„Pagini din trecut” de Tudor Arghezi din colecţia „Moştenire” a Bibliotecii Centrale


DSC_0593Marele cronicar al românilor, Miron Costin spunea că „Nu e alta mai frumoasă şi de folos în toată viaţa omului zăbavă decât cititul cărţilor”. În cheia acestei afirmaţii, vă comunicăm faptul: colecţia „Moştenire” a Bibliotecii Centrale vă pune la dispoziţie un fond de carte rară şi veche, care îşi aşteaptă cititorii. Una dintre aceste cărţi este „Pagini din trecut” de Tudor Arghezi. Dacă o mare parte a cititorilor îl cunosc pe Tudor Arghezi ca un veritabil poet, atunci mai puţini sunt cei care l-au putut descoperi şi în postura de prozator. Această carte vă oferă o asemenea oportunitate.

 „Pagini din trecut” a fost editată în anul 1955 conţine: pamflete, schiţe, poeme în proză. Majoritatea textelor sunt reproduse după periodicele: „Facla”, „Scara”, „Cronica”, „Hiena”, „Bilete de papagal”, „Adevărul literar ţi artistic” şi „Informaţia zilei”, care au apărut între anii 1911 şi 1943. Cartea a fost donată bibliotecii de către profesorul universitar, doctor în filologie, Zamfira Mihail.

Nu putem şti niciodată ce comori ascunde o carte, până când nu o citim. „Pagini din trecut” este un amalgan de poveţe, istorioare cu tâlc, reflecţii, care abordează probleme specifice tuturor timpurilor şi care-l vor ajuta pe cititor să înţeleagă că omul însuşi este sursa răului în lume. Totodată, Tudor Arghezi este ferm convins de faptul că este mult mai uşor să faci un bine decât un rău: „Omul hotărât şi statornic izbuteşte atât de mult în rele, încât a izbuti în bine ajunge ceva cu totul lesnicios”. Autorul este preocupat de teme ca: arta de a face politică, războiul, dreptatea, patriotismul, mediocritatea, amabilitatea, prietenia, înţelepciunea. În textul „Patriotul”, de exemplu, autorul declară, prin intermediul unui personaj: „Dacă m-aţi întreba ce sunt astăzi, v-aş spune fără înconjur: sunt naţionalist”. Fără îndoială, „astăzi” din text coincide cu „astăzi”, pe care-l putem rosti şi noi. Pamfletul, intitulat sugestiv,: „Despărţire” scoate în relief lăcomia permanentă a omului aflat la putere: „Psihologia unui ministru care pleacă trebuie să fie curioasă”. Vorbind despre prietenie, Tudor Arghezi constată că au rămas foarte puţini oameni care mai preţuiesc prietenia şi că această situaţie devine alarmantă pentru generaţiile care vor veni. În timp ce prietenia se pierde, ia amploare bogăţia materială, care seacă sufletele oamenilor: „Vai vouă, bogaţilor! Mai uşor îi este cămilei să treacă prin urechea acului, decât bogatului să intre în împărăţia lui Dumnezeu”.

Dacă ai 18 ani, dacă eşti în pragul absolvirii şi nu ştii ce cale să urmezi, citind „Pagini din trecut”, totul va deveni mai clar.  În textul „Ce trebuie să ştie un tânăr de optsprezece ani”, Tudor Arghezi susţine: „Apucă-te de meseria care crezi că-ţi va plăcea mai mult şi lasă-te-ntr-însa cu totul, la fund, până ce meritele câştigate în meşteşugul ales te vor scoate singure la suprafaţă”.

Este un foarte bun didact Tudor Arghezi, este scriitorul care nu ne lasă să uităm de valorile autentice, este scriitorul care nu ne lasă să deconsiderăm cartea.  Haideţi să nu pierdem legătura cu cuvântul scris, haideţi să nu lăsăm să se piardă cartea-veche şi rară, dar care încă mai constituie o „Moştenire”. De ce să nu ne mândrim, de ce să n-o citim?

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s