Andrei Mureșanu – poet, scriitor (1816- 1863) 200 de ani de la naștere


misu_popp_-_portretul_lui_andrei_muresanu„Deșteaptă –te, române!  din somnul cel de moarte

În care te-adânciră bărbații de tirani

Acum, ori niciodată croiește-ți altă soartă,

La care să se-chine și cruzii tăi dușmani! ”                                          

Poetul Andrei Mureșanu  s-a născut la 16 noembrie  1816, în orașul  Bistrița din Transilvania, într-o familie de țărani. El este al treilea fiu al lui Teodor și al Eftimiței. Andrei primește primele cunoștințe de la un bătrăn grănicer, Dănilă Doboș, din Valea-Rocnei. În 1825 este primit elev la școala sătească din Bistrița. Poetul a studiat filosofia și teologia în 1832 la Blaj, apoi a fost profesor la Brașov începând cu 1838. În 1848 Andrei Mureșanu a fost printre fruntașii revoluției din Transilvania. În toiul  revoluției, scrie și publică în „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, celebrul imn Un răsunet (cunoscut sub numele Deșteaptă-te române), care devine marșul revoluționarilor români din Transilvania, iar după 1989-imnul de stat al României.

În 1849 după înfrângerea revoluției din Transilvania, Andrei Mureșanu trece Carpații în Muntenia cu George Barițiu, dar sunt luați prizonieri de armata rusă și duși în nordul Moldovei. Eliberat, Mureșanu se stabilește la Sibiu. El colaborează cu ziarul local „Telegraful român”. Mai tîrziu, în anul 1854 în „Foaie pentru minte, inimă și literatură” publică poeziile Trei monumente la Buzău, Focșani și Iași, Locul fericiri, Anul Nou 1855, Fanariotul și Darea, Cugetări I, Mintea, Cugetări II, Lumina și adevărul ș.a.

La Brașov, în 1862 apare unicul volum de versuri Din poeziile lui Andrei Mureșanu premiat de ASTRA (Asociația românilor din Transilvania) cu 50 de galbeni.

Marele poet român se stinge din viață în noaptea de 11 spre 12 noembrie 1863 la Brașov, lăsând orfani doi copii. Locuitorii Brașovului îi înalță un monument în 1865.

                                                           

1111

Comoara literaturii romăne  II, Antologia elevului. Iași: Editura   Porțile Orientului, 2007. – 210 p.

În acest volum își publică poeziile și Andrei Mureșanu, un minunat poet și scriitor român. Vă propunem cîteva rînduri din această antologie: inmn popular pomăn:

„O mamă văduvită, de la Mihai cel mare,                                             Pretinde de la fiii-și azi mănă d-ajutor,                                                     Și blastămă cu lacrimi în ochi pe orișicare,                                               În astfel de pericol s-ar face vănzători! ”

                                                                      Andrei Mureșanu

andreiMureșanu, Andrei. Deșteaptă-te, române / Andrei Mureșanu. – Chișinău: Litera, 2003. – 212 p.                                                                   Aceast volum îl prezintă pe Andrei Mureșanu ca fiind cel mai important poet liric al Transilvaniei, până la Coșbuc. Este autorul al unui marș celebru, care a înflăcărat lumea la luptă în timpul revoluției din 1848. Mureșanu a avut o activitate scriitorească fecundă, de puțină lume cunoscută astăzi, desfășurată pe parcursul mai multori ani. Eminescu îi consemna în epitete superlative meritele în Epigonii, acordăndu-i un spațiu egal cu cel rezervat lui Bolintineanu, Negruzzi și Alecsandri, și, semn al marii sale admirații, îl făcea eroul unui amplu poet romantic, rămas neterminat. Aron Densusianu scria despre el, la 1867, un studiu amplu și deosebit de elogios, iar mai târziu, îl ridica în fruntea poeților români, deasupra lui Gr. Alexandrescu, V. Alecsandri și chiar Eminescu. Vă propunem să pășiți pragul Bibliotecii Centrale cu un dor de a răsfoi faimosul și retrăitul volum al acestui poet român Andrei Mureșanu.                   

amintiri-din-jpg5555Buzași, Ion. Pagini vechi și noi despre Andrei Mureșanu : antologie / Ion Buzași, Vasile Luga de Săliște. Cluj-Napoca: Editura Dragoș-Vodă, 2006. – 511 p.

„Dintre cărțile consacrate  lui Andrei Mureșanu, aceasta este una deosebită. Ea reprezintă un compendiu al celor mai importante monografii, studii și articole consacrate „poetului deșteptării naționale”. Într-un fel ea urmează modelul cărților de la Editura Eminescu, apărute în urmă cu mai bine de un deceniu, în seria „Interpretat de …” și un gând mai vechi ne îndeamnă chiar la un titlu asemănător – Andrei Mureșanu interpretat de … În cele din urmă am optat pentru „Pagini vechi și noi despre Andrei Mureșanu” pentru că ni s-a părut mai surprinzător, mai adecvat cuprinsului cărții care înmănunchează contribuții de istorie literară și pagini de critică de la contemporanii poetului, George Bariț și Iosif Vulcan, pănă la contemporanii noștri, Andrei Rău și Mihai Zamfir (…)”

                                                                             Ion Buzași, Vasile Iuga de Săliște

3333 Mureșanu, Andrei. Preot deșteptării noastre  semnelor     vremii    profet /    Andrei Mureșanu ; Supliment ,, Gazeta Someșeana”. DEJ, 1991. – 31 p.             

Andrei Mureșanu este un simbol, o conștiință civică exemplară. A intrat definitiv în triada de aur a Revoluției transilvănene de la 1848. Andrei Mureșanu –Ideologul, Luptătorul și Poetul, așa l-a văzut Eminescu în Epigonii și în poemele postume ce i le-a dedicat: „Preot deșteptării noastre, semnele vremii profet”, mai ales prin Răsunet, cunoscut de întreaga suflare românească. Eminescu a cunoscut  aproape toată creația poetică a lui Andrei Mureșanu. Un răsunet este nu numai o poezie nemuritoare, dar și poezia care sintetizează aspirații eterne ale unui popor: libertate, unitate, demnitate națională. Andrei Mureșanu  este mai mult decît un poet, el este o emblemă a poetului-tribun care-și transformă glasul într-o „trîmbiță de alarmă” avertizînd necontenit asupra primejdiei unui neam cuprins de „somnul cel de moarte”.  

                                                                                                                  Ion Buzași

222Mureșanu, Andrei. Reflexii / Andrei Mureșanu. Cluj-Napoca: Editura Dacia, 1977. – 213 p.                                                                          Volumul de față reunește pagini din publicistica lui Andrei Mureșanu, rămasă parțial în coloanele foilor brașovene ale lui Bariț. Autorul include și articole nesemnate din „Telegraful român”, și cîteva reflexii asupra poezii noastre. Și iată „Înaintea ochilor mei stă ziua-noaptea plebea, poporul cel de rînd, de a cărui înaintare în cultură, bunăstare și înflorire materială și spirituală, m-aș bucura din adîncul sufletului și încă în aceeași măsură, în care mă întistează astăzi, văzîndu-l zăcînd în portaticul întuneric al minții…; el este… acea parte constitutivă la trupul unei nații, de la a cărei cultură sau orbire, însuflețire sau amorțire, viață sau moarte, atîrnă pentru totdeauna apunerea sau ridicarea, înflorirea sau contopirea întregii nații”.

                                                                                                                                Andrei Mureșanu

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s