deși cartea se prezintă ca o istorie, povestire biografică, în prim plan apare creația. Lucrarea îl prezintă pe Michelangelo, creatorul în agonie și extaz, în ipostaza artistului care „scoate” opere la comandă și în cea a artistului care în nici un caz nu poate fi determinat de alți factori exteriori să creeze.

Cristofaneli, Rolando. Dnevnic Michelangelo neistovovo / Rolando Cristofaneli. – Moscova: Raduga, 1985. – 416 p.

Lucrarea îl prezintă din punct de vedere monografic pe Michelangelo. Chiar din incipitul lucrării, autorul face unele observații relevante, pentru a-l familiariza pe cititor cu trăsăturile de personalitate generale ale artistului. Ulterior, aceste observații vor fi dezvoltate în cuprinsul lucrării. Se face referire la viața lungă a lui Michelangelo, dar neobișnuit de grea, la plenitudinea de evenimente, care aproape că i-au răpit dreptul de a avea o viață și personală. Tot în această lucrarea se explică și predilecția lui Michelangelo pentru poezie, care vine din chinul interior, trăit continuu, proporțional cu tensiunea care apare în procesul de creație.

Djivelegov, A. Michelangelo / A. Djivelegov. Moscova: Molodaia gvardia, 1957. – 256 p.

Cartea, spre deosebire de alte studii despre Michelangelo, îl pune în valoare pe artistul italian prin compararea sa și cu alți colegi de breaslă, în special, cu Leonardo da Vinci. Este reliefată, în ordine cronologică activitatea artistică a pictorului și a sculptorului de talie europeană, analizându-se detaliat majoritatea operelor. Pe lângă acest aspect, în lucrare se pune în evidență și contextul social-politic în care a activat Michelangelo, un factor cu multe consecințe asupra stării psihologice a marelui artist.

Baldini, Umberto. Michelangelo – sculptor / Umberto Baldini. – Moscova: Planeta, 1979. – 104 p.

Lucrarea de față este dedicată, în mare parte, sculpturii, dar fără a se neglija și pictura, și unele repere biografice. Pe lângă faptul că în cuprinsul acestei lucrări sunt o serie de imagini ale sculpturilor michelangeloiene în toată splendoarea lor, autorul mai include toate operele de artă și într-un catalog al sculpturilor, o modalitate eficientă de a face cunoscută creația unei personalități.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s