,,Pur şi simplu plec. Evadarea copiilor” de Ute Schaeffer


 „Ei au venit ca să rămână: Hassan din Siria, Ali din Sierraeinfach_nur_weg-9783423261197 Leone şi prietenul cel mai bun Sami, din Afganistanul de Nord. Ei au reuşit să vină de sine stătător în Germania, fără părinţi, fără familii. Cei trei tineri încă nu sunt maturi, au venit singuri – şi aparţin astfel unui grup care devine tot mai numerous: refugiaţii minori fără însoţitori.”

(Einfach nur weg de Ute Schaeffer)

La data de 1 iulie 2016, Biblioteca Centrală a fost gazda evenimentului de prezentare a cărţii „Pur şi simplu plec. Evadarea copiilor” scrisă de directorul adjunct al Academiei Deutsche Welle din Germania Ute Schaeffer. Evenimentul s-a desfășurat în cadrul cooperării între Deutsche Welle Akademie, DAADschaeffer_ute_1 și Centrul Cultural German AKZENTE.

La această manifestare au fost prezenţi personalităţi marcante, precum Excelenţa sa, Ambasadoarea Republicii Federale Germania, Ulrike Knotz care a menţionat că „Republica Moldova nu este prima ţară în care vorbim despre refugiaţi”. După un scurt cuvînt a Excelenţei sale, Ulrike Knotz, scriitoarea cărţii, Ute Schaeffer, a început discursul său printr-o  explicaţie în care a accentuat cauza scrierii acestei cărţi: „Din fericire nu sunt politician, ci jurnalist. Şi jurnaliştii au un interes de tot ce se petrece în jur. Principala intenţie a fost să aflu cine sunt aceşti refugiaţi.” Aşadar, jurnalista Ute Schaeffer a intervievat 12 refugiaţi.

„Multe din istorii au fost traumatice. Ei se află sub protecţia autorităţilor din Germania şi nu e uşor să poţi vorbi cu ei. De obicei, cei care vin din zonele de conflict prDSC_0060ecum Afganistan, Siria, Africa, datele lor sunt incomplete. Astfel ei se pot bucura de protecţia autorităţilor germane până la 18 ani. Cei maimulţi dinre ei ajung să se înscrie la o şcoală germană şi şansele lor sunt mai mari să ajungă oameni asiguraţi decât cei adulţi”. După câteva reflecţii rostite, dînsa a lecturat câteva paragrafe din carte.

La finele programului a urmat o discuţie cu autoarea cărţii, Ute Schaeffer.

Una din întrebările adresate a fost: „Care este atitudinea lor faţă de ţările în care se refugiază? Răspunsul autoarei a fost că „mulţi dintre refugiaţi când pornesc la drum nu ştiu unde oDSC_0049 să ajungă. Unii au rude şi se străduie să ajungă acolo.”

Prezentarea acestei cărţi nu numai că a oferit publicului o mulţime de informaţii şi emoţii noi, dar şi a stimulat pulblicul la o altă percepţiune vis-a-vis de problema abordată a refugiaţilor.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s