Zgomotele Chișinăului de altădată


În weekend citim despre Chișinău…

         oldchisinau_com-pushkin-radio-16 Șeful serviciului de circulație din București a interzis circulația zgomotului. Liniști de catedrală se vor revărsa peste străzile bucureștene. Vehiculele vor patina, oamenii vor discuta în șoapte, claxoanele au amuțit și nici cheflii nu vor mai putea parcurge în auroră ulițele metropolei cu lăutarii după ei. Capitala ca înregistra declarații de dragoste în genul acesta:

– Duduie, ți-aș cânta o serenadă, dar nu-mi permite chestorul Botez. Nevroza și tumultul capitalei vor dispare, puse la dosarul trecutului. O tăcere de început de veac se va așterne peste blokauzurile bucureștene, care vor face muzică și scandal cu ferestrele închise. D. chestor Botez a pus călușul în gura marelui oraș. Poate din aceste cauze a fost fixat pentru la anul, după cum citim prin ziare, ca să se țină la București congresul internațional al surdomuților.

          trasura_in_bucurestiChișinăul are și el zgomotele lui. Trăsuri, care circulă fără cauciucuri la roți, căruțe, care traversează la mijlocul zilei taman străzile principale, negustori ambulanți, care strigă “uhlea” sau ”haine vechi” – iată câteva zgomote, care trebuie plasate la ore mai comode. Mai alungăm faptul că orașul nostru nu vrea să-și dezmintă reputația de pepinieră de talente muzicale, așa că dimineața, la prânz și seara, plozii familiei fac exasperante game. În calitatea noastră de chiriași amabili, de cetățeni lipsiți de orice agresivitate nu putem interveni nici ca să reglementăm claviaturile, nici ca să potolim furia, cu care negustorii ambulanți își țipă lămâile, hainele vechi, păpușoiul și cărbunii… Mai ales există cartiere condamnate la zgomot și tevatură. Ele sunt situate în jurul piețelor, lângă Soborși lângă localuri de noapte cu ebrietăți vehemente. Să armonizăm toate aceste zgomote, să le fixăm orar și să le impunem o disciplină.

Nu ne gândim – Doamne ferește – la interzicerea lor. N-avem ambiția să dispară semnele de viață ale orașului. Să lăsăm capitalei, înnebunită de gălăgia unanimă, visul liniștilor de catedrală. Noi nu suntem contra zgomotului. Dar trebuie să evităm zgomotele inutile și în special pe cele incomode. Să lăsăm orașul să ciripească, dar să-l împiedicăm să urle.

ROBOT, Alexandru. Zgomotele Chișinăului. In. Robot, Alexandru. Îmblânzitorul de cuvinte. Ch., 2003, p. 249-250

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s