Poetul şi prozatorul Leonard Tuchilatu –65 ani de la naştere


l-tuchilatu-2Poetul şi prozatorul Leonard Tuchilatu s-a născut la 10 noiembrie 1951 în comuna Bursuceni, raionul Sângerei.

În 1970 este înrolat în armată, unde se îmbolnăveşte de glomerulonefrită. Din 1973 – student la Institutul de literatură „M.Gorki” din Moscova. În primăvara anului 1974 boala de rinichi se agravează, iar din luna martie 1975 rolul rinichilor este preluat de dializă. Operaţia de transplant de rinichi pe care o suportă la mijlocul lunii mai (la Institutul experimental de transplantare a ţesuturilor şi organelor interne din or. Moscova) se dovedeşte a fi un eşec. Începe un nou calvar: lupta cu icterul şi, mai ales, cu septicemia. În consecinţă, rinichiul străin este înlăturat. În septembrie lucrurile par să se fi calmat, însă, spre sfârşitul lunii octombrie, poetul se simte tot mai rău, iar în seara zilei de 4 noiembrie 1975 (în jurul orei 23.00) se stinge în braţele soţiei (poeta Marcela Benea), cea care i-a fost alături zi de zi pe parcursul ultimelor 8 luni de viaţă. Este înmormântat pe 8 noiembrie, la Bursuceni. 

Opera publicată postum:

„Sol”, Chişinău, Editura „Cartea Moldovenească”, 1977;

„Fata Morgana”, Chişinău, Editura „Literatura Artistică”, 1989;

„Sol. Fata Morgana”, Chişinău, Editura „Glasul” – Bucureşti, Ed. „Crater”, 1995;

„Rapsodie” (în lb. română şi rusă), Chişinău, Editura „Prut Internaţional”, 2001.

Revistă bibliografică

20161102_1053472Tuchilatu, Leonard. Sol. Fata Morgana: poezie şi proză / Leonard Tuchilatu. – Chişinău, Bucureşti: editura Glasul, editura Cartier, 1995. – 479 p.

„Istoria literaturii noastre nu cunoaşte un asemenea caz: poetul să-şi editeze volumul primul manusris postum. Întîmplarea a făcut ca Leonard Tuchilatu să treacă prea timpuriu în lumea umbrelor. Cartea de versuri Sol, a ieşit la lumină, cînd trupul se află în întunericul de veci”.

Gheorghe Vodă

Datorită cărţilor Sol şi Fata Morgana, publicul cititor a ştiut să recunoască valoarea artistică a creaţiei lui Leonard Tuchilatu.

În poezia regretatului autor tocmai că dăm de proprietate asta de a vedea lucrurile în continuitate, în mişcare, în cadenţă, în murmur. Creaţia lui Leonard Tuchilatu prin compactitatea ei e expresia vie a vieţii sale scurte în care a reuşit să descopere „faţa adevărată a lucrurilor”, acea „lume ideală” spre care au tins şi tind poeţii expresionişti.


20161102_105339Tuchilatu, Leonard. 101 de poeme / Leonard Tuchilatu. – Bucureşti: editura Biodova, 2011. – 99 p.

Culegerea de poeme se începe cu următoare cuvinte ale autorului:

De câte ori m-am întâlnit cu tine, cuvânt,

de atâtea ori am rămas atât de singur,

că-mi simţeam sufletul curge din mine.

20161102_105325Langa, Andrei. Leonard Tuchilatu. Creaţie prin destin: portret literar / Andrei Langa. – Bucureşti: editura Vasile Cârlova, 1996. – 100 p.

Prin prezentul studiu, Andrei Langa încearcă să facă o reevaluare şi, totodată, o reactualizare a fenomenului literar Leonard Tuchilatu.

Poezia şi proza lui Leonard Tuchilatu, după aproximativ 20 de ani de la moartea autorului, continuă să rămînă puţin cunoscute de către cititori. Acei, însă, puţini la număr, care au reuşit totuşi să perceapă misterul naşterii lor, n-au putut să nu întrevadă printre rîndurile scrise un chip chinuit de frisoanele morţii şi luminat totodată de marea dragoste față de oameni – chipul poetului.

Andrei Langa

Vă aşteptăm la Bibliotecă Centrală pentru a face cunoştinţă cu colecţia noastră!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s