O carte cu un nume, un popor cu o istorie


    Ca de obicei, în seara unei zile de marţi, la Biblioteca Centrală a avut loc şedinţa ordinară a Clubului Iubitorilor de Istorie. Evenimentul a fost divizat în două secțiuni. Mai întăi cei prezenţi au fost invitaţi să participe la o discuţie cu tema „Şiința și practica genealogică”. La acest subiect au fost invitați cu mici comunicări  istoricii Veaceslav Stăvilă şi  Mihai Adauge, cunoscuţi autori de Arbori Genealogici.

   Veaceslav Stăvilă, doctor în ştiinţe istorice, a prezentat un discurs bine structurat, cu scopul de a releva și motiva publicul la conștientizarea valorii arborelui genealogic, atât a unui individ în parte, cât și a țării, orașului sau raionului. a condus la geneză și istorie : ,,DSC_0738 Încă de la începuturi, doi oameni când se întâlneau și erau necunoscuți, prima întrebare adresată era: „De a cui ești?”. Și după întrebarea acordată urma un răspuns, care tindea să explice originea sa: cu ce s-au ocupat părinţii, buneii, care a fost succesul lor în viață. De fapt, fiecare îşi povestea arborele genealogic. Iar dacă ne întoarcem în trecut prin genealogia istoriei, putem să cunoaștem care era situația vis-a-vis de origininea oamenilor, chiar și în Egiptul Antic, când toți conducătorii se considereau ,,Fiii Soarelui”, simbolizând o rasă aleasă. ,, Fiecare din noi este reprezentantul unei caste”, a afirmat vorbitorul și este cu certitudine binevenit faptul, că fiecare om ar dori să-și cunoască proviniența sa. Obligavitatea morală a acestui fapt se adeverește prin Porunca a 5-a scrisă în Biblie: ,,Cinsteşte pe tatăl tău şi pe mama ta, ca bine sa-ţi fie şi mulţi ani să trăieşti pe pămant.”

            Mihai Adauge a expus obiectiv fondurile documentare la care fiecare din noiDSC_0750 poate să se adreseze pentru a-și afla originile: ,,Noi basarabienii ne putem bucura de câteva fonduri de unde putem lua informații:

                                Naștere

                   Biserica             Botez

                                         Cununie

                                 Deces

De un real folos  sunt informaţiile din Fondul cărții medicale,  Arhiva Stării Civile (deși accesul este foarte limitat, totuși, sperăm că în curând se va schimba situația).

    A urmat subiectul doi al acestei şedinţe: lansarea cărții ,,Îndemn spre neuitare. Pagini din istoria Basarabiei. 1940-1949”, scrisă de Anastasia Ambul-Balmuş, membră activă a CIRM, DSC_0747locuitoare în oraşul Cimişlia.  Grație datelor inedite, ce sunt cuprinse în această carte, valoarea ei informaţională şi educativă este imensă. Astfel aflăm istorii tragice ale neamului nostru, în special despre foametea anilor 1946-1947 și soarta vitregă ale celor care au fost deportați.

   ,,Trebuie să ne cunoaştem istoria, ca să nu se mai repete. Istoria se acceptă în sensul în care lumea acceptă unele nedreptăți, iar nedreptățile trebuie oprite la timp”, a ţinut să menţioneze în comntariile sale istoricul Anatol Petrencu.DSC_0767

            Primarul de la Cimișlia, Gheorghe Răileanu s-a alăturat și el discuţiilor, expunându-și părerea vis-a-vis de cartea lansată. Acesta a făcut tangențe cu situațiile reale cu care se ciocnea populația de altă etnie, din sudul fostei RSSM, descriindu-le amănunțit. De asemenea a elucidat, consecințele rămase pe pământul țării noastre, de tăinuire de către cetăţeni, a unor nume de alte etnii, cu scopul de a proteja rudele și familia.

            DSC_0754Publicul a fost impresionat de conținutul cărții, în discuţia ce a urmat fiind expuse  păreri de bună apreciere, spre exemplu: „Cartea este o comemorare, ca o lumânare vie în amintirea victimelor deportărilor. Volumul devine o carte educativă și pentru elevi. Este o lucrare care  aparține istoriei noastre”.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s