Ziua Internațională a Toleranței


downloadZiua Internațională a Toleranței este o sărbătoare anuală declarată de Organizația Națiunilor Unite în 1995 pentru ca oamenii să conștientizeze pericolele intoleranței. Se sărbătorește pe 16 noiembrie. În 1995, când UNESCO a proclamat data de 16 noiembrie drept Ziua Internațională a Toleranței, au fost identificate nu mai puțin de 16 tratate, convenții, declarații și recomandări, toate legate de nevoia de toleranță. Fiecare dintre acestea este relevantă și astăzi și fiecare dintre ele trebuie respectată în totalitate.

Mai jos vă prezentăm o revistă bibliografică cu cărţile din colecţia Bibliotecii Centrale.

20161114_141405.jpgWurmbrand, Richard. Cu Dumnezeu în subterană / Richard Wurmbrand; traducere din limba engleză de Marilena Alexandrescu-Munteanu și Maria Chilian. – București : Editura Casa Școalelor, 1993. – 269 p.

Această carte a apărut în Anglia şi SUA în 1968.

„Fusesem eliberat de curînd din închisoare, după paisprezece ani de detenţie, şi sosisem recent în Occident. A fost tradusă în germană, franceză, spaniolă, italiană. Ceea ce am relatat în ea a produs senzaţie. Lucrurile petrecute în închisorile României — suferinţa cumplită, răutatea unora, eroismul şi virtutea altora erau ceva cu totul nou pentru lumea cititorilor. Am fost primul care ajungea acolo, în Occident.

Cînd a apărut prima ediţie a cărţii, domnea Ceauşescu. Dacă dădeam nume şi date precise despre oameni care au făcut bine, ei ar fi fost prigoniţi. Am povestit de aceea lucruri întâmplate într-o închisoare ca fiind întâmplate în alta. Cred că voi găsi înţelegere pentru acest lucru.

Principalul motiv pentru care public cartea în româneşte este că am întâlnit în închisoare suflete care, în timpul celor mai grele pătimiri, au atins culmi de dragoste şi frumuseţe spirituală. Pe aceştia vreau să-i fac cunoscuţi.”

Richard Wurmbrand

20161114_141418Declarația principiilor toleranței, aprobată de către Conferința Generală a UNESCO.

In scopul mobilizării opiniei publice, evidențierii pericolelor intoleranței și reafirmării angajamentului și hotărării noastre de a acționa în favoarea promovării toleranței și educației pentru toleranță, proclamăm solemn ziua de 16 noiembrie Zi Internațională a Toleranței.

În cuprinsul acestui document, puteți să regăsiți informația detaliată despre semnificația toleranței, rolul statului, dimensiunile ei sociale, educația, angajamente de acțiune și totodată despre aplicarea declarației principiilor toleranței.

e94ca571443fbd4d27bef23a35a02d34-205801-1000_1000Manolescu, Anca. Europa și întîlnirea religiilor: despre pluralismul religios contemporan / Anca Manolescu; cuv. însoțitor de Andrei Pleșu. – Iași : Editura Polirom, 2005. – 271 p.

Ce anume împacă pluralismul religiei cu imperativul adevărului unic? Anca Manolescu aduce sub semnul acestei interogații cu statut de numitor comun patru autori, patru discursuri ce urmează trasee de gîndire distincte: Nicolaus Cusanus, Rene Guenon, Simone Weil și Andre Scrima. Proiectat în orizont metafizic, paradoxul diversitate religioasă – Unul divin este îndrazneț asumat în scrierile lor drept tema fundamentală, fir ariadnic în labirintul cunoașterii de lume și de sine.

„Chestionați” cu acea competență specifică doar cercetatorului implicat, atras fără rest de subiectul în studiu, cei patru gînditori accepta dialogul și configurează, reuniți, un răspuns astăzi mai necesar ca oricînd: trebuie să avem de partea noastră beneficiul metafizic al pluralității religioase.
„Mi-ar fi placut să scriu eu însumi cartea aceasta. Dar de vreme ce împrejurările și nevrednicia proprie m-au împiedicat să o fac, nu-mi rămîne decît să mă bucur de reușită substitutivă a celei care a scris-o. Sînt sigur că, în spațiul acestei bucurii, mă voi întîlni cu toți cititorii de care mă leagă neliniști, presimțiri și speranțe comune.”

Andrei Pleșu

20161114_141411Lazarev, S. Să ne auzim și să ne îțelegem reciproc: cugetări despre toleranță / S. Lazarev. – Chișinău : Editura UNESCO, 2001. – 96 p.

Atâta timp, cât va exista istoria omenirii, oamenii vor reflecta asupra războiulu, păcii, dreptății, vor căuta căile ce ar duce spre înțelegerea reciprocă, cum se întîmplă, de fapt, de sute și mii de ani.

Oceanele de cărți ale omenirii sunt pline de un număr infinit de reflecții la această temă. Ele pot fi întîlnite în romanele diferiților scriitori, în tratate fiziologice, în versuri, eseuri, scrisori..

Unele din aceste reflecții sunt adunate în această carte. Puteau fi alte nume, alte fragmente. Dar s-a gîndit că anume acestea ar corespunde cel mai bine problemelor cu care ne ciocnim azi. Cartea este scrisă pentru a ajuta tinerilor cititori să înțeleagă că în diferite epoci, diferite popoare în persoana celor mai iluștri reprezentanți ai săi au tins spre pace și înțelegere reciprocă.

20161114_150453Rașid Jabr Al-AsAd. Toleranța religioasă în islam. Marturii ale savanților și filozofilor din occident / Rașid Jabr Al-AsAd. Editura Fundația Taiba, 2003. – 114 p.

În aceasta carte găsim cele mai minunate exemple de toleranță religioasă islamică în contact cu celelalte religii și popoare. Această carte conține mărturisirile multor oameni care au cunoscut Islamul îndeaproape,au fost preocupați de studierea lui cu cea mai mare minuțiozitate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s