Iacob Bughiu – 75 de ani de la naştere


 

ANIVERSĂRI – 2016

Recomandăm spre lectură un articol ce face referinţă la viaţa şi activitatea actorului, regizorului şi scriitorului Iacob Burghiu.

S-a născut la 03 iulie 1941, în satul Zăicani, raionul Rîșcani într-o familie de țărani. A absolvit Facultatea de Fizică și Matematică din cadrul Institutului „Alecu Russo” din Bălți (1957). Pasionat de teatru, renunță la cariera de profesor și se dedică scenei. Astfel, el devine actor la Teatrul dramatic „Vasile Alecsandri” din Bălți (1958-1961), și la Teatrul „Luceafărul” din Chișinău (1960-1964). Între anii 1964-1968 urmează studii de regie de film la Institutul Unional de Cinematografie din Moscova – VGIK (1964-1968) la clasa maestrului Igor Talankin. După absolvirea acestei școli, este angajat ca regizor la studioul „Moldova-film”, unde lucrează în perioada (1968-1987). În paralel cu activitatea cinematografică, Iacob Burghiu se remarcă și ca un talent prozator. El debutează în anul 1966 cu Volumul Soarele în cărți. Este membru al Uniunii Scriitorilor din 1967 și al Uniunii Cineaștilor din 1975. După ce în perioada 1987-1989 a fost consultant la secția dramaturgie a Uniunii Scriitorilor, odată redeșteptarea sentimentului național din Republica Moldova va ocupa diverse funcții în cadrul Ministerului Culturii, inclusiv pe cea de viceministru. A îndeplinit funcția de vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor, precum și pe cea de consilier la Președenția Republicii Moldova în problemele culturii și cultelor (1997-2001). Publică trei cărți de proză și patru de versuri: „Soare în Gîrjă”, „Lebăda roșie”, „Soră lume”, „Spre o mioară”, „Vînturi solare”, „Cifre Romane: pe lespezi de calvar”, „Rup spice duminica”.

Premii și titluri: Medalia „Mihai Eminescu”, 1996, Maestru în Artă, 1999.

Regizorul și scriitorul Iacob Burghiu a încetat din viață la data de 28 iunie 2003, în municipiul Chișinău.

Vă prezentăm o expoziţie virtuală de carte a actorului şi sriitorului Iacob Bughiu. Lucrările sale pot fi consultate la Biblioteca Centrală.

Sursa: Iacob Burghiu. [online] [citat 30.06.2016]. Disponibil : https://ro.wikipedia.org/wiki/Iacob_Burghiu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s