Irepetabile clipe de splendoare şi mister


DSC_4385Frumuseţea naturii încojurătoare, surprinsă în obiectivul apartului de fotografiat de cunoscutul publicist Andrei Viziru, care este şi un iscusit maestru-fotograf, a prins viaţă în Sala cu Coloane Albe a Bibliotecii Centrale a BM „B.P. Hasdeu”, unde astăzi a fost vernisată expoziţia sa personală de fotografii pe pânză, cu genericul Irepetabile clipe de splendoare şi mister.

SDSC_4272uccinte date biografice şi o trecere în revistă a activităţii expoziţionale a protagonistului a prezentat, în cadrul vernisajului, Margareta Cebotari, bibliotecar principal al BC a BM „B. P. Hasdeu”. Din cele expuse publicul a aflat că pe parcursul anilor 2002-2016 Andrei Viziru a organizat peste 20 de expoziţii de fotografii în sediile unor instituţii de învăţământ şi biblioteci, la Uniunea Scriitorilor, dar şi peste hotarele republicii Moldova, în Romania şi Italia.  Expoztia personală jubiliară, din 17 octombrie a anului 2007, din Centrul Expoziţional „Constantin Brâncuşi” este una dintre cele mai cuprinzătoare ca dimensiuni şi ca valoare artistică. Lucrările sale au fost achiziţionate şi se află în colecţii particulare din Republica Moldova, România, Italia, Japonia.

Cunoscuţi scriitori, filologi, mulţi prieteni ai protagonistului au fost prezenţi la activitatea de vernisare a acestei noi expoziţii de fotografii, create sub semnătura maestrului Andrei Viziru.

DSC_4357

Aceste tablouril fotografice îi trezesc privitorului sentimentul de curiozitate şi numai gânduri frumaose despre plaiul natal, consideră scriitoarea Raisa Plăieşu.

Capturarea din natură şi exprimarea în imagini a clipelor neobişnuite şi splendide ale naturii este un adevărat dar al lui Andrei Viziru, a fost de părere scriitoarea Claudia Slutu-Grama.

Admiră personalitatea polivalentă a autorului acestor imagini expuse şi scriitoarea Nina Slutu, mai accentuând că Andrei Viziru este un bun profesionist în tot ce face, întotdeauna inspiră pozitivizm în lucrările sale fotografice.

Iar poeta Ecaterina Iurcu-Urâtu a văzut în imaginile expuse adDSC_4354evărate pasteluri picturale, fiecare imagine având un substrat adânc, un gând de transmis privitorului său.

Lucrările  sunt original interpretate şi conceptual, şi tehnic, consideră cunoscutul lingvist, dr. hab. conf. univ. Gheorghe Colţun, iar autorul lor are darul de a vedea frumosul din jurul nostru cu inima, cu gândul creativ.

DSC_4365În final, Andrei Viziru a dezvăluit istoria apariţiei unor imagini fotografice, fiind influenţate de unele evenimete din viaţa sa.  Conform spuselor sale, mult contează să găseşti momentul potrivit şi mai trebuie să fii la locul potrivit, pentru a prinde miracolul naturii în obiectiv. În acest moment te poţi afla în mijlocul oraşului sau pe malul unui lac, dar poţi să fii în maşină sau să faci o fotografie superbă chiar din geamul casei unde locuieşti. Contează mult şi clipa de noroc. Iar natura nu oboseşte să ne dăruiască clipe frumoase, în orice anotimp, venind cu alte peisaje încântătoare. În special este pasionat de a fotografia răsărituri şi asfinţituri de soare, deoarece sunt miraculoase, mereu diferite culori, pe cer, armonizându-se irepetabil.

Invităm chişinăuienii să contempleze aceste clipe de splendoare şi mister ale naturii,  dăruite publcului de maestrul-fotograf Andrei Viziru în cele peste 40 de fotografii pe pânză ale expoziţiei de la Biblioteca Centrală. O să vedeţi irepetabile imagini: Flori de câmp între spice şi grâu, O păpădie şi o rază de soare, Feeria florilor de gheaţă, Splendorile dezgheţului, Curcubeu în lumina Havuzului din Chişinău, Răsărit de la Munceşti, Ion Creangă în veşmânt de zăpadă sau Preotul Iernii (monumentul scriitorului de pe Aleea Clasicilor din Chişinău), „Albastrul” de la Munceşti, Miracolul culorilor în lumina lacului Sforzesco, Milano (Italia), Flori de câmp de lîngă Castelul Sforzesco din Milano ş. a.


DSC_4371

Expoziţia va fi deschisă pe parcursul lunii martie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s