Cultivarea abilităţilor oratorice ale tinerilor proactivi


    Tinerii de la ,,Dabate Academy” s-au adunat  la Biblioteca Centrală pentru a stimula, de această dată, o dispută în soluţionarea problemei: ,,Acest parlament ar face limita legală a şofatului de la 16 ani?”. În decursul aproximativ a unei ore, aceştia şi-au demonstrat nu numai abilităţile extraordinare de oratorie dar şi de gândire logică, bine formulată, venind cu diverse argumente şi contra-argumente.

   Dezbaterea a fost formată din două echipe: Echipa Guvernului, care aducea argDSC_4429umente pentru implementarea  legii privind permiterea legală a şofatului de la 16 ani iar a doua echipă, Echipa Opoziţiei, aducea contra-argumente la acest subiect. Fiecare echipă era formată din 3 membri. Moderatorul evenimentului a fost Emil Chichioi, elev în clasa a XII-a a Liceului Teoretic ,,Prometeu-Prim”.

   Primul vobitor a fost membru din Echipa Guvernului, care venit cu o incursiune în faţa publicul despre avantajele de a permite adoloscenţilor şofatul legal. Iar ceilalţi doi membri din echipă au atins subiecte mai ample şi au abordat chiar prDSC_4428oblema dezvoltării ţării prin aprobarea permisului de conducere de la vârsta de 16 ani: ,,Astfel adolescenţii vor fi motivaţi la o responsabilitate mai serioasă, ceea ce ar favoriza la o maturizare mai rapidă a adolescenţilor, deci a tinerilor”. Totodată aceştia au specificat timpul potrivit pentru adolescent de a-şi obţine permisul de conducere: ,,Nu la vârsta când este supra-încărcat cu examenele de la facultate sau alte griji mai majore, ci la vârsta de 16 ani, atunci când informaţia se absoarbe mai uşor şi rămâine stabilă pentru o perioadă îndelungată”.

      Reprezentantul Echipei Opoziţiei, cu încredere de sine, a atras atenţia asupra necesităţii protecţiei adolescenţilor, în cazul că aceştia vor deţine permis de conducere de la 16 ani, accentuând şi factorul imaturităţii emoţionale a acestora. Iar ceiDSC_4442lalţi doi membri au contra-argumentat foarte iscusit chestiunea pusă în discuţie, ceea ce a fost îndeajuns să schimbe opinia publicului şi să-i pună pe gânduri în privinţa acceptării.

Astfel, la finele evenimentului publicul şi-a adus contribuţia majoră la luarea deciziei decisive.      Câştigătorul dezbaterei a devenit Echipa Opoziţiei, care a stimulat piblicul la o gândire reală şi precisă.

DSC_4435

Cine doreşte să-şi dezvolte puterea de argumentare a propriilor puncte de vedere sunt aşteptaţi la Debate Academy (DA), proiect creat de elevi şi studenţi, care reuneşte cluburile de dezbateri din liceele Chişinăului şi pe cei interesaţi de arta oratorică, pentru a deveni oameni încrezători şi proactivi, utili societăţii. Mai multe informaţii aflaţi la adresa: https://www.facebook.com/DebateAcademyDA#sthash.sOmS1Dmb.dpuf

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s