Publicat în Activitate expoziţională, ACTIVITĂȚI BC, Activităţi cognitiv-creative

Ziua Mondială a Filosofiei


auguste_rodin_-_grubleren_2005-02Ziua mondială a filosofiei este marcată, anual, în cea de-a treia zi de joi a lunii noiembrie. În 2016, această dată este 17 noiembrie.

Inițiativa aniversării acestei zile îi aparține Organizației Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO). Este o sărbătoare a progresului intelectual, atât la nivelul diverselor culturi, cât și la nivel individual.

Etimologic, termenul de ”filosofie” înseamnă ”dragoste de înțelepciune”. Conform DEX, filosofia este știința constituită dintr-un ansamblu închegat de noțiuni și idei, care interpretează și reflectă realitatea sub aspectele ei cele mai generale.

Ziua mondială a filosofiei nu urmărește atât promovarea diverselor domenii filosofice, precum filosofia religiei sau epistemologia, și nici a sistemelor metafizice sau a diverselor școli de gândire. Se urmărește, mai întâi de toate, formarea și încurajarea gândirii critice a omului de rând, care trebuie să învețe să își pună întrebări, să gândească critic și să evite prejudecățile și concluziile grăbite, superficiale.

Avem câteva cărţi care ar încuraja gândirea critică şi ar răspunde la întrebările cititorilor noştri:

Gontier, Thierry. Marile opere ale filosofiei antice / Thierry Gontier; trad. de Ioana Drăgan. – Iaşi, Editura Institutul European : 1996. – 72 p.

Această carte face parte din colecţia MEMO a editurii Institutul European. Din cuprins: Platon Georgias, Aristotel Etica nicomahică, Lucreţiu Despre natură, Seneca Scrisori către Lucilius, Augustin Cetatea lui Dumnezeu, Toma din Aquino Scrieri contra adversarilor. Cartea cuprinde teme: istorice, filosofice, politologice, estetice, etc.

Gontier, Thierry. Marile opere ale filosofiei moderne / Thierry Gontier; trad. Mihaela a9Gafiţescu. –  Iaşi : Editura Institutul European, 1998. – 104 p.

Această carte face parte din colecţia MEMO a editurii Institutul European. Din cuprins: Revoluţia galileană, Mecanismul triumfator, Revoluţia kantiană, Idealismul absolut, Pozitivismul, Ultimii moderni. Seria MEMO este o enciclopedie accesibilă tuturor, utilă elevilor, studenţilor şi celui mai larg public, sînt structurate pe modele de maximă eficienţă informaţională: articole de dicţionar, file de lectură, cronologii, monografii tematice, etc.

Aristotel. Metafizica / Aristotel. – Bucureşti : Editura Iri, 1999. – 615 p.

Această a doua ediţie a Metafizicii lui Aristotel reprezintă rezultatul unei revizuiri substanţiale a primei ediţii, apărute în 2001. Traducerea de faţă a dorit să ofere, pe cât este posibil, un Aristotel “contemporan”. Ceea ce nu înseamnă că un alt tip de demers – un Aristotel al tradiţiei comentatorilor neoplatonicieni şi medievali – nu poate fi, de asemenea, binevenit. Este ceea ce încearcă să facă Alexander Baumgarten cu un colectiv de la a7Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj.

Aristotel. Despre interpretare / Aristotel. – Bucureşti : Editura Humanitas, 2005. – 391 p.

Despre cele două opuri aristotelice se poate spune fără a folosi o retorică goală de conţinut că sunt două mari cărţi ale umanităţii, două cărţi ce stau la temelia culturii europene. Tratatul despre Categorii este una dintre primele încercări din filozofia europeană de a identifica şi analiza genurile cele mai generale ale fiinţei. Dacă în Categorii se face, poate în primul rând, ontologie, în Despre interpretare este concepută nu raţiunea de a fi a celor existente, ci raţiunea “pură şi simplă”, ca rostire legată, punere în rost.a1

Vergez, Andre. Curs de filozofie / André Vergez. –  Bucureşti : Editura Humanitas, 1995. – 398 p.

Prin Cursul de filozofie al lui André Vergez şi Denis Huisman, Humanitas încearcă să se alăture eforturilor de schimbare în învăţămîntul liceal de filozofie. Publicarea lui nu pretinde să înlocuiască manualul existent (unic!), ci vine să ofere profesorilor şi elevilor interesaţi de filozofie o alternativă şi un complement la studiul potrivit programei elaborate de Ministerul Învăţămîntului. Volumul este alcătuit din 18 capitole – cursuri care încearcă, potrivit autorilor, “să-l călăuzească pe cititor printer doctrine, concepte şi autori”.

Afloroaei, Ştefan. Cum este posibilă filosofia în estul Europei / Ştefan Afloroaei. –  Iaşi :  Editura Polirom, 1997. – 294 p.

Cartea este despre filosofia generală din estul Eurpei. Omul dispune de fantastica posibilitate a dedublării sale, el se poate vedea deopotrivă judecător şi acuzat, stăpânit de sine şi nu mai puţin străin lui însuşi. Faptul din urmă îl poate ţine la distanţă de exerciţiul arbitrar al conştiinţei subiective, cum avea să spună Kant. Omul se poate judeca pe sine aşa cum l-ar judeca pe el cineva străin. Deopotrivă, el poate să judece situaţia celui apropiat ca şi cum acesta i-ar fi un străin. Fără a devein prizonierul unei utopia şi a crede că dedublarea poate fi dusă până la capăt, el face loc celuilalt în chiar sensibilitatea şi gândirea sa.

aVoltaire. Dicţionar filosofic / Voltaire. – Bucureşti : Editura Polirom, 2002. – 407 p.

Lectura unui “Dicţionar” prezintă însă un enorm avantaj: ea poate fi aplicată, pe pagină, şi în acelaşi timp rapidă, cititorul grăbit (şi cam aşa este cititorul zilelor noastre) putîndu-şi concentra atenţia doar pe părţile care-l interesează la un moment dat, celelalte, lăsate deoparte pentru un timp, urmînd a deveni obiectul atenţiei lui cînd le va veni vremea. Dicţionarul filosofic al lui Voltaire a renăscut din propria-i cenuşă şi ne vorbeşte cu glasul cel mai viu despre adevărurile noastre.

Hadot, Pierre. Ce este filosofia antică? / Pierre Hadot. –  Iaşi : Editura Polirom, 1997. – 334 p.

La întrebarea „Ce este filosofia antică?”, tradiţia universitară răspunde printr-o istorie a doctrinelor şi a sistemelor, răspuns determinat, de la începuturi, de voinţa creştinismului de a-şi însuşi înţelepciunea ca asceză. Din conversiunea individului rezultă discursul filosofic care va mărturisi alegerea de existenţă ca reprezentare a lumii. Filosofia antică nu este, aşadar un sistem, ci un exerciţiu pregătitor la înţelepciune, un exerciţiu spiritual.

Barry Loewer. Filosofie în 30 de secunde / Loewer Barry. – Bucureşti : Editura Litera, 2009. – 160 p.

Filosofie în 30 de secunde – Cuget, deci exist, materialism dialectic, existenţialism? Metoda socratică, deconstrucţie? Desigur, cunoaşteţi semnificaţia acestor noţiuni sau, cel puţin, aţi auzit de ele. Dar oare le stăpîniţi destul de bine pentru a le dezbate la o petrecere sau pentru a vă impresiona prietenii? Filosofie în 30 de secunde prezintă, într-o maniera revoluţionară, cele mai semnificative 50 de teorii filosofice din toate timpurile. Filosofii de marcă au fost provocaţi să lase deoparte pentru o vreme framîntărila5e lor cu privire la sensul existenţei şi să încerce să explice, pe inţelesul tuturor, cele mai sofisticate idei filosofice în doar două pagini, 300 de cuvinte şi o ilustratie metaforică. Volumul de faţă îşi p
ropune să pătrundă în mintea celor mai mari gînditori ai lumii, ajutîndu-vă să înţelegeţi concepte complexe, precum imperativul categoric al lui Kant, fără să vă alegeţi cu dureri d
e cap.

Aristotel. Metafizica / Aristotel. – Bucureşti : Editura Iri, 1999. – 615 p.

Metafizica este numele uneia din operele esenţiale ale metafizicii (ramură a filozofiei), scrisă
de gânditorul şi filozoful grec Aristotel. Subiectul lucrării sereferă la tot ce există, privit prin perspectiva strictă a simplei sale existenţe şi nu a relativei importanţe pe care acel corp, lucru, obiect, concept, idee, noţiune etc. l-ar avea sau nu.

În această lucrare Aristotel tratează de asemenea diferite aspecte ale cauzalităţii, existenţa obiectelor matematice şi a lui Dumnezeu.

Cititorule, punele printre cărţile tale de căpătîi, citeşte-le şi bucurăte de ele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s