Poetul şi scenaristul Petru Dudnic – 75 de ani de la naştere


S-a născut la 10 iunie 1941 în comuna Iacobstal, raionul Ştefan Vodă. A absolvit Cursurile Superioare Literare „M. Gorki” de la Moscova în anul 1981. Activează în calitate de redactor la Radioul Naţional. Debutează cu placheta de versuri „Infinitul e aproape” (1968). În calitate de scenarist a colaborat cu studioul „Telefilm-Chișinău”. Membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova.

Dudnic, Petru. Poeme și epistole în zbucium / Ptru Dudnic. (carte postumă) / coord. Lidia Kulikovski. – Chișinău : Notograf Prim, 2012. – 200 p.         

Vă propunem un volum valoros prin selecția celor mai fine poezii și a celor mai contemporane idei publicistice – aceasta îl Petru Dudnic Poemereprezintă pe regretatul scriitor Petru Dudnic. Ținând la idealurile poporului nostru și promovând valorile autentice ale națiunii și universalitat literaturii. Critici literari de vază au dat o notă apreciativă, evaluând aspirațiile spre infinit, regăsirea sinelui, sensibilitatea logosului și zborul destinului în care a planat Petru Dudnic în scrierile sale artistice și publițistice. Petru Dudnic a vibrat intens în fața vieții, lăsăndu-ne scrieri de adevărată valoare. Rămănem în frumoasa speranță că Poemele și epistolele în zbucium de Petru Dudnic, îmbrăcate în haina firească a limbii romăne, vor cunoaște cititorul ahtiat după lecturi frumoase și adevărate.

Dudnic, Petru. Planeta frăției / Petru Dudnic. (Cronică documentară artistic). Chișinău : Catrea Moldovenească, 1985. – 152 p.

În acest volum publicistic Petru Dudnic realizează o investigație eseistică despre cea mai mare construcție industrial din Moldova Sovietică de azi – uzina metalurgică  din Răbnița. Autorul încearcă să ne prezinte acest amplu tablou prin descrierea destinelor oamenilor pe care-I întîlnește pe șantier, care, umăr la umăr, cot la cot,  și suflet la suflet, asaltînd înălțimi astrale, ne-au dovedit încă și încă o dată, că cetatea frăției dintre popoarele țării noastre este de nezdruncinat.

Dudnic, Petru. Grăbește-te a trăi / Pertu Dudnic. Chișinău : Catrea Moldovenească, 1984. (Culegere de publicistică). – 206 p.

În noua sa carte poetul Petru Dudnic cugetă asupra noțiunilor de Patrie și patriotism, asupra unor probleme de etică și morală, generate de relațiile actuale dintre oameni. Autorul este mîndru de cetățenii care muncesc pentru binele și înflorirea țării, și pentru menținerea păcii pe pămînt. ,,Poet și publicist Petru Dudnic, înveterat, ancorat în cea mai stringentă și dureroasă actualitate ne-a lăsat moștenire și cîteva culegeri de publicistică și eșeuri literare în acest volum Grăbește-te a trăi.

Dudnic, Petru. Nerv / Petru Dudnic.  Chișinău : ,,Cartea Moldovenească, 1973. – 143 p.

Una din trăsăturile esențiale ale poeziei lui Pertu Dudnic este sinceritatea prin care își exprimă trăirile, a spus scriitorul Vlad Zbărciog, menționînd în acest volum de versuri ,,Nerv”. Poezia lui Petru Dudnic, scrisă la temperatura neliniștirii și inspirație, îți strecoară în suflet o gamă de culori și îmbinări de culori inedite, sunetele cuvintelor se transformă în linii cînd abia perceptibile, cînd în pete mari de lumină. Într-adevăr, versul lui Dudnic vine din viață și sunt versuri pline de tîlc au devenit astăzi larg cunoscute de cititori.

Dudnic, Petru. Infinitul aproape / Petru Dudnic. Chișinău : Cartea Moldovenească, 1968. – 102 p.

Poezia lui Petru Dudnic izvorăște dintr-o convingere interioară neclintită. Poetul a scris cu inima, a trăit cu gîndul la țăranul nostru, la glia străbună, ascultînd cîntecul ierbilor, șoaptele spicelor, murmurul apelor. Într-o poezie din prima sa carte de versuri Infinitul aproape scria: ,,Nu vreau zîmbetul meu să se stingă”. Poezia lui deschide ferestre spre spațiile pline de vis ale infinitului, coretive al realului, pe care îl descoperă poetul prin metafore plastic de o încărcătură majoră. Petru Dudnic infinitul este tot atăt de aproape cum este, să zicem, substantivul Patrie sau noțiunile sacre: Pămînt, neam, Dumnezeu, stămoși, memorie.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s