Lirica sacră între creaţie şi martiraj


O activitate literar-ştiinţifică sub acest generic a fost organizată la Biblioteca Centrală în cadrul cenaclului literar Magia cuvântului, organizată în colaborare cu  clasa a X-a de la Liceul Teoretic ,,Mihai Marinciuc”, ghidaţi de profesoara Alexandra Crăciun, care este şi diriginta lor de clasă.  Elevii au participat la un proiect literar cu scopul de a valorifica IMG_0570 creaţia unor personalităţi literare marcante, care şi-au demonstrat aptitudinile excepţionale prin experienţe unice şi irepetabile.  Ei au fost umiliţi pentru scrierile lor, au fost închişi şi persecutaţi, dar totuşi au rezistat tuturor greutăţilor. Aşadar, liceeni au abordat teme drastice şi copleşitoare, dar totuşi utile pentru noi toţi.

Ioan Iacob (Hozevitul) a fost prezentat de către două eleve, Nicoleta Moşnoi şi Tatiana Caragă. Liceenele s-au încadrat perfect în deschiderea evenimentului. Acestea au menţionat scurte date biografice, accentul fiind pus mai mult pe simplitatea lui de a scrie, abordând tematicile exhuastive vis-a-vis de creaţia omului şi veşnicia sufletului. Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, luând în considerare sfinţenia vieţii Cuviosului Ioan Iacob, şi văzând cinstitele sale moaşte, l-a trecut în rândul sfinţilor, la data de 20-21 iunie, 1992, sub numele de „Sfântul Cuvios Ioan de la Neamţ – Hozevitul”, fixându-i-se prăznuire pe ziua de 5 august, data mutării lui la cele veşnice.

Victoria Fonari, moderatoarea acestui eveniment, a intervenit cu o întrebare: ,,Ce implică în sine veşnicia sufletului, atunci când cunoaştem clar cum funcţionează legile chimiei existente în creaturile umane?”. La care a urmat răspunsul : ,,Dumnezeu trece de rânduielile lumii şi Dumnezeu trece de dincolo de legile chimiei”. Pe acest ton miraculos şi tainic s-a încheiat discursul despre Ioan Iacob cel Nou (Hozevitul).

DSC_0432Radu Gyr a fost următorul scriitor menţionat de către liceeni. Acesta este considerat un adevărat pilon al demnităţilor naţionale. Închis de mai multe ori pentru gândurile şi poeziile sale, chiar şi condamnat la moarte pentru poezia-manifest ,,Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane,” considerată de autorităţi drept mijloc de instigare la luptă împotriva regimului comunist, nu a renunţat la principiile sale ci a avut o mare influenţă asupra celor ce-l înconjurau. A susţinut un număr însemnat de conferinţe publice, cea mai cunoscută fiind Studenţimea şi Idealul Spiritual din 1935. A mai scris şi poveşti pentru copii, semnând cu pseudonimul Nenea Răducu.

Valeria Spânu şi Cristina Potâncă au încheiat programul cu discursul despre cunoscutul scriitor şi medic român –Vasile Voiculescu. Acesta considerându-se o persoană necunoscută, a fost timp de patru ani deţinut politic în închisorile comuniste (1958 – 1962) şi condamnat din eroare judiciară alături de alţi membri sau colaboratori ai Rugului Aprins. Totuşi,  luându-i-se dreptul de a publica, scriitorul  Vasile Voiculecu a lăsat o operă literară de mare rafinament artistic, din care fac parte şi Ultimele sonete închipuite ale lui Shakespeare …

,,Toţi aceşti trei scriitori ne-au luminat nu numai prin text, dar şi prin personalitate”, a ţinut să concluzioneze Victoria Fonari, susţinută şi de profesoara  Alexandra Crăciun, acre a intervenit cu noi şi interesante date informaţionale din viaţa şi activitatea acestor adevăraţi martiri ai timpului, în care au trăit şi au creat.  Iar ca dovadă a celor spuse dna VictoriaIMG_0578 Fonari a reprezentat şi a recomandat spre lecturi adăugătoare elevilor o carte de Ioana Diaconescu Scriitori în arhivele C.N.S.A.S.: intelectuali urmăriţi informativ, arestaţi, condamnaţi, ucişi în detenţie. 1946-1989. Volumul conţine studii, însoţite de anexe selectate din arhivele CNSAS. Volumul a apărut la Bucureşti, de editura Fundaţia Academia Civică în anul 2012 şi cuprinde informaţii de o valoare majoră. Cartea urmăreşte corelaţia dintre poezie-credinţă-suferinţă în viaţa scriitorilor Lucian Blaga, Vasile Voiculescu, Vladimir Streinu, Mircea Vulcănescu, Ştefan Baciu, Mircea Eliade, Marin Preda, Emil Cioran ş.a.

Aşadar, voinţa de a scoate la lumină tainele ascunse în noi, este profesia unui scriitor de calitate. Iar această vizita a elevilor de la LT „Mihai Marinciuc”  la Biblioteca Centrală, a avut  scopul de cunoaştere şi promovare a lucrurilor ascunse, până la un timp, despre personalităţi excepţionale, care au simţit mereu  libertatea interioară, chiar şi în închisori fiind.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s