A fost odată în Chișinău…


În weekend citim despre Chișinău.

Clubul Nobilimii

   17_opt   Multă lume bună din acea vreme nu avea acces la Clubul Englezesc și era firesc să apară o structură paralelă, dar cu un statut mai democratic, care ar fi permis accesul la club unui șir mai mare de doritori. Așa că la 1864, pe 1 octombrie, a fost recunoscut oficial apariția Clubului Nobilimii din Chișinău. Unul dintre fondatorii de bază ai acestui club era Trofim T. Grizov, președintele Tribunalului Comercial din Chișinău. De aici și componența clubului care includea și marea nobilime ereditară și diverși funcționari.

      Clubul Nobilimii, teatrul lui Grosman, opera italiană, hotelul Petersburg din strada de Aur (Haralambie), cofetăria Manikov erau locurile de întâlnire ale elitei orașului. În sălile Clubului puteai să întâlnești pe locotenentul Timuș, veteran din războiul Crimeii, pe bătrânii Codreanu și Cervinski, care acum patruzeci de ani păreau scoși din paginileunor albume vechi.Gulere înalte, cravate mari și fracuri cu tăietura model de pe vremea tinereții lor, înfrumusețau aceste întruniri. Pretutindeni se auzea vorba moldovenească, căci aceasta era locul de întrunire al stâlpilor societății de odinioară.

         Clubul avea o bibliotecă bogată, s-a construit special o clădire pentru teatru și tot aici un teatru de vară. Prima stație electrică din Basarabia a fost instalată tot la Clubul Nobilimii. La 27 martie 1918 recepția oficială cu ocazia semnării Actului Unirii Basarabiei cu România a fost dată în incinta acestui club, în prezența delegației române în frunte cu prim-ministrul Alexandru Marghiloman. Iar în 1925, când regele Ferdinand I și regina Maria au vizitat Basarabia, la Chișinău au vizitat și Clubul Nobilimii.IMG (5)

          Edificiul a fost distrus în anii celui de al doilea război mondial. Pe locul lui a fost înălţat Cinematograful „Patria”.

Din cartea:  Colesnic, Iurie. Chișinăul din Amintire / Iurie Colesnic ; Bibl. Municipală „B.P. Hasdeu”. – Ch.:„Grafema Libris”SRL, 2011. –  P. 116

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s