Calea europeană a Republicii Moldova, ieri şi azi


,,Regiunea Republicii Moldova pentru Uniunea Europeană este în interesele sale, deoarece RM este în vecinătate cu UE şi de regulă, dezvoltarea ţării noastre devine un avantaj pentru UE, iar instabilitatea RM aduce un pericol pentru UE”. (Iulian Groza).DSC_0077

Într-o avalanşă de evenimente organizate în această lună, Biblioteca Centrală totuşi a gasit posibilitatea de a fi gazda evenimentului organizat de JEF-Moldova (Tinerii Europeni Federallişti). Invitatul principal a fost Iulian Groza,  moderator de politici în domeniul integrării europene,  Institutul pentru Politici şi Reforme Europene. DSC_0071

În ciuda faptului că majoritatea cetăţenilor noştri sunt copleşiţi de o  anumită descurajare şi un fel de incapacitate de a prospera, totuşi, s-au găsit şi tineri care depun efort pentru a cunoaşte problemele esenţiale şi acţiunile ce le-ar fi de folos pentru depăşirea acestor probleme.

 Cele mai relevante teme vis-a-vis de parcursul dezvoltării Republicii Moldova, au fost axe de discuţii intre participanţii la această activitate  şi Iulian Groza, invitatul  lor special.

DSC_0065Fiind un expert în probleme diplomatice, Iulian Groza a încercat să descrie imaginea reală a situaţiei din Republica Moldova, în concordanţă cu situaţia dezvoltării Uniunii Europene. Astfel Iulian Groza a condus publicul spre cunoaşterea programului de activitate al UE şi cum se manifestă acesta în diferite state.

Vorbitorul a demonstart tinerilor cât de sigură este aderarea unui stat la Uniunea Europeană: ,,Fiecare ţară îşi cedează suveranitatea în schimbul UE, dar totuşi conceptele fundamentale ale UE se ţin de principiul – Unitate prin diversitate”. De aici înţelegem că pericolul de distrugere a culturii noastre nu este posibil odată cu aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

 De asemenea, cu scopul de a încuraja tinerii, Iulian Groza, în virtutea sa de moderator de politici în domeniul integrării europene, a afirmat cu tărie: ,,Nu trebuie să ne temem de acest proces”.

Pe lângă toate problemele diplomatice discutate, Iulian Groza nu a putut să nu reflecte problemele ce ţin de modalitatea de a gândi a societăţii. Astfel, participanţii au fost uimiţi de explicaţia acordată de către el, în  privinţa culturii şi obiceiurilor poporului nostru: ,, Ambianţa noastră trebuie să fie utilă pentru noi şi pentru cei din jurul nostru”. DSC_0067

Conform celor expuse pe parcursul acestei întâlniri, noi, cei care suntem făuritorii atmosferei politice şi a culturii poporului nostru, suntem datori de a ne încuraja unul pe celălalt la fapte demne. Astfel, Republica Moldova va fi în stare să opteze pentru un viitor mai relevant şi o percepiţe mai amplă, în ceea ce priveşte stabilitatea şi bunăstarea poporului.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s