Publicat în ACTIVITĂȚI BC, PREZENTARE DE CARTE

Liviu Rebreanu – scriitor realist obiectiv de mare valoare universală


     În perioada 23-24 noiembrie a.c., Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” din Chișinău, în colaborare  cu Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu” au organizat simpozionul „Liviu Rebreanu – contemporanul nostru”, consacrat aniversării a 130 de  ani de la naștere (27 noiembrie 1885 –  1 septembrie 1944). Simpozionul a fost moderat de acad. Valeriu Matei, directorul ICR „Mihai Eminescu” din Chișinău.DSC_0016 La lucrările simpozionului au participat scriitori și critici literari, cercetători ai operei rebreniene de pe ambele maluri ale Prutului. În prima zi au fost expuse comunicări  succinte, punctate atât pe viață și activitate, cât și pe anumite opere ale scriitorului Liviu Rebreanu  prezentate de   acad. Mihai Cimpoi, scriitorul Vladimir Beșleagă, criticul literar, prof. univ. Alexandru Burlacu și oaspeții de pe meleagurile bistrițene – Ioan Pintea, scriitor, preot paroh la Biserica „Trei Ierarhi” din Bistrița, director Biblioteca Județeană „George Coșbuc” din Bistrița-Năsăud, Zanfir Ilie, directorul Bibliotecii Județene Galați „V.A. Urechia”, Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române, Ioan Groșan scriitor și critic literar, dr. prof. Andrei Moldovan.

Temele comunicărilor au fost diverse și interesante pentru public: Legăturile lui Rebreanu cu studenții, profesorii și autorii de la Chișinău (Mihai Cimpoi), Modelul rebrenian în romanul basarabean (Alexandru Burlacu), Liviu Rebreanu – om de teatru  (Ioan Cristescu), Liviu Rebreanu hăituit (Andrei Moldovan).

DSC_0135Liviu Rebreanu este apreciat, și pe bună dreptate, pentru romanele lui sociale, însă scriitorul Vladimir Beșleagă consideră că anume în nuvelele rebreniene se vede adevărata lui vigoare de creator modern.

„Fiecare generație are un Rebreanu al său” –  a constat scriitorul Ioan Groșan, care în comunicarea sa „Liviu Rebreanu și nașterea prozei moderne românești” a făcut o trecere în revistă a studiilor criticilor literari despre opera rebreniană.

Ioan Pintea consideră că Liviu Rebreanu a avut o mare ambiție de a reuși să devină un scriitor adevărat, jetfind  multe alte aspecte ale vieții sale. Și a reușit, deoarece conform aprecierilor criticilor literar Liviu Rebreanu „s-a urcat în trenul eternității”.

        În  cadrul acestui simpozion  au fost lansate două cărți privind viața și opera lui Liviu Rebreanu. Romanul de analiză la Liviu Rebreanu (Florești [Cluj], Ed. Limes, 2014, 114 p.) a fost prezentat publicului de autor,  dr. Zanfir Ilie.

Andrei Moldovan și Ioan Pintea sunt autorii lucrării Chiuza lui Rebreanu (Bistrița, 2015, 40 p.), în care prezintă foarte detaliat ținutul în care își are obârșiile scriitorul Liviu Rebreanu.

Dr. Mariana Harjevschi, director general al BM „B.P. Hasdeu” a adus mulțumiri oaspeților bistrițeni pentru participare la acest eveniment frumos, care a convins publicul de faptul că opera lui Liviu Rebreanu oferă încă teritorii vaste pentru cei care doresc să-l studieze. Constatarea finală este că și generația tânără cunoaște și îi cercetează opera,  deci Biblioteca Municipală va promova, în continuare, și va pune la dispoziția doritorilor operele scriitorului Liviu Rebreanu.

        A doua zi, 24 noiembrie, în scuarul monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt a avut loc vernisarea expoziției de fotografii  cu genericul  Liviu Rebreanu – ctitorul romanului românesc modern, organizată de  ICR „Mihai Eminescu”, Chișinău, în colaborare cu  Muzeul Literaturii Române din București, Primăria Municipiului Chișinău, Uniunea Scriitorilor din România (Filiala Bistrița-Năsăud), Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud (Muzeul Memorial „Liviu Rebreanu”) și Biblioteca Națională a Republicii Moldova.DSC_0390 (1)

La Galeria „La Rond”, s-a desfășurat  și cea de a doua parte a Simpozionului Liviu Rebreanu – contemporanul nostru, organizat în colaborare cu Biblioteca Municipală „B. P. Hasdeu”.

Alcătuită din 24 de bannere, această expoziție amplă aduce în prim plan date biografice, fotografii de familie, o serie de documente de arhivă, fragmente de proză, extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor literari  referitoare la opera și personalitatea marelui scriitor român Liviu Rebreanu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s