Lansarea volumului 14 „Localităţile Republicii Moldova”


Biblioteca Municipală B.P. Hasdeu a fost gazda lansării volumului 14 al lucrării enciclopedice Localitățile Republicii Moldova. Grupul de savanți, scriitori și publiciști, activizați de Fundația  “Draghiștea”, de mai bine de 15 prezani adună materiale despre istoria vetrelor noastre strămoșești, risipite prin arhive și cărți vechi. Până în prezent au văzut lumina tiparului 14 volume, care au pus în valoare istoria și dezvoltarea în timp și spațiu a peste 1600 de orașe, comune, sate și cătune în ordinea lor alfabetică. Eseurile despre localitățile actuale poartă un caracter documentar-publicistic și conțin informații de ordin istoric, geografic, demografic, administrativ, cultural, toponimic.

vol-14Fiecare text este însoțit de o notă statistică corespunzătoare localității prezentate. Alte
elemente constitutive obligatorii sunt așezarea geografică a localității, prima atestare documentară, evoluarea în timp, listele persoanelor căzute în cel de-al doilea război mondial, în războiul din Afganistan, în conflictul armat de pe Nistru, listele victimelor represaliilor staliniste, descrierea aspectului contemporan al localității, personalitățile notorii, câteva note de uz actual și bibliografic.

E îmbucurător faptul că tot mai multe asociații, primării, instituții din republică, persoane fizice se implică în procesul de colectare de date, documente, fotografii. Volumul a fost finanțat parțial de Ministerul Culturii al republicii Moldova.

vol-14_1Recent a văzut lumina tiparului și e pus în circuitul cultural-științific penultimul volum al serialului, cel de al 14-lea. El cuprinde un șir de localități, denumirile cărora încep cu To-Va, printre care sunt prezente și localitățile mari Tomai, Trifănești, Trușeni, Țaul, Țiganca, Ulmu, Ungheni, Vadul-Rașcov, Varnița, Vasilcău, Vatra etc.

În prezent se muncește intens la elaborarea ultimului volum, al 15-lea, al enciclopediei, apariția căruia este preconizată pentru primul semestru al anului 2017 și se presupune a căpăta un aspect poligrafic deosebit.

public3Paralel Fundația “Draghiștea” a editat și continuă să editeze o serie de monografii despre localitățile RM și cărți de diverse genuri literare și publicistice.

Au luat cuvîntul cercetătorul Iurie Colesnic, Vlad Ciubucciu, Alexandru Ganenco, ex-președintele Republicii Moldova, Mircea Snegur, directorul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” Mariana Harjevschi etc.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s