Publicat în ACTIVITĂȚI BC, EXPOZIȚII DE CARTE, LISTE BIBLIOGRAFICE, REVISTE BIBLIOGRAFICE

Constantin Stamati – prozator, dramaturg, cărturar al neamului nostru


„O, lăută a Moldovei! Tu ai fost de tot uitată

În creanga Dumbrăvii Roșii ce românul hăulește

Și care umbrea cu faima santa apă a Sucevei,

Cruntată în multe rănduri de-al neamicilor sânge…”

 

48f84676ba98c9b0850c8d2af5b5dc16_177Anul 2016 marchează 230 de ani de la nașterea marelui cărturar Constantin Stamati. Un mare scriitor român din spațiul dintre Nistru și Prut și unul din membrii fondatori ai Societăţii Academice Române ca reprezentant al Moldovei. A fost și membru al Societății de Medici și Naturaliști din Moldova, dar și al Societății Imperiale de Istorie și Antichități din Odessa. Cunoștea limba franceză, rusă și greacă ceea ce i-a permis să dețină mai multe funcții publice în Moldova. Prin opera sa a încercat să renască trecutul poporului român. A fost un autor iluminist, care a rămas în literatura română prin creațiile sale: „Suceava și Alexandru cel Bun în sec XV”, „Marele Ștefan și bravul său hatman Arbore”, „Neneaca, cuconașul ei și dascălul”, „Despre Basarabia și cetățile ei vechi” ş.a.

Vă invităm să descoperiţi trecutul neamului nostru prin opera lui Constantin Stamati.

Revistă bibliografică

bwgftrg4Stamati, Constantin. Imnul Lautei Romănești / Constantin Stamati. Chișinău : Litera, 1997. – 319 p

Este o lucrare ce are la bază operele lui Constantin Stamati și un tabel cronologic care face trimitere la viața și activitatea autorului.

1786  În familia paharnicului Toma Stamati vede lumina zilei fiul Constantin,probabil la Huși sau Iași.                                       

1812  Odată cu anexarea teritoriului dintre Prut și Nistru la Imperiul Rus familia Stamateștilor, ca și alte familii boerești ce aveau moșii în Basarabia, se stabilește cu traiul la Chișinău.

1812  16 noembrie1826  6 aprilie  C. Stamati lucrează în instanțele administrative și judecătorești ale regiunii. Pentru sârguința și capacitățile de care a dat dovadă la  îndeplinirea  obligațiilor de serviciu i se conferă rangul de consilier titular

1818 E decorat cu ordinul Sf. Ana de gradul III

1834   19 martie C. Stamati e ales membru de onoare al Societății medico-istorico- naturale din Iași.

1841 2 decembrie este ales corespondent al Societății de istorie și antichității din Odesa.

1868 La Iași vede lumina tiparului volumul de sinteză al scriitorului „Muza romănească. Compuneri originale și imitașii din autorii Europei”, editor Teodor Codrescu.

1869  12 septembrie C. Stamati se stinge din viață. A fost îmormăntat la Ocnița.

bwgftrg3Stamati, Constantin. Răsunete din Basarabia / Constantin Stamati. Chișinău : Litera, 1998. – 271 p.

În acest volum sunt incluse, selectiv, o seamă de scrieri în proză ale lui Stamati,

considerate partea cea mai durabilă a moștenirii sale literare. El scria, limba română rustică, precum o vorbește poporul nostru din Basarabia, a fost singurul izvor din care m-am adăpat; n-am în patria mea nici un institut național, nici o școală populară măcar; am fost și sunt o insulă solitară în imensul ocean al slavismului. Doresc ca amintirile mele să deie vănătorilor români, care nu cunosc  Basarabia, o idee despre bogățiile ce le-a conținut acest petic de pământ înainte de 40 de ani, bogății ce astăzi sunt dispărute, lăsând în memoria încărunțiților băștinași impresia unui vis fermecător.

bwgftrg5Stamati, Constantin. Scrieri / Constantin Stamati. Chișinău : Știința, 1993. – 516 p.

Volumul de față cuprinde toate lucrările lui Stamati cunoscute la ora actuală, inclusiv cele cîteva scrieri ce-au ajuns pînă la noi, adresate de el cu diferite ocazii persoanelor apropriate și unor oameni de cultură. E pentru prima oară cînd moștenirea  literară a scriitorului basarabean vede lumina tiparului în republica noastră cu caractere latine.

Grecul, I.D. Constantin Stamati. – Chișinău : Cartea Moldoveneasca, 1978. – 100 p.

Grecu, prin lucrarea dată, a încercat să trateza toate aspectele economice și politice

din perioada lui C. Stamati. Tot aici el ne vorbește și despre lupta maselor norodnice împotriva iobăgiei, cît și un șir de alte procese obţinute ce au dus la dezvoltarea culturii și literaturii în statele europene și în particular în Moldova.

bwgftrg6Ciocanu, Vasile. Constantin Stamati : Viața și opera. – Chișinău : Știința. 1981. – 156 p.

Acest volum este consacrat cunoscutului scriitor moldovean din secolul XIX – lea Constantin Stamati. Pe baza unui bogat material faptic, în parte pus pentru întîia dată în circulație ştiințifică și calea de creație a lui Stamati, dezvăluie contribuția scriitorului la statornicirea unor specii literare, la lărgirea ariei tematice și democrația  literaturii moldovenești. Cartea e destinată studenților, învățătorilor, tuturor celor care se interesează de istoria literaturii moldovenești și de moștenirea literară a scriitorului Constantin Stamati.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s