27 martie 1918 – 98 de ani de la semnarea Actului Unirii Basarabiei cu România


ComemIMG_20160322_163533-300x225orarea acestui eveniment la Biblioteca Centrală a BM „B.P. Hasdeu” a avut loc în cadrul unei activități complexe, care a întrunit mai multe evenimente științifice și culturale. Anatol Petrencu, dr. hab. în științe istorice, profesor universitar, moderatorul Clubului Iubitorilor de Istorie, ce activează cu succes la Biblioteca Centrală, a expus agenda de desfășurare simpozionului cu genericul „De la trecutul istoric la perspectiva istorică”,  a prezentat participanții și temele comunicărilor.

Ion Negrei, dr. în istorie,  în primul rând, a menționat că sântem în pragul unor aniversări importante – 98 de ani de la Unirea Basarabiei cu România din 27 martie 1918, deci peste doi ani vom marca 100 de ani de la desăvârșirea Unirii României Mari. Aceste evenimente au fost mereu în centrul atenției opiniei publice – în unele timpuri mai în șoaptă vorbindu-se, apoi tot mai deschis.

Cine a făcut Unirea de la 27 martie 1918?  Răspunsul la această întrebare a și fost tema comunicării prezentate de Ion Negrei: cei mai buni fii ai Basarabiei au făcut Unirea – în interesul tuturor locuitorilor, deoarece în Sfatul Țării erau reprezentate toate etniile Basarabiei. Trecând în revistă evenimentele cele mai importante din istoria Basarabiei, începând cu anul 1812, vorbitorul s-a oprit mai amănunțit asupra principiilor organizării Sfatului Țării.  Cel de bază fiind principiul reprezentării tuturor etniilor, s-a luat în vedere și criteriul de reprezentare a structurilor administrative, criteriul păturilor sociale,  reprezentanți fiind și din partea Societăților culturale. Astfel Sfatul Țării  a devenit unul din cele mai democratice organe reprezentative în care în mod democratic s-a discutat și votat Actul Unirii din 27 martie 1918.  Deci acest mare eveniment istoric a fost frumos și demn, fapt ce ne poate conduce la un sentiment de mândrie.

În comunicarea „Problemele actuale are reîntregirii Neamului Românesc” istoricul Anatol Petrencu a prezentat soarta nefastă a Basarabiei în anii ce au urmat după realipirea din 28 iunie 1940 a Basarabiei la Uniunea Sovietică. În rezultat populația  a trecut prin chinurile foametei, a deportărilor masive în Siberii de gheață, promovarea ideologiei comuniste agresive față de națiunea română. Dar iată că au trecut 25 de ani de la năruirea imperiul sovietic și ce s-a întâmplat în acești ani de independență a Republicii Moldova?  Statul este incapabil să rezolve problema Transnistriei, să asigure un nivel de viață decentă a populației.

Ce-i de făcut ? Istoricul Anatol Petrencu propune un  răspuns la această întrebare care a apărut și plutește în aer tot mai insistent: trebuie promovat interesul oamenilor acestei țări. Deoarece oricând și oriunde partidele politice sunt forța motrice ale unor schimbări majore într-un stat, trebuie susținute partidele politice care corespund cerințelor maselor largi ale populației.

După cum era de așteptat, în contextul acestei activități s-au derulat mai multe evenimente IMG_20160322_165152-225x300memorabile, care au sporit nivelul emoțiilor publicului și au fost binevenite în tema discuțiilor care au urmat.

 Istoricul Sergiu Matvei, reprezentantul Editurii„ Eurodidactica” a prezentat Proiectul „Evoluția spațiului geografic românesc” : istoria în hărți”, în sala Bibliotecii Centrale  fiind deschisă pentru public o expoziție cartografică în volum destul de considerabil de peste 50 de hărți politice din diferite perioade de dezvoltare ale statelor lumii.

Viorel Buzdugan, președintele Fundației pentru Educație din RM,   a informat publicul  despre deschiderea portalului informațional pan-românesc Inforo.md care va aborda subiecte de istorie, cultură, turism etc.

0cadf2_a719dce4d5ed4968a067049684bb6d94-202x300A urmat o deosebită lansare a unei cărți cu valoare artistică, dar și istorică – Fântâni  fără ciutură de Dina Ciocanu, prezentată de scriitorul și publicistul Vlad Pohilă, menționând că firul central al celor istorisite de autoare este lupta pentru obținerea dreptățiiIMG_20160322_172218-225x300 istorice. Cartea are un mesaj trist și cuprinde drama unei familii din perioada sovietică a Republicii Moldova. Evenimentele istorice sunt împletite foarte logic în istoria personajelor acestui roman. Autoarea a avut buna intenție de a prezenta artistic faptul că  în perioada sovietică erau și oameni care aveau curajul de a spune că este și o altă istorie a acestui popor. Este un roman-cronică, un roman-acțiune cu multe personaje interesante, pentru scrierea căruia autoarea, după cum avea să ne spună, s-a documentat adânc. Dina Ciocanu a mai menționat că a vorbit cu mulți oameni în etate, care au trecut prin istoriaacestei perioade și au avut mult de suferit în timpul regimului comunist.

 IMG_20160322_153656

IMG_20160322_153614-300x225

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s