Ziua Mondială a Fotografiei


worldphotoday_logoAceastă zi, 19 august, marchează inventarea de către Louis Jacques Mande Daguerre (1787—1851) și Joseph Nicéphore Niépce (1765-1833) a procedeului de realizare a fotografiei prin „daghereotipie”. Louis Daguerre împreună cu Joseph Nicéphore Niépce, care se ocupa cu captarea imaginilor din exterior pe un suport solid, au perfecționat sistemul, punând la punct procedeul amintit. Înaintea perfectării acestui procedeu, în 1826, Nicéphore Niépce a captat o fotografie cunoscută sub numele de „View from the Window at Le Gras” printr-un proces numit „heliografie”, considerată cea mai veche fotografie din lume. După moartea lui Niépce, Daguerre continuă experimentele împreună cu fiul acestuia, Isidore. O fotografie realizată de inventator în 1837 prin „daghereotipie”,a reprezentat un colț din atelierul său.

La 9 ianuarie 1839, invenția a fost prezentată Academiei Franceze de Științe și Louis Daguerre a obținut brevetul. Câteva luni mai târziu, pe 19 august 1839, guvernul francez a cumpărat brevetul și a anunțat invenția ca fiind un cadou „gratuit pentru lume”.

1439974996_247Procedeul „daghereotipiei” a fost folosit după aproximativ 11 ani, în numeroase studiouri din New York, marcând începutul erei moderne în fotografie. De-a lungul anilor, tot mai mulți oameni au sprijinit și au încurajat organizarea unei manifestări având în prim-plan fotografia.

Evoluția fotografiei ne permite, astăzi, să adunăm amintiri de pe tot globul în doar câteva secunde. Fotografia este o invenție care a revoluționat modul în care vedem lumea. Putem vizita locuri fără a ne părăsim locuința. Putem împărtăși cu prietenii, dintr-un alt oraș, un gând, o bucurie, o aventură și ne putem privi nepoții, care cresc la mii de kilometri distanță.

Ziua dedicată fotografiei continuă să fie sărbătorită, în fiecare an, de tot mai multe comunități transformându-se într-un eveniment global, la care participă fotografi din întreaga lume.

În aceasta zi, Biblioteca Centrală la fel sărbătoreşte ziua mondială a fotografiei şi are posibilitatea de a aduna, de a colecţiona, de a păstra şi de a împărtăşi momentele frumoase care se petrec în cadrul bibliotecii. Fiecare lansare, prezentare, discuţie/dezbatere, expoziţie, conferinţă rămîne o amintire frumoasă datorită fotografiilor pe care le avem. Nici nu putem să ne imaginăm activitatea bibliotecii fără posibilitatea de a face fotografii. Toate fotografiile de la evenimente le puteţi urmări pe paginile facebook.com, flickr.com. Vizionarea plăcută!

Mai jos vă prezentăm o listă bibliografică cu cărţi ce fac referinţă la arta fotografică, din colecţia Bibliotecii Centrale.

Albu, Mircea. Impresii… fotografice / M. Albu. – Cluj-Napoca : Teognost, 2003. – 200 p. + fot.

Enczi, Zoltán. Fotografia de călătorie / Z. Enczi, R. Keating; trad.: M-R. Ferenczi. – Oradea : Editura Casa, 2011. – 144 p.

Fotografia digitală: aparatul digital şi utilajul fotografic: indicaţii metodice. – Chişinău : Editura „Tehnica-UTM”, 2013. – 39 p.

Fotografia în designul interior: domeniile de utilizare: indicaţii metodice. – Chişinău : Editura „Tehnica-UTM”, 2013. – 39 p.

Hanu, Nic. Să învăţăm fotografia de la maeştri: în 2 vol. / N. Hanu. – Bucureşti : Editura Tehnică.

Vol. 1. – 1987. – 192 p.

Vol. 2. – 1991. – 248 p.

Harfman, Doug. Ghid de fotografie digitală / D. Harman; trad.: Delia Iordache şi Ioana Aneci. – Iaşi : Polirom, 223 p.

Saltore, Joel. Fotografiază-ţi copiii, prietenii şi animalele de companie. Familia / J. Sartore, J. Healey; trad.: D. Zămosteanu. – Bucureşti : Litera Internaţional, 2012. – 191 p.

Кораблев, Д. Самоучитель для молодей и фотографов / Д. Кораблев. – Санкт-Петербург : Корона принт, 2004. – 464 с.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s