Citește, descoperă și simte cartea!


DSC_0106Sub acest îndemn a avut loc la Biblioteca Centrală a BM „B.P. Hasdeu” un eveniment excepțional de frumos și atractiv – o expoziție/atelier de confecționare și prezentare a cărților senzorilale, cărți handmade.

De ce aceste frumoase confecții manuale se numesc cărți senzoriale?  Deoarece sunt adresate micuților exploratori ai lumii înconjurătoare, sunt primele cărți pe care le pot citi cu mâna copiii de la cea mai fragedă vârstă, de aceea al doilea generic al evenimentului a fost sugestiv întitulat – MÂNA PE CARTE. A fost o zi de vineri mai neobișnuită pentru BM „B.P. Hasdeu”, o zi în care sala Bibliotecii Centrale a fost plină de părinți cu copii mici în brațe sau în cărucioare.

DSC_0153În deschiderea activității Mariana Harjevschi, director general al BM „B.P. Hasdeu” și-a expus fascinația sa față de aceste cărți senzoriale: sunt adevărate enciclopedii vii pentru copii, încorporând toate elementele unei cărți adevărate, oferind micuților cititori informații diverse. Cu aceste cărți este realizat și un alt important deziderat: „Lectura trebuie să vină din sânul familiei”, a ținut să mai menționeze Mariana Harjevschi.

Atelierul a fost organizat la inițiativa Annei Comendant, o tânără mămică, creatoare de cărți senzoriale. Ea a invitat și alte mămici, bunici, care au aderat la acest tip de educație a copiilor mici. Astfel, la eveniment și-au anunțat participarea Tatiana Teo, Ina Mîrza, Irina Burca, Tatiana Zanfirov, Olga Soltinschi, Lilia Levco. Ele au venit cu expoziția creațiilor proprii de cărți senzoriale, care sunt adevărate opere de artă și cu impresii despre impactul acestor lecturi cu mâna pe carte pentru cei mai mici cititori.

DSC_0144Anna Comendant a dezvăluit publicului care au fost motivele, dar și  provocările la care a trebuit să facă față pentru a realiza un produs sigur, colorat, frumos și viu pentru copilul său – cartea senzorială. Cartea care învață prin joc copilul să cunoască lumea înconjurătoare, apoi să numere, să citească etc. În același timp și mamele au o ocupație în care depun nu numai multă muncă, dar și multă plăcere și dragoste.

Bune aprecieri despre astfel de ocupație a părinților și copiilor au expus și alte participante la activitate, fiecare venind cu aceste lucruri frumoase create mai întâi pentru copiii lor, apoi și pentru rude, prieteni. S-au accentuat, iar și iar, beneficiile de a avea pentru copil o astfel de carte personalizată, pe fiecare fiind scris numele copilului: dezvoltă motorica degetelor, dezvoltă spiritul de orientare și creativitatea gândirii. Uneori, în baza unei singure pagini, părinții pot alcătui povești interactive.

A urmat un mic atelier de creativitate. Publicul a văzut pe viu cum se realizează o carte senzorială, apreciind această muncă migăloasă, fiecare piesă fiind gândită minuțios.

Organizarea evenimentului a provocat interesul mai multor programe de televiziune și radio, printre organizatori fiind site-urile informaționale  http://www.stiripozitive.eu și motorul de comunicare http://www.urmata.eu.  După cum a menționat scriitorul și editorul Igor Guzun, acest eveniment este reflectat din plin în mass-media deoarece este într-adevăr o știre pozitivă. Iar această întâlnire de la BM „B.P. Hasdeu” este o bună ocazie de comunicare între oameni cu interese comune – bunici, părinți, copii. Acest tip de carte poate aduna în jurul ei mai multe generații de cititori, deoarece este o carte multicoloră, o carte-transformer, o carte deșteaptă, o carte vie.

DSC_0143DSC_0135

 

DSC_0107

DSC_0098

DSC_0133

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s