O viaţă sănătoasă fără fumat!


      ziua-mondiala-fara-tutun  La 17 noiembrie 2016, în Republica Moldova, pentru al patrulea an consecutiv este marcată Ziua Naţională fără fumat. Evenimentul are drept scop sensibilizarea populaţiei privind riscurile fumatului şi beneficiul renunţării la fumat pentru sănătatea oamenilor. Evenimentul a avut loc şi la Biblioteca Centrală, unde s-a ţinut o lecţie publică cu subiectul: Impactul fumatului asupra sanatatii.
Tatiana Coşeri, director adjunct la BM “B.P. Hasdeu” menţionează în cadrul evenimentului: „astfel demonstrăm rolul bibliotecii în promovarea unui mod sănătos de viaţă prin sensibilizarea opiniei publice referitor la daunele cauzate de fumat”.
Statisticile legate de efectele nocive ale fuamtului sunt cutremuratoare: un studiu recent denotă că în SUA, până la 40% din cazurile de cancer diagnosticate sunt legate de fumat, iar din 2009 până în 2013, în jur de 660.000 de persoane, anual, au fost diagnosticate cu cancer, inclusiv 343.000 decese urmare tumorii canceroase cauzate de fumat. Şi în Republica Moldova, anual, cauzate de fumat se numără cca. 4600 decese, inclusiv 95% provocate de cancerul pulmonar; peste 60% la persoane active; bărbaţii decedează de două ori mai frecvent decât femeile; cheltuielile pentru bolile cauzate de consumul de tutun constituind peste 1 miliard de lei.

Ziua Naţională fără fumat se desfăşoară în a 3-a zi de joi a lunii noiembrie, în scopul sensibilizării populaţiei referitor la riscurile fumatului şi beneficiul renunţării la fumat.
În Republica Moldova, conform ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 139 din 04.03.2016 a fost instituit serviciul de consiliere şi tratament pentru renunţarea la fumat. Pentru mai multe detalii apelaţi linia verde 080010001 şi consultaţi www.imspdrn.md

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s