In memoriam Nicolae Costin (1936-1995), 80 de ani de la naştere


02c37-asczxNicolae Costin s-a născut la 7 aprilie 1936 în satul Pecişte, Raionul Rezina. În anul 1990 este ales ca Preşedinte al Consiliului orăşenesc Chişinău, apoi este ales ca deputat în primul Parlament al Republicii Moldova,  ales democratic (1990-1994). În perioada anilor 1990-1994 a fost primar al municipiului Chişinău Este considerat primul primar al municipiului Chişinău, care a promovat mai multe reforme în dezvoltarea capitalei. Nicolae Costin a fost coautor al Declaraţiei de Independenţă a Republicii Moldova (27 august 1991). A susţinut problemele limbii române şi revenirii la grafia latină.La propunerea şi insistenţa sa, străzile municipiului Chişinău au fost botezate cu nume cu caracter naţional (Traian, Ştefan cel Mare, Milescu-Spătarul, Eminescu, Creangă, Mitropolitul Bănulescu-Bodoni, Străzile Bucureşti, Calea Ieşilor etc.). În perioada în care a fost primar a susţinut reînvierea tradiţiilor legate de sărbătorile creştine (Paştele, Crăciunul), instaurarea tradiţiei sărbătoririi Zilei Independenţei Republicii Moldova şi Limbii Române. S-a stins din viaţă în urma unei grele suferinţe la data de 16 februarie 1995, în municipiul Chişinău.

 Prezentare de carte

lansare_carteNicolae Costin, promotor al renaşterii naţionale  / sel. textelor şi a fotografiilor : Iuliana Gorea Costin, Corneliu Costin. – Chişinău : Litera, 2010. – 128 p.

În preambula acestui volum, editat In memoriam Nicolae Costin, se specifică: „Se dedică această carte generaţiei tinere… ” .  Generaţiei care trebuie să cunoască cine au fost adevăraţii promotori ai renaşterii naţionale, unul din ei fiind şi primul primar  al Chişinăului eliberat de sub puterea comunistă.

Îl simt la fel de aproape, se confesează într-un succint Cuvânt-inainte al cărţii Dorin Chirtoacă, primar general al municipiului Chişinău, specificând din start: Cred într-o legătură puternică cu Nicolae Costin. Domnia Sa a fost unul dintre fondatorii şi liderii Mişcării de Renaştere Naţională, a promovat şi înfăptuit în Chişinău schimbările democratice…

Mai presus de orice, interesul naţional – este titlul  următorului cuvânt introductiv, în care Alexandru Moşanu, Preşedinte al Parlamentului RM, 1990-1994, membru de onoare al Academiei Române, afirmă: Nicolae Costin a fost un om vrednic de misiunea pe care şi-a asumat-o în cadrul Mişcării de Eliberare Naţională. Domnia Sa ne-a încurajat demonstrând un caracter puternic, stabil, ferm. S-a arătat a fi un om cu o voinţă puternică îmbinată cu raţiunea. Compatriotul nostru Nicolae Costin a stat în picioare până la ultima suflare şi a căzut ca un arbore falnic, doborât de forţele ce întruchipau trecutul comunist…

În prima parte a cărţii sunt reunite în nouă compartimente articole despre Nicolae Costin din presa vremii, interviuri, dialoguri cu diverse personalităţi, amintiri ale celor care i-au cunoscut marea lui dorinţă de a reînvia, de a porni pe o cale nouă de dezvoltare oraşul Chişinău şi ţara sa. Din aceste materiale informaţionale aflăm ce gânduri avea primarul de Chişinău: O Ţară liberă nu se creează cu robi; Dăruirea şi jertfa de sine sunt principalele dimensiuni ale patrioţilor şi înaintaşilor; Orice pom după roade îl veţi cunoaşte; Idolul care m-a călăuzit a fost convingerea şi judecata proprie; Am fost şi rămân optimist!

costin 4Compartimentul În amintirea contemporanilor reproduce cele mai calde aprecieri despre personalitatea distinctă a lui Nicolae Costin, semnate de Mircea Snegur, primul Preşedinte al Republicii Moldova; Ion Ungureanu, ministrul Culturii (1990-1994); Marian Enache, ambasador al României În Republica Moldova (1993-1996); Ion Borşevici, prof. univ., academician; Valeriu Matei, deputat în Primul Parlament ales democratic al RM; scriitorii Nicolae Dabija, Claudia Partole şi mulţi alţi reprezentanţi ai ştiinţei şi oameni politici din RM.

În a doua parte, Memoria peliculei ne oferă posibilitatea să revedem în imagini fotografice crâmpeie din viaţa ţi activitatea primarului Nicolae Costin. Îl revedem deschizând  prima ediţie a Sărbătorii Limba Noastră cea Română (31 august 1991), la redeschiderea Catedralei Naşterea Domnului, la diverse întâlniri cu ambasadori sau într-un schimb de opinii cu personalităţi din domeniul ştiinţei şi culturii.

La finele cărţii Iuliana Gorea Costin şi Corneliu Costin aduc, cu deosebită consideraţie şi preţuire, mulţumiri Consiliului Municipal Chişinău şi Primăriei municipiului Chişinău, cât ţi tuturor oamenilor d ebună credinţă pentru susţinerea acţiunilor In memoriam Nicolae Costin.

costin 6

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s