Publicat în Activitate expoziţională, EXPOZIȚII DE CARTE, Politică internaţională, valori europene

21 septembrie – Ziua Internațională a Păcii


Ziua Internațională a Păcii este sărbătorită anual la data de 21 septembrie pentru a recunoaște eforturile indivizilor, organizațiilor și guvernelor de a pune capăt conflictelor și de a promova pacea.

Istoric: O rezoluție a ONU a stabilit Ziua Internațională a Păcii în 1981, atunci când a avut loc și  deschiderea Adunării Generale a ONU. Prima zi a Păcii a fost sărbătorită în 1982 și a avut loc în a treia zi de marți a lunii septembrie a fiecărui an până în 2002, când s-a decis ca data permanentă pentru Ziua Internațională a Păcii să fie 21 septembrie.

Prin stabilirea unei date fixe pentru Ziua Internațională a Păcii, adunarea a declarat că această zi trebuie să fie dedicată acțiunii de încetare a focului și de promovare a non-violenței la nivel mondial.

Prin crearea Zilei Internaționale a Păcii, ONU și-a dedicat activitatea întru susținerea păcii în întreaga lume și a încurajat oamenii să lucreze în cooperare pentru acest obiectiv. Încă de la începuturile sale, Ziua Păcii a marcat un progres personal și planetar spre stalibirea păcii. Însemnătatea acestei zile a crescut odată cu trecerea timpului și acum a ajuns să “conecteze” milioane de oameni și multe evenimente organizate în fiecare an pentru a comemora și a sărbători această zi.

Simboluri: Porumbelul care zboară cu o ramură de măslin în cioc este unul dintre simbolurile cele mai frecvent prezentate pentru descrierea păcii. O posibila explicatie pentru legatura dintre maslin si pace este ca maslinii rodesc greu, iar cultura maslinelor ar fi greu de realizat pe vreme de razboi. 

În iudaism, creștinism și islam un porumbel alb este, în general, un semn pentru pace. Porumbelul poate fi interpretat, de asemenea, ca „speranță pentru pace”. De multe ori, porumbelul este reprezentat ca fiind în zbor pentru a reaminti oamenilor rolul său de mesager.

Biblioteca Centrală vă recomandă la acest subiect următoarele titluri:

Budeanu, Radu. Pace pentru a planetă / Radu Budeanu. – Bucureşti : Albatros, 1986. – 238 p.

Război sau pace este alternativa globală a timpului nostru. Starea de “nici pace, nici război” este, în condițiile înmulțirii aberante a teribilelor arsenale nucleare, doar amânarea unui deznodământ feroce pe care orice om cu simțul rațiunii trebuie să-l respingă. S-au adunat prea multe arme de distrugere în masă pentru ca, acceidental sau intenționat, civilizația noastră, în formele pe care le cunoaștem, să nu riște să dispară o dată pentru totdeauna. Istoria omenirii poate fi considerată drept istoria războaielor sale?

Europa în lume. Eforturi pentru pace, securitate şi stabilitate. – Luxembourg : Oficiul pentru Publicaţii Oficiale ale UE, 2000. – 179 p.

 Cartea de față este o sinteza la aceea cum regiunile conflictuale din toată lumea lucrează la stabilirea păcii, ce fel de reforme promovează și cum UE implementează Strategia Europeană de Securitate întru prevenirea conflictelor și a amenințărilor. Studiile de caz prezintă rapoartele următoarelor regiuni: Balcanii de Vest, Africa, Columbia, Georgia, Orientul Mijlociu, Irak, Afganistan, Indonezia și nu în ultimul rând cazut Republicii Moldova.

Gray, Colin S. Războiul, pacea şi relaţiile internaţionale : O introducere în istoria strategică / Colin S. Gray. – Iaşi : Polirom, 2010.- 348 p.

Pacea și războiul se succedă într-un ciclu infinit, chiar dacă neregulat. Idealiștii optimiști cred că războiul este o problemă care poate și trebuie să cedeze, și va ceda într-o zi în fața unui atac cu armele potrivite. În ochii realistului pesimist însă, războiul nu ridică o singură problemă, ci mai multe, toate fiind unice în fiecare conflict. Prin urmare nu poate exista o soluție generală la “problema războiului”. În cartea de față, autorul se concentrează asupra relației dintre pace și război și, nu mai puțin important, dintre război și pace. În general se afirmă că o stare de pace și securitate este rezultatul unei ordini internaționale caracterizate prin dreptate sau nedrepatate tolerabilă, prin norme împărtășite privind comportamentul internațional acceptabil și, nu în ultimul rând printr-un mecanism de supraveghere de către un agent de control.

Morgenthau,  Hans J. Politica între națiuni: lupta pentru putere și lupta pentru pace / Hans J. Morgenthau;  Iași : Polirom, 2007. – 560 p.

Operă capitală a lui Hans J. Morgenthau, Politica între națiuni a impus relațiile internaționale ca disciplină științifică după cel de-al doilea război mondial. Teza centrată este aceea că politica internațională e în esență o luptă pentru putere, care oamenii încearcă de secole să o modereze – de aici importanța dreptului internațional, a moralității internașionale, a diplomației.

Mureșan, Sabin. Prin război spre pace: Un drum închis / Neagu Udroiu. – S. n.: Patrir Eikon, s.n..  – 136 p. 

Războiul este un blocaj mental, incapacitatea minții umane de a găsi soluțiile creative, pașnice, pline de emaptie în cadrul unui conflict. Pacea pozitivă nu este doar opusul războiului, ci efortul zilnic în fiecare aspect al vieții de a depăși în mod nonviolent conflictele pe care le avem cu noi înșine, cu mediul înconjurător, cu ceilalți, cu Dumnezeu. Pacea este o decizie individualăși în același timp una a comunității, este o decizie morală și una politică. Pacea este acțiune, mai mult decât tiradele exaltate, porumbei albi și ramurile de măslini. Pacea este o provocare enormă pentru noi toți și o dovadă a evoluției speciei umane.

Stoica, Gheorghe Lencan. Cultură, Umanism, Pace / Gheorghe Lencan Stoica. – Bucureşti : Ed. Militară, 1989. – 215 p.

Edificarea unei lumi a păcii reprezintă cea mai importantă și actuală preocupare a omenirii. În pătrunzătoarele analize ce caracterizează documentele programatice ale politicii noastre se întâlnește, în acest sens, o formulare foarte sugestivă: “Lupta pentru dezarmare și pace constituie problema fundamentală a prezentului și viitorului umanității. Cât timp se vor menține armele nucleare se va menține și pericolul unui război nuclear, care va duce la distrugerea întregii omeniri.

Udroiu, Neagu. O șansă Păcii / Neagu Udroiu. – Cluj-Napoca: Ed. Dacia, 1989. – 258 p.

Reporter special la Națiunile Unite, Udroiu Neagu, face Apel către oricine dorește să cunoască ce gîndesc românii de toate profesiile și de toate vîrstele, astăzi, cînd în fața omenirii întregi se detașează drept crucială opțiunea pentru calea războiului sau calea păcii, Apel care a devenit document oficial al ONU. Acesta poartă în filigranul său frumusețea, greutatea, dorința și speranța a optsprezece milioane de oameni care privind în urmă și-au văzut fiecare părinții și frații, moșii și strămoșii purtați în războaiele de-a lungul veacurilor și al mileniilor. 

Youth for peace = Molodez’ za mir: Grazdanskij dialog: Tinerii pentru pace: Dialog civic : Civic dialogue. – Tiraspol, 2004. – 364 p.

La 22-26 aprilie în orașul Tiraspol a a avut loc trainingul internațional “Tineretul pentru pace: dialogul civil”, la care au participat aproximativ 100 de studenți, lideri ai ONG-urilor, cât și experți internaționali și locali din diferite orașe și raioane din Transnistria, Moldova și Găgăuzia.

Participanții acestei întâlniri au fost finaliștii concursului de lucrări, pe tema păcii și dialogului civil, care a avut loc în decurs de jumătate de an în Moldova, Transnistria și Găgăuzia. În cadrul trainingului tinerii au elaborat mini proiecte pentru realizarea inițiativelor civile în regiunile sale. Cele mai bune publicații au fost editate în volumul final prezent în trei limbi: rusă, română și engleză.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s