Sfaturi pentru tinere mămici


Câştigă experienţă !

Revistă bibliografică virtuală

5Cernăianu, Laurenţiu. Reţete şi meniuri de preparare a hranei pentru copiii mici / Laurenţiu Cernăianu. – Bucureşti : Ed. Ceres, 1992. – 334 p.

„Lucrarea de faţă  îşi propune  să constitue un ghid orientativ, complex şi util, privind  alimentaţia sugarului şi a copilului mic, atît în familie, cît şi în colectivităţi. Răspunzînd unei cerinţe reale în literatura pediatrică, lucrarea însumeiază o variată şi surprinzătoare paletă de reţete şi meniuri zilnice – proprii fiecărei grupe de vîrstă – contribuind la stabilirea unei alimentaţii corespunzătoare, precum şi la colectarea şi prevenirea unor greşeli de nutriţe despre folosirea în exces a unor alimente (lactate şi făinoase), de ignorare a sezonului în care ne aflăm şi a posibilităţilor de aprovizionare. Desigur, majoritatea reţetelor de preparate culinare (pe care am considerat necesar să le cuprindem în ultima parte a lucrării noastre) nu sînt inedite, ci rezultat al eforturilor multor medici şi dieteticieni care s-au ocupat, în decursul timpului, cu pasiune şi competenţă, de problemele  specifice  alimentaţiei copiilor de vîrstă mică. Cartea năzueşte să se constitue într- o modestă, dar responsabilă contribuţie la creşterea unor generaţii cît mai viguroase”. (Extrase din Cuvîntul inainte al autoruluil)

2Cristea-Şoimu, Maria. Carte  de bucate pentru copii / Maria Cristea Şoimu. – Bucureşti : Cartex, 2008. – 188 p.

Cartea cu sfaturile Mariei Cristea este un bun ghid pentru tinerele mămici. Reţetele date sînt ca o prima urgenţă în alimentarea corectă a copiilor. Fiecare masă, pentru copii, este un pas către un organism sănătos, pentru o viaţă activă si energică. Evident, mama îşi doreste ca copilul său sa fie sănătos, să acumuleze energie şi multiple vitamine, iar toate acestea sa fie acumulate intr-o porţie comodă copilului si fie pregătit in timp scurt. Cartea de faţă este de folos mai ales tăticilor ramaşi cu copiii in timp ce mămica este la lucru. „Pentru a scrie o carte bună de bucate pentru copii  îţi  trebue  două calităţi esenţiale: să iubeşti copiii şi să-ţi placă să găteşti” – afirmă autoarea.

1Haseldiek, Meike. Bucătăria copiilor / Meike Haseldeik. – Oradea: Ed. Aquila, 2008. – 63 p.

Aciastă carte completă  şi utilă, te va ajuta să diversifici meniul copilaşului  tău, chiar dacă e mofturos sau nu avînd  satisfacţia, că acesta va mănca cu plăcere.  Aici găsiţi reţetele pentru micul dejun şi pauză de masă, gustări uşoare, totul despre serbările copiilor. Reţetele prezentate oferă numeroase variante practice de ornamentare frumoasă a bucatelor. Toate reţetele sunt concepute pentru o familie cu 4 membri, cu copii de la 3 ani în sus. Datorită faptului că nu toţi copii consumă aceleaşi cantităţi de măncare, lucru care se modifică o dată cu înaintarea în vărstă, datele asupra cantităţilor sunt doar  valori medii. Dumneavoastră vă cunoaşteţi ,,măncăcioşii”, şi veţi şti  cel mai bine să porţionaţi cantităţile. Oferiţi-le copiilor dumneavoastră o nutriţie variată. Pregătiţi din cănd în cănd şi ceva deosebit. Astfel, masa va deveni o sărbătoare pentru întreaga familie.

 Cărţi în limba rusă

4Мамочка, приготовь мне! : Сб. кулирарных рецептов / сост. : Б. Мещеряков, Е. Пахомов, О. Пархоменко и др. – Москва : Изд-во РООССА, 2013. – 61 с. : илл.       Cartea cuprinde  multe  reţete  pentru copii,  fiind structurată în compartimente conform vîrstelor de creştere a lor : De la 1an pînă  la 1,5 ani ; De la 1,5 pînă la 3 ani ; De la 3 pînă la 7 ani. Sunt prezentate diferite reţete de preparare şi ornamentare frumoasă, creativă şi atractivă pentru copii, a bucatelor din carne, din peşte, din legume, deserturi, băuturi răcorirtoare etc.   În petalele viu colorate ale  acestei cărţi, tinerele mămici vor găsi o multime  de sfaturi utile.

3Мacсо, Сальме. Детская  поваренная книга / Cальме Массо; пер. с эстонского : Инге Вебер . – Талин : Валгус, 1988. – 128 c. : илл.

Această carte de bucate este adresată copiilor  de 6-10 ani, cărora le place să gătească şi să le ajute mamelor la bucătărie. Copiii primesc sfaturi cum să gătească cele mai simple  bucate şi cum să aranjeze  o masă de sărbătoare. În special sunt prezentate bucate care se gătesc fără  să fie prăjite şi fierte. Autorul le recomandă copiilor să gătească bucate atunci cînd părinţii sînt acasă, deoarece dacă ei nu înţeleg ceva, părinţii îi vor ajuta. Numărul de produse din reţete corespund pentru alimentarea a aproximativ  2-3 copii. „La bucătărie nu  e cazul să facem totul în fugă, trebue de păstrat curăţenia” – îi mai sfătuieşte autorul pe copii. Pentru ca copii să inţeleagă totul mai bine, la finele lucrării se regăseşte un Mic dicţionar de bucătărie, unde ei vor găsi multe sfaturi penrtu a pregăti  bucate gustoase şi… cum să se descurce dacă au greşit ceva.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s