FOR ŞTIINŢIFIC DESPRE FAMILIA HASDEU LA BIBLIOTECA CENTRALĂ


 

afis-conferinta-01Vineri, 21 octombrie 2016 la Biblioteca Centrală a Bibliotecii Municipale  „B.P. Hasdeu” a avut loc Conferinţa  Ştiinţifică  „Un neam de cărturari celebri – familia Hasdeu”. Acest eveniment major a fost organizat de Biblioteca Centrală , în persoana lui Alexandru Moraru, şef serviciu şi doamna Elena Şendrea, bibliotecar principal.

Conferinţa a fost deschisă de moderatorul Alexandru Moraru, care după o scurtă întroducere, i-a oferit microfonul pentru un cuvânt de salut, directorului general al Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” dr. Mariana Harjevschi. Domnia sa, salutând conferinţa, a remarcat importanţa studierii şi valorificării întregii opere a neamului Hasdeu. Şefa reţelei bibliotecilor municipale a mai menţionat, că direcţia bibliotecii  va susţine financiar proiectul unui volum de carte, unde vor fi incluse  comunicările ştiinţifice prezentate în cadrul acestei conferinţe, dar şi cele care au răsunat în cadrul conferinţei ştiinţifice „B.P. Hasdeu în lumina unor noi cercetări istorice şi filologice”, care a avut loc la 26 februarie 2016, tot în instituţia noastră.

dsc_0014În continuare, moderatorul a dat startul primei comunicări, pe care a prezentat-o Vasile Malaneţchi, profesor universitar, director  al Muzeului Naţional de Literatură „M.Kogălniceanu” – „Alexandru Hâjdău în oglinda istoriografiei literare sovietice”. Apoi a urmat alocoţiunea savantului Dumitru Căldare, profesor universitar, doctor habilitat în filozofie – „Interpretări privind specificul naţional în opera lui B.P.Hasdeu”. Profesorul universitar Alexei Creţu a pregătit şi prezentat o retrospectivă a „Dimensiunii creştine a neamului Hasdeu”.

În faţa publicului, cu o comunicare incitantă „Au fost Eminescu şi Hasdeu în acelaşi timp la Societatea „Românismul”?” a vorbit cunoscutul hasdeolog, muzeograf şi istoric din Ploieşti, România, autor a mai multe volume de carte despre familia Hasdeu, un vechi prieten al bibliotecii noastre, domnul Octavian Onea.

În cadrul Conferinţei au mai avut şi prezentat comunicări: dr. Valentin Constantinov; dr. Marius Tărâţă şi dr. Ivan Pilchin. E necesar de remarcat, că domnul Vasile Malaneţchi, la acest for ştiinţific s-a prezentat cu două comunicări, cea din urma fiind dedicată  a 110 ani de la naşterea cunoscutului cercetător hasdeolog Nicolae Romanenco.

Sub conducerea doamnei Elena Şendrea, a fost organizată şi expusă la acest eveniment o expoziţie interesantă de carte a întregii dinastii Hasdeu, fiind înalt apreciată de specialiştii prezenţi şi public.

Urmăriţi mai jos poze de la respectivul eveniment.

dsc_0084dsc_0061

dsc_0109dsc_0118

dsc_0133dsc_0135

dsc_0140dsc_0155

dsc_0157dsc_0107dsc_0176dsc_0012

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s