Ora expertului: Valentin Frunză – cel mai cunoscut cizmar din Moldova


5X6A1888„Lucrul meu îmi permite să ascult cărţi…”

Datorită încălţămintei inedite pe care o confectionează, a devenit expert în domeniul său. Cei mai buni pantofi care sunt produși în Republica Moldova sunt cei făcuți în atelierul lui Valentin Frunză. Tânărul maestru face magie atunci când vine vorba de confecționarea unor pantofi pentru bărbați, mai ales că munca sa este sută la sută manuală. Până acum a confecționat peste 10 000 de perechi de pantofi, iar printre cumpărătorii săi fideli se numără președinții Petru Lucinschi, Nicolae Timofti, interpreții Nicu Țărnă și Cristofor Aldea-Teodorovici, dar mai are și clienți de peste hotare cum ar fi din America, Franța, Federația Rusă, Polonia, România etc.

Mai multe detalii despre arta de a face pantofi vedeti pe http://valentinfrunza.com/models/

Cum arată o seară în familia Frunză? Ce rol joacă fiecare?Picture 070

Valentin Frunză: Femeia îşi face treaba şi are grijă de fetiţă, eu îmi văd de odihnă, fiind că plec la atelier dimineaţa, vin la 7 seara şi sunt obosit. Ceea ce fac eu necesită foarte multă muncă fizică şi stau liniştit, mai petrec câteva clipe cu fetiţa mea care e mică. Deci, paşnic, ca într-o familie tânără.

Aveţi acasa o bibliotecă? Ce conţine?

V. F.: Nu am o bibliotecă… adică, bine, am o bibliotecă. Atunci când sunt câteva cărţi poate fi numită deja o bibliotecă. Noi ne-am mutat recent într-un mic apartament şi biblioteca a rămas în casa părintească – cea mai mare parte. Mi-am luat cu mine doar câteva cărţi de bază pe care le mai răsfoiesc din când în când.

Ce loc ocupă lectura în viaţa dumneavoastră? Ce gen de cărţi obişnuiţi să citiţi?

V.F.: Ştiţi, lectura a ocupat un loc foarte activ până a începe să fac pantofi, până acum 7 ani, până m-am întors la meseria lui tata. De când am început să fac pantofi am mult prea puţin timp liber pentru a-mi putea permite să citesc, deoarece în timpul zilei sunt foarte ocupat şi sunt ocupat deja 7 ani non-stop. Adică, citesc foarte puţin. În ultimii 7 ani am citi mai puţin decât citeam într-o lună înainte de asta. Bine, dar aceşti 7 ani nu sunt toată viaţa mea aşa că, încă pot să spun că lectura este ceva foarte interesant ce se petrece în viaţa mea. Din cărţi reuşesc să evadez din cotidian, din cărţi aflu foarte multe lucruri noi, prin cărţi mă modelez ca om, ca suflet. Adică, mă învaţă foarte multe lucruri interesante.

Şi nu pot să nu vă întreb, deşi o întrebare poate banală – care e ultima carte citită şi ce ne puteţi spune despre ea?

V.F.: Am încercat să răsfoiesc… Eu sunt tare pasionat de istorie şi am primit cadou o carte foarte interesantă şi am început s-o citesc. Nu am citit mult, am citit vreo 30 de pagini doar. Cartea se numeşte Strategia Imperiului Bizantin, scrisă de un istoric român în limba rusă. Este despre istoria Bizanţului şi strategia lor de a deţine relaţii diplomatice cu alte popoare care-i înconjurau. Este foarte interesant acest studiu istoric. Şi am început să-l citesc. V-am spus, am citit doar 30 de pagini şi l-am lăsat. Într-o săptămână plec în vacanţă, în sfârşit, şi o iau cu mine.

Trebuie promovată mai mult literatura în Moldova? Este un segment care se bucura de o publicitate suficientă?

V.F.: Literatura trebuie promovată. E o intrebare dureroasă deoarece publicitatea în Republica Moldova este foarte abundentă şi este de prost gust.  Se face publicitate la nişte nimicuri de fapt, la nişte chestii de consum care nu au nicio valoare în viaţa noastră: dresuri, alcool, vin, vodkă, ţigări. Iată la ce văd eu publicitate şi nu văd nicio publicitate a unei cărţi, a unui scriitor. Dacă am reuşi să scoatem cartea de unde a fost ea îngropată…

Mulţi vârstnici acuză generaţia tânără că nu are niciun sistem de valori, niciun ţel, nicio direcţie, că citesc puţin, dar uită că tinerii de azi nu sunt decât produsul generaţiei care arată cu degetul.  Unde au greşit seniorii şi unde greşesc juniorii în această ecuaţie?

V.F. : Eu cred că seniorii au greşit… nu au greşit, dar… şi ei de fapt au fost lăsaţi, au fost anii ’90. Noi am trăit o perioadă când statul ne-a lăsat baltă. Ei au fost nevoiţi să supravieţuiască, să treacă prin anii ’90, prin începutul anilor 2000 care au fost grei şi sunt grei încă. Părinţii au plecat şi pleacă încă, şi nu au când să se ocupe de tineri. Eu cred că asta de-abia începe să se resimtă. Încă o s-o simţim mult, mult, mult timp.

Credeţi că generaţiile după anii ’90 pornesc cu un avantaj sau cu un dezavantaj pentru că au totul pe internet, sunt obişnuiţi de mici cu noile gadgeturi faţă de generaţiile de dinainte care în lipsa altor alternative dedicau lecturii mult mai mult timp?

V.F.: Dacă aţi vorbit de anii ’90 şi aţi adus în discuţie internetul – eu cred că e un plus. După cum v-am spus eu nu am citit în ultimii ani nicio carte. Însă, lucrul meu îmi permite să ascult cărţi şi pe internet găseşti audiobooks. Bine, nu se compară cărţile audio cu cartea de hârtie. Ca sursă de informaţie e acelaşi lucru. Nu se compară prin faptul că mai miroşi o filă, mai asculţi o răsfoială. Asta tot contează. Dar eu ascult foarte multe cărţi fiind că în lucrul meu sunt ocupate mîinile, eu sunt foarte concentrat. Însă urechile mi-s libere şi eu ascult foarte multe cărţi. Aşa că pot să spun că eu am citit multe cărţi, că tot se socoate… poate unii bibliofili zic că una e să citeşti şi alta e să asculţi. Foarte bine că pe internet găseşti foarte multe audio cărţi bune. Eu am avut norocul să găsesc pe internet istoria Rusiei a patru principali istorici Karamzin, Gumeliov, Soloviov, Akunin. Adică, pe internet putem găsi şi e un avantaj mare, doar că problema este în a filtra. Sunt foarte multe cărţi, foarte multă informaţie inutilă care nu au nicio valoare.

Există vreo carte pe care aţi citit-o sau pe care aţi audiat-o şi care v-a marcat?

V.F.: Bineînţeles. Sunt mai multe cărţi pe care le răsfoiesc, le recitesc. Ceea ce fac eu acum şi probabil din cauza asta m-aţi invitat că sunt o persoană publică şi fac un lucru frumos, mă cunoaşte lumea…

Sunteţi un expert în domeniul cizmăriei.

V.F.:Da, eu am devenit expert în cizmarie datorită unei cărţi care m-a marcat, care mi-a schimbat totalmente viaţa.

Probabil că este vorba despre o carte scrisă de un meşter din Budapesta din care aţi preluat metoda tradiţională de coasere a tălpii din crust vegetal. Despre ce carte este vorba? V-o mai amintiţi?

V.F.: Exact. A fost prima carte din domeniu. De fapt a fost o carte care mi-a apărut în viaţă la o răscruce de drumuri, când am pierdut un serviciu. Fiind în căutarea unui alt job am dat pe net şi mi-a apărut o carte în faţă, carte pe care am găsit-o imediat, a doua zi, într-o librărie din Moscova. Plecam de la Moscova la Yaroslavl şi mi l-am cumpărat din gară pe William Sharp pe care l-am citit dintr-o răsuflare.

Să ne întoarcem la acea carte care v-a marcat, a meşterului din Budapesta de care vorbeam anterior. Mai ţineţi minte titlul? Vă mai aminţiţi despre ce era?

V.F.: Este cartea mea de căpătâi. Este cartea care o păstrez, care o răsfoiesc practic în fiecare zi, care mă ajută în lucrul meu cu clienţii, deoarece din cartea asta le arăt modelele principale. Este o biblie a cizmarilor, de fapt, şi o spun nu doar eu, dar o spun toţi meşterii din toată lumea care fac pantofi. Este o super carte editată în mai multe limbi. Eu am cumpărat-o în limba engleză, dar am şi o ediţie în limba italiană. Am cumpărat-o din prăvălia lui Laszlo Vass din Budapesta ca să-mi lase un autograf. Este o carte care mi-a schimbat viaţa. Se numeşte Handmade shoes for man, adică Pantofi pentru bărbaţi făcuţi de mâina. Este scrisă de Laszlo Vass si Magda Molnar. Este o carte cu foarte multe fotografii calitative, cu comentarii bune scrise într-un limbaj accesibil.

Dumneavoastră oferiţi şi lecţii de cizmarie? Cine poate beneficia de ele?

V.F.: Eu am oferit lecţii de cizmărie, am avut un ucenic din Cluj care a stat o lună în Chişinau şi a venit în fiecare zi la mine în atelier pe când încă eram în Stăuceni. L-am învăţat să coase pantofi, dar el era deja cizmar şi a venit ca la un fel de stagiere. A făcut o pereche de pantofi singur, sub îndrumarea mea. Acum am doi ucenici pe care îi învăţ cizmărie şi ei mă ajută. Primesc multe cereri de ucenicie, însă la moment nu am suficient loc ca să-mi permit să-mi iau ucenici. Dacă îmi extind atelierul cu cea mai mare plăcere primesc un ucenic, doi…

Picture 072Atunci trebuie să vă întreb ce proiecte pregătiţi şi ce planuri de viitor are Valentin Frunză?

V.F.: Să-mi extind atelierul, să-mi închiriez un spaţiu un pic mai mare şi să am mai mulţi ucenici şi calfe, deoarece cererea pentru produsul meu s-a mărit şi îmi este greu să fac faţă acestor cereri de unul singur.

Ce mesaj le-aţi transmite utilizatorilor Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu”?

V.F.: În primul rând vă felicit. Am rămas plăcut surprins… eu am mai intrat aici mulţi ani în urmă şi nu era aşa de modern. Jos pălăria… Ca mesaj ce să le zic? Lectură uşoară, lectură interesantă, să se străduie să filtreze informaţia. Să citească mai multe analize literare. Am citit câteva cărţi care dau o analiză a cărţilor. De exemplu, Mihail Veller… am citit la el o analiză a literaturii ruse în care spune ce e bine şi ce e rău din viziunea lui, dar este foarte util. Pe lângă cărţile care le citesc, să mai citească şi câte o carte care să-i îndrume. Să fie mai mult nişte cititori critici. Să nu citească chiar tot ce le stă în cale pentru că este multă literatură care nu merită atenţia. Trăim într-o societate de consum în care se publică foarte multă literatură. N-are rost s-o citeşti, cum zicea şi Tolstoi – e nevoie de câteva cărţi. Poţi să ai 4-5 cărţi. Aşa cum mi s-a întâmplat mie. Am citi multe cărţi în viaţa mea, dar am rămas cu 4-5 cărţi pe care le mai răsfoiesc şi care tot timpul sunt actuale pentru  mine.

Vă mulţumesc pentru acest dialog foarte interesant despre lectură şi literatură. Vă aşteptăm cu drag, împreună cu familia, la Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”. Vă doresc lecturi cât mai plăcute şi cât mai utile.

 

P.S. Apropo, nevastă-mea a lucrat aici cândva…

Interviu realizat de Liuba Muntean

19.06.2016

Reclame

4 răspunsuri

  1. Super Valentine.Vreau să ştiu unde vă este atelierul pentru a da comandă de pantofi.

  2. […] 1.Cu Valentin Frunzehttps://bibliotecahasdeu.wordpress.com/2016/06/23/ora-expertului-valentin-frunza-cel-mai-cunoscut-ci… […]

  3. Bravo! O initiativa, sper, care va continua? E foarte buna

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s