Fotografia ca artă


În ce măsură fotografia poate deveni artă? Aceasta a fost tema discuţiilor din cadrul unei mese rotunde organizată la Biblioteca Centrală la  finalizărea expoziţiei de fotografii Irepetabile clipe de splendoare şi mister a publicistului Andrei Viziru.

DSC_0517Organizată în luna martie, această expoziţie a adus o veritabilă candoare primăvăratică în Biblioteca Centrală, a remarcat în deschiderea evenimentului Mariana Harjevschi, director general al BM „B.P. Hasdeu”, salutând prezenţa criticilor de artă, a pictorilor, a scriitorilor, care au binevoit să participe la această discuţie.

Savurând mai întâi frumuseţea imaginilor superbe ale expoziţiei, la care s-au mai adăugat şi unele fotografii noi, aduse din arhiva inepuizabilă a dlui Andrei Viziru, participanţii au rămas impresionaţi mult, aducând mai apoi mesajele lor de apreciere a talentului autorului lor.

DSC_0507

Criticul de artă Eleonora Sâtnic, s-a confesat celor prezenţi, că nu este critic, ci doar caută valenţele estetice care stau la baza unei lucrări plastice. Pe Andrei Viziru îl cunoaşte ca pe un specialist de valoare în arta fotografiei, care mai este şi o fire prodigioasă, reuşind să organizeze multe expoziţii ale sale în diferite locuri din Chişinău şi din republică. La baza oricărei opere artistice stă emoţia, iar Andrei Viziru ne demonstrează prin lucrările sale fotografice că este un om emotiv, care cu un suflet artistic deosebit de  sensibil vede îndată Frumosul în natură şi în locurile istorice din ţară, şi reuşeşte să-l prindă în obiectiv. Prin imaginile sale ne îndeamnă să observăm şi să absorbim acest frumos, a concluzionat dna Eleonora Sâtnic.

DSC_0535Un cuvânt de susţinere pentru arta fotografică în general, şi de admiraţie pentru talentul de fotograf iscusit al dlui Andrei Viziru a venit din partea cunoscutului artist plastic Mihai Mireanu. Natura ne dăruieşte multe lucruri frumoase, iar noi trebuie să avem grijă să nu distrugem miracolele din jurul nostru. Arta fotografică ne ajută să păstrăm vii aceste splendide clipe ale naturii, pe care le-a admirat şi  în imaginile acestei expoziţii.

DSC_0528Scriitoarea Victoria Fonari a afirmat că este mereu impresionată de aceste expoziţii în crescendo, care evoluează de la simple fotografii la transpunerea lor pe pânză, astfel imaginile fotografice se transformă în imagini de artă. A mai observat că Andrei Viziru plasează bine în imaginile surprinse jocul dintre umbre şi lumini, dintre orizontal şi vertical, grafică de contrast şi elemente fantasmagorice. De fapt în toate imaginile acestei expoziţii persistă enigmaticul şi fantasticul, îmbinate într-un context reuşit.

La fel au avut doar reflecţii admirative şi colegii de creaţie ai dlui Andrei Viziru de la cenaclul literar-creştin „Cuvântul” din cadrul BNRM, accentuând că fotografia reflectă ochiul timpului efemer. Doar lumina şi căldura sufletească corespund imginilor fotografice ale căror autor este Andrei Viziru, a ţinut să remarce scriitoarea Raisa Plăieşu, atrăgând atenţia celor prezenţ şi la frumoasele titluri sugestive ale lor.

DSC_0511În final Andrei Viziru a reiterat pasiunea sa pentru arta fotografică, exprimându-şi regretul că are încă foarte multe fotografii, cu imagini excepţionale din jurul nostru,  care nu au fost expuse niciodată. Publicul a aflat şi despre planurile sale artistice de viitor, tematicile unor noi fotografii care îl preocupă de mai mult timp şi care îşi aşteaptă realizarea prin răbdarea şi insistenţa de a observa ceva frumos în orice clipă, în orice loc s-ar afla.

Iar bibliotecile Chişinăului oricând vor avea spaţii deschise pentru expunerea imaginilor fotografice superbe prinse în obiectivul maestrului Andrei Viziru.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s