„Descompunerea-n cuvinte” la Cenaclul „Magia cuvântului”


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

La 14 aprilie  Cenaclul „Magia cuvântului”  de la Biblioteca Centrală a BM „B.P. Hasdeu” a fost vizitat de Mădălina Mardan şi Virgil Şerbu Cisteianu, veniţi la Chişinău în cadrul Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret. Lansarea cărţii Descompunerea-n cuvinte a acestei tinere autoare, apăruta la Editura Gens Latina, Alba-Iulia, a generat discuţii interesante. Fiind de la profilul real, Mădălina Mardan crează metafore din xerox, modecule, plastic. Ea ştie cum să codifice cotidianul în imagini insolite:

Mi-e groază!

de următorul moment

când privirile se vor despărţi

atât de uşor

precum petale leşinate

de căldură nu mai rezistă

şi decid să părăsească

nucleul vieţii

Venind cu un prieten al cenaclului, editorul Virgil Şerbu-Cisteianu ne-a adus frumoase surprize –  reviste şi cărţi. În revistele Gând românesc, graţie poetei Victoria Fonari, care este membru al colegiului de redacţie, şi-au regăsit articolele mai mulţi studenţi de la Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Litere, participanţi activi ai cenaclului: Maria Coipan, Vera Catană, Nina Plăcintă, Mădălina Ghiaur, Argentina Covali, Ana-Maria Cecoi. Dar au fost cooptate şi poeziile bravului corector, neobositului lector OLYMPUS DIGITAL CAMERA

al revistei Bibliopolis – dlui Valeriu Raţă. Emoţionat de o aşa întâlnire cu oaspeţi dragi din România, a venit şi dumnealui cu daruri preţioase – cărţile sale de versuri, pe care le-am auzit recent printre coloanele albe ale bibliotecii noastre şi cu câteva numere, noi apărute, ale revistei Bibliopolis.

Recitalul a fost menţinut într-un dialog continuu de Victoria Fonari, Lucia Stegăresc şi Viorica Onofrei. Nu a putut să se abţină  de la unele comentarii şi impresii de lectură a vesrurilor din noua carte nici editorul din România, dl Virgil Şerbu-Cisteianu. S-au manifestat prin comentarii, întrebări, precizări Alexandra Iamandi, Ana Plămădeală, Diana Grosu, Valentina Bednîi, Ecaterina Plăcintă. La eveniment i-am simţit atenţia dlui Alexandru Moraru şi a dnei Elena Căldare, care a venit să-şi îmbrăţişeze pritenii de la Alba-Iulia. Mai târziu s-a apropiat şi scriitoarea Galina Furdui.

E greu să explici trecerea timpului, dar iată ce ne spun cuvintele din paginile cărţii cu trandafir a Mădălinei Mardan:

Gândurile adolescentine,

când le vom mai găsi

dacă timpul decide să plece?

            Dar după cum ne-a îndemnat modertoarea Victoria Fonari „cuvintele se vor scrise în continuare în reviste, trăite pe site, descătuşate în amintiri. Şi la sigur ne vor reîntâlni pe paginile revistei Gând românesc. Este bine când o lansare este o nouă etapă de cunoaştere, de creaţie, de perseverare!”.

cisteianu

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s