Publicat în Activitate expoziţională, LISTE BIBLIOGRAFICE

18 mai – Ziua Internaţională a Muzeelor


Muzeul este o instituţie permanentă, aflată în serviciul societăţii, deschisă publicului, care se ocupă cu strângerea, păstrarea, identificarea, catalogarea, analizarea, menţinerea, conservarea şi expunerea de diverse obiecte sau artefacte ce prezintă interes ştiinţific, istoric, artistic, tehnologic, în scopul studierii, educării, relaxării vizitatorilor, a oamenilor de ştiinţă.

Comunitatea mondială a muzeelor sărbătoreşte miercuri, la iniţiativa Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), Ziua Internaţională a Muzeelor.

54477248910fe.jpg„Prin obiectele pe care le conservă, muzeele colecţionează, în fapt, povestiri pe care le transmit memoriei comunităţilor în care trăim. Aceste obiecte reprezintă în cea mai mare măsură expresia patrimoniului nostru cultural şi natural. Foarte multe dintre ele sunt fragile, unele dintre ele sunt chiar în pericol de a fi distruse şi au nevoie să fie conservate cu o atenţie deosebită. Ziua Internaţională a Muzeelor oferă, prin activităţile pe care muzee din Republica Moldova le organizează, ocazia ca vizitatorii să descopere şi să redescopere memoria lor colectivă şi individuală”.

Ziua Internaţională a Muzeelor este sărbătorită la nivel mondial pe 18 mai începând din anul 1977, în 2015 la acest program cultural urmând să participe peste 30.000 de muzee din 100 de ţări. Ziua Internaţională a Muzeelor încearcă să atragă atenţia publicului asupra rolului crucial pe care îl joacă muzeele în ceea ce priveşte respectul şi recunoaşterea diferenţelor.

Pe de o parte, muzeele dau un sens nou comunităţii, punând în valoare patrimoniul cultural comun, iar pe de altă parte, ele pot să aducă la lumină rolul indivizilor şi al grupurilor, ale căror singularităţi şi diferenţe sunt pietrele unghiulare ale diversităţii, ea însăşi inerentă acestui patrimoniu comun.

Vă prezentăm o listă bibliografica de cărţi din colecţia bibliotecii noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s