Programul „Chişinăul citeşte – 2016”


file-1457627512-48330

Romanul „Kinderland” de Liliana Corobca, învrednicit de  Premiul pentru Proză pe anul 2013,  este cartea propusă adolescenţilor chişinăuieni spre lectură şi discuţii în cadrul acestui program.

706-12_liliana_corobceaLiliana Corobca este absolventă a Facultăţii de Litere din cadrul Universităţii de Stat din Moldova (1992-1997) şi doctor în litere la Universitatea din Bucureşti (2001). A fost cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie şi Teorie Literară „G. Călinescu” din Bucureşti (2002-2011). Este editor, expert în domeniul Exilului românesc şi cercetător la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc. Din 2007 este membră a Uniunii Scriitorilor din România.  A publicat mai multe cărţi despre cenzură. Este cunoscută şi pentru activitatea ei literară, fiind un autor prolific, unele dintre romane fiind cărţi premiate şi bestsellere. Cărţile Lilianei Corobca sunt traduse în limba italiană şi limba germană.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Studenţii Facultăţii de Litere, specialitatea limba şi literatura română au acceptat invitația de a participa la proiectul Chișinăul citește-2016, organizat în cadrul filialelor Bibliotecii Municipale „B.P.Hasdeu”. Astrfel la 7 aprilie, în incinta Universităţii de Stat din Moldova, împreună cu colegii lor de la drept au organizat o discuţie despre problemele sociale ce sunt elucidate în romanul „Kinderland”, scris de Liliana Corobca,  absolventa facultății gazdă. Împreună cu poeta Victoria Fonari au provocat o modalitate de comunicare, bazată de fragmentele din carte, care erau citite consecutiv.

Pe parcursul desfăşurării activităţii studenții și-au demonstrat aptitudinile didactice. Printre aceștea s-a remarcat Maria Gîștemulte, prin propunerea de a investigha romanul prin metoda arborelui. Ținând cont de toate etapele – de la rădăcină, tulpină, scorbură, crengi și frunze, – studenții au discutat fenomenul migrației (Adriana Prodan), problemele copiilor rămași singuri (Olga Tocan), consecințele și pericolele expuse în roman, accentuând verosimilitatea acestora (Viorica Șușu).

Tinerii de la drept au stipulat ideea încălcării drepturilor copiilor în asemenea condiții, fiind nevoiţi de a duce un trai fără părinţi acasă.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAImaginile postate prezintă cum discuția a demarat între desen, carte şi competențe în diverse domenii. Uneori apăreau și zâmbete, or, totuși se vorbea despre copilărie, unele fragmente din carete invocând în memorie sentimente diverse din propria copilărie. Or, în roman sunt diverse istorii care valorifică destine de copii, inclusiv și soarta deloc uşoară a eroinei centrale, Cristina.

Cu toate geutățile, participanţii la discuţie au intrat în competen teleologică și au vorbit și despre proiecția acestui copil în viitorul vieții după majorat.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s