Publicat în EXPOZIȚII DE CARTE, literatura

Agatha Christie (1890-1976) – 40 de ani de la trecerea în nefiinţă


Agatha Christie s-a născut pe 15 septembrie 1890. La vărsta de 30 de ani a debutat ca scriitoare cu primul ei roman polițist ,,Misterioasa afacere de la Styles”. Este o femeie de litere britanică, este una din cele mai cunoscute scriitoare din lume, autoarea numeroaselor romane poliţiste. A publicat mai mult de 80 de romane, povești, și peste 14 piese de teatru. Agatha Christie este creatoarea a două personaje excepţionale a literaturii universale: Hercule Poirot și Doamna Jane Marple. Cariera Agathei Christie s-a desfășurat pe parcursul a peste 50 de ani. Declarată „campionul inducerii în eroare” (New York Times), autoarea este pretutindeni cunoscută și apreciată. A intrat în Cartea Recordurilor Guinness fiind autoarea de ficțiune care a înregistrat cele mai mari vănzări la nivel mondial.        %d0%b1%d0%b5%d0%b7-%d0%bd%d0%b0%d0%b7%d0%b2%d0%b0%d0%bd%d0%b8%d1%8f

          Biblioteca Centrală vă propune spre lectură cele mai captivante romane semnate de Agatha Christie, disponibile în bibliotecă.

                                                                Expoziție virtuală de carte

bw3Christie, Agatha. Cadavrul din bibliotecă / Agatha Christie ; trad.: Mihai Caraiman. București : RAO, 2008. – 218 p.

         Este o carte ce merită să fie citită. E dimineață și familia Bantru nu este deloc pragătită să facă față șocului care o așteaptă. În propria bibliotecă este găsit cadavrul unei tinere îmbrăcate cu rochie de seară și machiată ca pentru o petrecere. Însă cine este femeia? Cum a ajuns acolo? Și ce legătură are cu o altă tânără ale cărei rămășițe carbonizate sunt descoperite mai tărziu într-o carieră abandonată? Alarmată, familia Bantry o invită pe Jane Marple să rezolve misterul, și să ascundă pentru totdeauna adevărul.

bwgftrg7Christie, Agatha. Crima din Mesopotamia /  Agarha Christie ; trad.: Diana Lupu. București : RAO, 2010. – 250 p.

         În acest volum cu membrii expoziției care lucrează la situl arheologic de la Hassanieh se petrece ceva neobișnuit, ceva legat de prezența preaiubitei soții a profesorului Leidner – frumoasa Louise. Louisei îi e frică de ceva. Este vorba oare doar despre atacuri de panică, despre halucinații? „Mă tem că o să fiu ucisă!”, îi mărturisește sorei Leatheran, care a acceptat să aibă grijă de ea. Din nefericire, se dovedește că avea dreptate. Printr-o coincidență însă cel mai mare detectiv din lume se află în apropiere. După ce a descâlcit un scandal militar în Siria, Hercule Poirot ajunge la Hassanieh și începe să ancheteze moartea lui Louise. O crimă care îi va pune la încercare abilitățile și al cărei mister  îl va dezlega cu aceeași iscusință cu care ne-a obișnuit.

1Cristie, Agatha. Crima la Vicariat / Agatha Cristie ; trad. : Cezar Octavian Tabarcea. – București : RAO, 2007. – 282 p.

          Răsfoind petalele acestei cărți, vedem că Miss Marple se află în fața misterului unei crime petrecute în liniștitul sătuc St. Mary Mead, unde, sub fațada aparent liniștită a unui târg englezesc, se ascund intrigi, secrete, minciuni și moarte. Colonelul Protheroe, magistratul local și un om de seamă  al locului, este cel mai detestat personaj din St. Mary Mead. Toată lumea îi dorește moartea. Și foarte curând, acest lucru se întâmplă – este găsit împușcat în cap în biroul vicarului. Aflată în fața unei pleiade de posibili suspecți, numai infailibila Miss Marple poate descâlci amalgamul de indicii care vor conduce la demascarea criminalului.

bChristie, Agatha. Ceasurile / Agatha Christie ; trad.: Alina-Mirela Dumitrașcuță. – București : RAO, 2011. – 281 p.

        Sheila Webb, o dactilografă liber-profesoinistă, sosește la Wibraham Crescent pentru o slujbă pentru care a fost angajată. Ceea ce găsește însă este un cadavru bine îmbrăcat, înconjurat de cinci ceasuri, fiecare indicând o altă oră. Dar pănă la sosirea polițiștilor, patru dintre ceasuri au dispărut și, din  nefericire, stăpăna casei, care era oarbă, nu a văzut nimic. Hercule Poirot, pensionar acum, are din fericire suficient timp să pună cap la cap indiciile din cel mai ciudat caz al carierei sale…

bwgftrg3Christie, Agatha. Cei cinci purceluși / Agatha Christie ; trad.:  Gina Frăncu, – Ed. a 2-a. – București : RAO, 2010. – 249 p.

         Faimosul detectiv belgian Hercule Poirot se află în fața unui nou mister: de data aceasta trebuie să descâlcească ițele unui caz de crimă vechi de 16 ani. Atunci, Caroline Crale a fost condamnată la moarte pentru uciderea soțului său, excentricul artist Amyas, totul a fost considerat o crimă pasională. Acum însă, Lucy, fiica rămasă orfană, vrea să descopere ce s-a întâmplat cu adevărat în ultimele clipe din viața părinților ei, convingăndu-l pe Poirot să-i dea o mănă de ajutor.  Lucrurile sunt atăt de complicate că în loc de un criminal, e posibil să fie cinci criminali. În aproape fiecare titlu de Christie, punerea în scenă implică un cerc restrăns de suspecți – un număr limitat de criminali potențiali din care să aleagă. O casă de țară, o navă, un tren, un avion, o insulă – toate acestea îi oferă un cadru care limitează numărul de potențiali ucigași și asigură faptul că în ultimul capitol nu va fi demascat un personaj  total necunoscut. De fapt, Christie mărturisește, că poate fi vorba de patru sau cinci sau de un vagon plin de călători…

2Christie, Agatha. Întălnire cu moartea / Agatha Christie ; trad.: Monica Nechiti, București RAO, 2009. – 250 p.

           Pe fundalul mărețelor stânci roșii de la Petra, asemenea unui Buddha dizgrațios, stă trupul lipsit de viață al doamnei Boynton. Hercule Poirot nu se întreabă cine a comis crima, ci oare cine NU ar fi avut motive să dorească moartea bătrănei, căci, într-adevăr, doamna Boynton este cea mai detestabilă ființă pe care detectivul a întălnit-o vreodată. Avănd la dispoziție numai 24 de ore ca să rezolve misterul, Poirot își amintește o remarcă pe care o surprinde întâmplător într-un hotel din Ierusalim: ,,Înțelegi, nu-i așa, că trebuie să moară?”

 b3Christie, Agatha. Misterul Trenului Albastru / Agatha Christie ; trad.: Monica Nechți – Ed. a 2-a. – București : RAO, 2010. – 250 p.

         Cănd luxosul Tren Albastru sosește la Nisa, însoțitorul de tren încearcă să o trezească pe Ruth Kettering din somnul ei profund. Însă acest lucru nu se va mai întămpla niciodată – o lovitură puternică a ucis-o pe moștenitoarea unei averi uriașe. Mai mult, prețioasele și faimoasele rubine au dispărut. Poirot nu are alt punct de plecare decăt zvonul că un bărbat misterios a fost zărit în apropierea  compartimentului și bănuelile cad asupra soțului înstrăinat al lui Ruth, Derek Kettering, cel care ar fi avut cel mai mult de căștigat din decesul soției lui. Totuși, Poirot nu este prea convins de această variantă, căci viața lui Ruth are prea multe  secrete mortale care încep să iasă la iveală rănd pe rănd…

3Christie, Agatha. Moarte pe Nil / Agarha Christie ; trad.: Mirela Cara. – București : Adevărul Holding, 2011. – 315 p.

           Moarte pe Nil este unul din cele mai reușite romane după părerea publicului și a criticii. Agatha Christie oferă utilizatorilor o intrigă seducătoare și sinuoasă, cu un final neașteptat și o ilustrație excelentă a dramelor și pasiunlor omenești. Vă propunem să citiți unul din cele mai faimoase romane de Agatha Christie.

 

Christie, Agatha. O crimă anunțată / Agatha Christie ; trad.: Manuela Zipizi. – București : RAO, 2011. –250 p.

           Locuitorii din Chipping Cleghom sunt șocați de anunțul apărut în gazeta locală în care se spune sec: „Vă anunțăm că o crimă va avea loc vineri, 29 octombrie, La Little Paddocks, la 18.30”. E oare o glumă copilărească? O invitație la o petrecere surpriză? Sau farsă menită să o îngrozească pe Letitia Blaklock, proprietara de la Little Padocks? La ora stabilită, prietenii Letitiei, adunați la reședința acesteia, constată că anunțul nu a fost o simplă glumă, căci luminile se sting și are loc, într-adevăr, o crimă… iar Miss Marple nu poate să reziste tentației de a face propria investigație, prin propriile metode.

Christie, Agatha. Cu cărțile pe masă / Agatha Christie ; trad.: Monica Sorina Andrei. – București : RAO, 2010. – 249 p.

           O seară plăcută de bridge se transformă în investigarea unei crime când excentricul domn Shaitana, gazda celor opt oaspeți, este găsit mort. Oare pot cei patru anchetatori invitați – Hercule Poirot, comisarul Battle, colonelul Race și Ariadne Oliver – să descopere care dintre ceilalti patru musafiri este ucigașul? Toți patru au avut ocazia și toți patru aveau ceva de ascuns. La urma urmelor, gazda lor părea să fie convinsă că fiecare dintre ei reușise să scape nepedepsit după comiterea unei crime.

 1-2Christie, Agatha. Oglindă spartă /Agatha Christie ; trad.: Ionela Chirilă. – București : RAO, 2010. – 281

           Marina Gregg, faimosul star de cinema, a adus în liniștitul sat St. Mary Mead o undă din stălucirea lumii filmului. Dar cănd un fan local este otrăvit, actrița se găsește brusc în mijlocul unui mister în plină desfășurare în viața reală. Oare ce alte personaje din ,,distribuția” din Mary Miad vor muri înainte de finalul ,,filmului”? Iar Miss Marple va reuși să ofere o nouă reprezentație desăvărsită în deslușirea enigmelor?

               The Mirror Crack’d from Side to Side (Oglinda spartă) este ultimul roman din seria crimelor petrecute în sat , (…) Prima persoană care a citit manuscrisul atunci cănd a fost primit la Collins a ,,ghicit” nu numai ucigașul, ci și motivul acestuia, cu mult înainte de comitera primei crime. Iar după publicare, problema   s-a complicat cu primirea unei scrisori din partea unui cititor american înfuriat, care acuză lipsa de sensibilitate față de o tragedie din viața cunoscutei actrițe Gene Tierney. În ciuda unui răspuns trimis de Edmund Cork, în care acesta menționa că Agatha Christie nu aflase decât mult mai tărziu despre respectiva tragedie, acuzația însă mai este adusă pe tapet când și când.

                                                               Din Agatha Christie, Jurnalul secret.

 Christie, Ahatha. Zece negri mititei / Agatha Christie; Crima din Orient Express / Agatha Christie ; trad.: Mihaela Golban. – București : Adevărul  Holding, 2010. – 443 p.

             Zece negri mititei este un roman plin de mister în care personajele ajung să suspecteze pe oricine. De la un capitol la altul ajungem să ne schimbăm părerile și să învinovățim un alt personaj. Într-o casă de pe o insulă izolată, din apropierea Devonului, sunt atrași de un misterios U.N.Owen ,,Zece…” zece străini. Care dintre ei este criminalul? Cine oare va supravețui? Descoperiţi misterul citind romanul la Biblioteca Centrală.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s