MONUMENTUL CELOR 3 MARTIRI – RESTABILIREA ADEVĂRULUI


 SERVICIUL ADEVĂRUL ISTORIC

MONUMENTUL CELOR 3 MARTIRI – RESTABILIREA ADEVĂRULUI

dscn2710Ieri, 11 octombrie 2016  la Biblioteca Centrală a BM „B.P.Hasdeu” a avut loc  şedinţa serviciului Adevărul Istoric, condus şi moderat de cunoscutul istoric şi politician dr.hab. Anatol Petrencu.

Cei trei martiri au fost- Alexei Mateevici, Simion Murafa şi Andrei Hodorogea. Evenimentul a început cu o depunere de flori la monumentul celor 3 martiri, recent restabilit, situat în partea stângă a Catedralei din parcul cu acelaşi nume. După această emoţionantă depunere de flori, la care au fost prezenţi şi reporterii de la Radio Moldova şi televiziunea NorocTV, toţi cei prezenţi au venit în sala engleză a Bibliotecii Centrale unde a fost continuat acest eveniment.

dscn2714Moderatorul i-a oferit cuvânt celebrului om de cultură şi enciclopedist Iurie Colesnic, care are o parte forte în restabilitea adevărului despre acest monument, cât şi în restabilitea propriu zisă a monumentului. În faţa celor prezenţi a mai vorbit un descendent al familiei Godorogea, domnul Dumitru Godorogea, viceministrul Agriculturii. Fiind unul din urmaşii lui Andrei Hodorogea el a venit cu iniţiativa de a reproduce monumentul şi a-l instala în locul unde cândva se afla originalul.

Dumitru Godoroja, născut ca şi predecesorul său în satul Slobozia-Hodorogea din raionul Orhei, a considerat  că e o chestiune de onoare să fie comemorat astfel unul din cei mai de seamă reprezentanţi ai neamului. „Andrei Hodorogea a fost un om înstărit şi influent. Din datele pe care le am, ştiu că Onisifor Ghibu a trăit în Moldova, a fost găzduit în casa lui Andrei Hodorogea, fiindcă erau buni prieteni. El a stat la bazele formării Partidului Naţional Moldovenesc. Facem parte din aceeași familie, doar că numele meu a fost rusificat”, a declarat Dumitru Godoroja.

Domnia sa a ţinut să mai menţioneze, că cel mai dificil lucru a fost nu constituirea şi construcţia monumentului, ci depăşirea barierelor birocratice pentru oficializarea acestui monument.

Cei trei martiri, Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, au murit de tineri în plin proces de eliberare națională a Basarabiei. Erau prieteni care luptau pentru aceeași cauză – reîntregirea neamului românesc. Alexei Mateevici a fost răpus de tifos exantematic, pe 13 august 1917, la o lună după ce a scris poezia „Limba noastră”. O săptămână mai târziu, o bandă de militari ruși bolșevici care mai mișunau prin Basarabia îi asasinează pe redactorul ziarului „Cuvânt Moldovenesc” Simion Murafa și inginerul Andrei Hodorogea. Actul a șocat întreaga societate, pentru că Murafa și Hodorogea erau importante figuri ale vieții politice și culturale. Reinstalarea Monumentului celor trei martiri este o recuperare necesară pentru memoria colectivă a românilor moldoveni. 

dscn2721La respectiva şedinţă au mai vorbit, cercetătoarea Maria Işaev, dr. hab. Aurel Marinciuc, istoricul arhivist Alexandru Moraru, şef serviciu la Biblioteca Centrală şi alţii.

Cor. Colecţia „Moştenire

Sursa: http://www.vechisirare.wordpress.com

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s