Un scriitor în căutarea cuvântului care exprimă ,,ADEVĂR”


Chișinău – 580 de ani

DSC_3160

Scriitorul Vergiliu Dergaci a adus, de curând,  la lumina tiparului o nouă carte – CORa(I)bia MIRaculoasă ,,Agapornis”, pe care o subtilizează printr-o tehnică necunoscută pentru mulți. Organizând lansarea acestui volum, Biblioteca Centrală deschide larg ușile pentru toți cei care sunt interesați de inovațiile ce au loc în literatură, dar și impresionați de personalitatea scriitorului Vergiliu Dergaci, care a creat o gamă de scrieri originale, într-o manieră profundă și filozofică, a menționat poeta Victoria Fonari, moderatoarea cenaclului „Magia cuvântului”.

Invitați speciali ai evenimentului au foast scriitorul Vlad Zgârciog, din partea UniuniiDSC_3146 Scriitorilor, pictorul Anatol Adam, care și-a adus contribuța la prezentarea grafică a acesti cărți și un grup de elevi ai Liceului Teoretic cu Profil Real „Mihai Marinciuc”, ghidați de profesoara Alexandra Crăciun.

Evenimentul lansării a decurs într-o atmosferă plăcută și inteligentă. Pentru început, dna Victoria Fonari, profesor universitar, a dezvăluit publicului motivele exprimate de autor în versurile sale, printre ele, unul central ar fi motivul lui Cain și Abel. Într-un mod accesibil pentru toți, moderatoarea s-a oprit asupra  conotației cuvintelor din volumul lansat, menționând tehnica textualistă abordată de autor,  constatând o varietate a acelorași litere, ce despică un cuvânt în mai multe sensuri, de exemplu în cuvântul ADEVĂRATE,  se întrevede –  adevăr, rată, erată, văr, în rate, ad+Eva+rată.

,,Adevărul” este conceptul mult-căutat de către autorul acestei cărți și el a destăinuit acest fapt printr-o frază: ,,Chiar de la început mi-a fost interesant dacă există un cuvânt care exprimă adevărul și am înțeles că este, dar în altă lume sau în altă dimensiune”. Tot pe unda destăinuirii, Vergiliu Dergaci menționează despre muza și motivele inspirației sale, cu ajutorul spuselor marelui savant Albert Einstein, despre  talent: „este 1% – inspirație și 99% – muncă” și „inspirația trebuie să vină muncind”.

Invitații și susținătorii scriitorului, pe de o parte cititorii și pe de altă parte colegii săi de breaslă, prezenți la acest eveniment, au venit cu îndemnul autorului la alte, noi creații. Astfel scriitorul Vlad Zbârciog, apreciind excelența versurilor semnate de Vergiliu Dergaci, un poet care este DSC_3121unic în literatura noastră, a ținut să menționeze: ,,Acest autor este un poet deosebit în gânduri și de aceea scrierile lui trebuie citite cu multă atenție, a doua sau a treia oară, pentru a putea fi înțelese”.  De asemenea Vlad Zbârciog a îndemnat publicul: ,, Spiritul îl puteți cultiva prin lectură, de aceea veniți la bibliotecă, citiți cărți,  întrucât internetul nu-l poți cuprinde la piept așa, cum poți cuprinde o carte”.DSC_3124

Anatol Adam s-a alăturat mesajelor de admirație expuse, mai menționând: ,, Orice imagine apare din niște cuvinte, iar autorul acestei cărți provoacă cu textul și această provocare ne trimite la lectură, ne aduce la cunoștința că noi multe încă nu știm.”

Elevii de la Liceul Teoretic cu Profil Real ,,Mihai Marinciuc” s-au implicat activ în acest eveniment, prezentând un recital din versurie lui Vergiliu Dergaci, dăruindu-i și un cântec interpretat de eleva Valeria Spânu.

Datorită publicului receptiv, într-o formă unică și interesantă a decurs acest evenimet la Biblioteca Centrală, care, cu o mare onoare și bucurie și-a îmbogățit colecțiile cu o nouă carte – CORa(I)bia MIRaculoasă ,,Agapornis”, dăruită de autor și îndeamnă cititorii săi la o lectură aventuroasă,  pentru a acumula impresii și meditații noi.

DSC_3149

Mult succes  în extinderea viziunii prin lectură  !

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s