„Reflecții asupra căutării Sinelui în eseu” de Carolina Dodu-Savca


dsc_0419Astăzi, 10 noiembrie 2016 la Biblioteca Centrală a avut loc lansarea de carte a autoarei Carolina Dodu-Savca – Reflecţii asupra căutării Sinelui în eseu.

Moderatoarea Nina Corcinschi a început cu cîteva cuvinte despre autoare. Carolina Dodu-Savca este doctor în filologie la Academia de Științe a Moldovei și conferențiar universitar la Institutul de stat de relații internaționale din Moldova, IRIM.

Autoare a 68 de publicații, dintre care 62 de lucrdsc_0433ări științifice și metodico-didactice, inclusiv: o monografie, opt articole de sinteză, 20 articole în ediții de profil recenzate naționale, 5 articole în reviste internaționale, 12 publicații în culegeri de materiale naționale și 10 în culegeri internaționale; 2 articole în co-autorat; 2 suporturi de curs și 2 ghiduri metodice; 6 publicații electronice (Buletinul european Newsletter intercultural).

În carte este prezentată problema omului în marea „criză” a conştiinţei moderne şi postmoderne. Marcată de infinite inovaţii şi evenimente majore, literatura secolului trecut este, în esenţă, o literatură a ideii intelectuale, ce implică idei, imagini, fapte şi sentimente pe care metafora conceptuală le dezvoltă şi le precizează.

Umanitatea acestei epoci se reflectă cu precădere în Eseu, formă literară ce reuneşte domeniile într-o analogie a concepţiilor lor despre fiinţă, existenţă, natură, spirit, divinitate, individ , realitate, dsc_0449artă, ştiinţă, progres şi, în fond, a cugetului aplecat asupra-şi.

Problema căutării Sinelui – în eseu, exprimă o analiză a personalităţii şi diversitatea modalităţilor de relevare a Sinelui prin combinarea a două figuri exponenţiale ale eseului francez: Paul Valéry şi Marguerite Yourcenar.

Autoarea menţionează că Sinele relevat de motivul „ochiul intelectual” valéryan şi „cel al ochilor deschişi” yourcenarian dezvăluie, pe de o parte, vocea particulară, or, nu şi individuală, a omului fără identitate biografică univocă şi, pe de altă parte, conştiinţa homo universalis.

Căutarea adevăratului Sine este de cele mai multe ori ascunsă în ochii celui care caută şi nu deodată îți dai seama de profunda realitate a acestedsc_0457i umanități.

Invitaţii care au luat cuvîntul: directorul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” Mariana Harjevschi, Nina Corcinschi, academicianul Mihai Cimpoi, Ion Manoli, Victoria Baraga, Maria Pilchin, critic literar şi lector universitar, Victoria Fonari, doctor conferenţiar universitar, Elena Prus ş.a.

Anunțuri

Un răspuns

 1. Carolina Dodu-Savca | Răspunde

  Distinse fețe zâmbitoare și frunți gânditoare,

  am apreciat atmosfera acestui spațiu livresc – B.M. „B. P. Hașdeu”- în sensul larg al frumosului legat de carte.

  Mulțumiri amfitrioanei evenimentului, dr. Mariana Harjevschi, Director general B.M. „B. P. Hașdeu” și echipei competente și cordiale, Svetlana Javelea.
  Mulțumiri distinselor ființe gânditoare din prezidiul de onoare la lansarea manuscrisului – Reflecţii asupra căutării Sinelui în eseu. Valery și Yourcenar: vocaţia cunoașterii mens in spiritus – din 10 noiembrie 2016, Biblioteca Municipală „B. P. Hașdeu”:
  1. Nina CORCINSCHI – moderatoare – dr.conf.univ., Director adjunct al Institutului de Filologie, AȘM, RM
  2. Acad. Mihai CIMPOI – dr.hab.prof.univ. – Om Emerit al Republicii Moldova. Eseist, critic și istoric literar, eminescolog, AȘM, RM
  3. Pierre MOREL – dr.conf.univ., director Editions Peisaj, Québec, Canada
  4. Elena PRUS – dr.hab.prof.univ. – Director adjunct al Centrului de Cercetări Enciclopedice, AȘM, RM
  5. Ion MANOLI – dr.hab.prof.univ. – referent științific, profesor ICFI/ULIM, RM
  6. Victoria BARAGA – dr.conf.univ. – specialist în literatura universală, UPS Ion Creangă, RM
  7. Maria PILCHIN – specialist în literatura universală, autoare de poeme, eseuri, cronici literare, lector superior, USM, RM
  8. Victoria FONARI – dr.conf.univ. – specialist în literatura universală, autoare de poeme, cronici literare, USM, RM.

  Mulțumesc pentru bucuria de a-i fi avut alături pe toți oaspeții, care fără excepție au fost oaspeți de onoare, și care au găsit timp și un gând bun de spus, între care:
  1. Victor Juc, dr.hab.prof.univ., Director adjunct al Institutului de Studii politice și juridice, AȘM, RM
  2. Ludmila Armaşu-Canţîr, Președinte al Consiliului Științific Doctoral al UPS „I. Creangă”, Profesor asociat al Universităţii din Bucureşti, membră a Consiliului Național pentru Cercetarea Universitară privind implementarea studiilor superioare de doctorat, structură consultativă a Ministerului Educației, expert al ANACIP.
  3. Ludmila Gajos, Biblioteca „Târgovişte”, filială a Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”.

  La eveniment au participat specialiști din domeniul de referință (istoria literaturii, literatura universală și comparată, teoria literaturii, literatura franceză și francofonă) și din domenii conexe (filozofie, limba și literatura română, stilistică, lingvistică, traductologie, terminografie, studii francofone și interculturale, studii juridice și politice, relații economice internaționale și economie mondială, politologie, jurnalism și științe ale comunicării, biblioteconomie etc. etc.), studenți, masteranzi, familia mare și vizitatorii bibliotecii municipale „B. P. Hașdeu” – distinse fețe zâmbitoare și frunți gânditoare din diverse ramuri de activitate care împărtășesc gustul pentru lecturi interdisciplinare și interesul pentru cunoașterea-căutare filosofică, ontologic-poetică, metapsihologic-lirică, antropologic-eseistică, grosso modo pentru cunoașterea intuitivă, empirică și creativă asupra naturii ființiale profunde.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s