Mihail Sadoveanu – o viață și un nume pentru eternitate


         Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” a invitat recent chișinăuienii în Sala cu Coloane Albe a Bibliotecii Centrale la un eveniment memorabil, organizând, în colaborare cu dr. Vasile Șoimaru, scriitor, publicist, maestru fotograf, o conferință omagială de comemorare a 135 de ani de la nașterea scriitorului Mihail Sadoveanu (n. 5 noiembrie 1880 – d. 19 octombrie 1961) și a 100 de ani de la prima apariție a romanului „Neamul Șoimăreștilor”. sadov 1Totodată a avut loc lansarea cărții Mihail Sadoveanu, „fiul țărăncii” din Verșeni, editată în cadrul unui proiect  realizat de un grup de autori: Gheorghe Pârlea (România, autor de proiect), Vasile Șoimaru (coordonator, autor imagini), scriitorul Vlad Pohilă; dr. Diana Vrabie; muzeograf Ana Nazarov, director Casei Memoriale „M.Sadoveanu” din Fălticeni și editată în Chișinău, la tipografia „Balacron”. Am menționa aportul colaboratorilor BM „B.P. Hasdeu” la editarea acestei cărți, redactor fiind Vlad Pohilă, iar lector, Valeriu Rață.

      În cuvântul de deschidere a acestei manifestări culturale complexe dr. Mariana Harjevschi, director general al BM „B.P. Hasdeu”, a ținut să reitereze importanța scrierilor lui Mihail Sadoveanu, unul din cei mai prolifici și importanți scriitori români din prima jumătate a secolului XX. Dr. Mariana Harjevschi a mai menționat faptul, că expoziția de fotografii inedite Pe urmele lui Mihail Sadoveanu, realizată de maestrul fotograf Vasile Șoimaru și originala expoziție de carte din colecția Bibliotecii Centrale, cu genericul Mihail Sadoveanu, corifeul literaturii române, vin să întregească biografia și portretul său literar, salutând oaspeții din România  și pe toți participanții la această activitate.

    Conferința a fost moderată, cu multă ardoare, de Vlad Pohilă,  scriitor și publicist, remarcând că publicul prezent în sala bibliotecii asistă la un act de cultură, dar și la un act de dreptate – repunerea în actualitate a operei sadoveniene, supuse, în ultimele decenii, unei nefaste revizuiri.

A urmat prezentarea oaspeților din România, veniți de pe meleagurile copilăriei și adolescenței lui Mihail Sadoveanu, din comuna Miroslăvești, ei fiind cei care au în grijă să păstreze vie numele său în memoria acestor locuri: Ionuț Gospodaru, primar, Ion Hogaș, directorul școlii din Miroslăvești, Iulia Mărgărit, profesor universitar, cercetător al Academiei de Științe din București, Ion Pârlea, profesor de istorie, Gheorghe Pârlea, învățător, pensionar, Berinica Hogaș, educatoare la grădinița din aceeași localitate. Lor le-a fost adresat un „Bun venit!” în această clădire istorică a BM „B.P. Hasdeu”, în care au răsunat, la începutul secolului XX,  pașii lui Mihail Sadoveanu, odihnindu-se în acel „Hotel Suisse”, care era amplasat cândva în această clădire, mai multe notorietăți ale poporului român, cum ar fi  Nicolae Iorga, Georgee Enescu, Georghe Topârceanu, Maria Cebotari, Maria Tănase etc.

    Despre volumul lansat, Mihail Sadoveanu, „fiul țărăncii” din Verșeni, ne-a vorbit cu fervență și emoții sufletești dl Gheorghe Pârlea, care a venit cu descrieri amănunțite a procesului de apariție și dezvoltare a unui proiect editorial inedit, acesta fiind deja al cincilea volum elaborat, proiect realizat și grație bunelor relații culturale ale miroslăvenilor cu reprezentanții intelectualității chișinăuiene. Au fost adresate mulțumiri scriitorilor care i-au onorat cu prezența, dornici să cunoască meleagurile sadoveniene – Vasile Șoimaru, Nicolae Dabija, Nicolae Rusu, Ion Iachim, Ionel Căpiță, artiștilor emeriți  Ninela Caranfil, Vasile Iovu  ș. a. Deosebite mulțumiri au fost adresate antreprenorului Costel Avram și soției sale, Liliana Avram, susținătorii financiari ai acestui proiect.

În cartea lansată autorii au prezentat primii ani de viață ai marelui povestitor, demonstrând că anume aici, în familie, pe când locuia în Verșeni, sat ce intră acum în  componența comunei Miroslăvești, tânărul Sadoveanu a simțit dragostea pentru folclor, pentru mitic, pentru istorie, pentru narațiune. Mama scriitorului, Profira Sadoveanu, fiind o bună povestitoare, a avut o influență majoră asupra educației și formării sale spirituale. Mai apoi familia Sadoveanu a trecut cu traiul în satul Pașcani, iar Mihail Sadoveanu descarcă multe amintiri  în cărțile sale, inserând acțiunile unor opere pe meleagurile copilăriei.sad 3

      Scriitorul Mihail Sadoveanu a fost apreciat de criticii literari drept unul din cei mai mari evocatori ai istoriei românești, un grandios „poet în proză”. Chiar dacă, cu părere de rău, acum numele lui Mihail Sadoveanu este într-un con de umbră, el rămâne unul din exponenții principali ai literaturii române a secolului douăzeci. În încheierea discursului său dl. Gheorghe Pârlea a remarcat faptul că mulți scriitori români s-au format din „slova sadoveniană”, iar acest lucru nu trebuie de dat uitării.

   Scriitorul Nicolae Dabija, în alocuțiunea sa, i-a mulțumit lui Mihail Sadoveanu pentru că i-a „luminat” copilăria, citindu-i de atunci, cu mult drag, scrierile sale istorice, care sunt adevărate capodopere ce merită să fie promovate în continuare.

În succinta sa comunicare dr. Vasile Șoimaru a menționat că încearcă în cărțile sale, în albumele și expozițiile de fotografii, să readucă în realitate, pentru urmași, trecutul poporului nostru, deoarece prea puțini cunosc adevărul despre trecutul glorios al falnicului popor român.

soimaru      Îndeosebi a fost impresionat dl Vasile Șoimaru de lectura romanului „Neamului Șoimăreștilor”, încercând, mai apoi, să găsească o tangență cu genealogia numelui său. A început să colecționeze toate edițiile acestui roman și astfel, acum are în colecția sa personală peste treizeci de ediții.  Ele au și stat la baza  expoziției  Romanul  „Neamului Șoimăreștilor” – 100 de ani de la prima apariție. Vizitatorii bibliotecii au avut posibilitatea de revedea multe ediții, pe care le-au citit și ei cândva.

La eveniment au fost prezenți peste o sută de chișinăuieni, inclusiv elevi ai Liceului Teoretic „Mihail Sadoveanu”, ghidați de Grigore Munteanu, directorul acestei instituții și studenți ai Colegiului Politehnic din Chișinău, ghidați de bibliotecara Liliana Gore.

Participanților, în special tinerilor, le-a și fost adresat îndemnul de a lectura operele sadoveniene, pentru a cunoaște mai bine istoria Țării, deoarece au ce învăța din ele. Iar în primul rând vor înțelege ce înseamă să fii un bun român.

Aviz! Expoziția de fotografii Pe urmele lui Mihail Sadoveanu va fi deschisă pentru publicul chișinăuian pînă în data de 20 noiembrie a.c., în timpul programului de funcționare a Bibliotecii Centrale.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s