Publicat în Activitate expoziţională, ACTIVITĂȚI BC

Prozatorul şi dramaturgul Ştefan Zweig – 130 de ani de la naştere


Stefan Zweig (n. 28 noiembrie, 1881, Viena, Austria – d. 23 februarie, 1942, Petrópolis, Brazilia) a fost un scriitor, jurnalist și biograf austriac. În prezent este alături de Hermann Hesse unul dintre cei mai citiți autori de limbă germană. Stefan Zweig și-a petrecut ultimii ani de viață în exil, fiind un opozant fățis al dictaturii naziste.

Revistă bibliografică

 

Zweig, Ştefan. Lumea de ieri / Ş. Zweig; trad.: I. Nastasia. – Bucureşti : Editura UNIVERS, 1988. – 415 p.

lumea-de-ieriRomanul Lumea de ieri este mai mult decât biografia unei mari conştiinţe a epocii, este totodată radiografia unui colaps moral, dobândind spre final tragismul gestului de adio al celui ce părăsea, dezamăgit, o lume ce-şi pierduse raţiunea de a fi.

„Lumea de ieri” este Viena şi Europa de dinaintea Primului Război Mondial: o lume sigură, stabilă şi armonioasă, unde libertatea de spirit domnea neştirbită. Lumea în care s-a născut şi a început să scrie, cunoscând celebritatea, Stefan Zweig, în care el a călătorit, s-a îndrăgostit de cultura franceză, a legat mari prietenii intelectuale. Odată cu catastrofa din 1914, lumea aceasta dispare treptat: tronurile se prăbuşesc, ideile se tulbură, o întreagă civilizaţie începe să se scufunde, pentru ca, odată cu venirea lui Hitler la putere, să fie înghiţită de barbaria nazistă.

Zweig, Ştefan. Magellan: omul şi fapta sa / Ş. Zweig. – Bucureşti : Ed. Tineretului, 1955. – 305 p.

magelianSubiectul romanului este biografia exploratorului Fernando Magellan. Autorul face referinţă la naşterea lui Magellan şi călătoriile de la Seviila la San Lucar, de la San Lucar la Teneriffa, Rio de Janeiro, La Plata, Santiago etc. O carte caprivantă ce te ţine cu sufletul la gură.

Fernando Magellan a rămas cunoscut în istorie ca fiind primul explorator european care a condus o expediție în jurul lumii, primul care a descoperit o cale de acces din Atlantic către „Marea Sudului a lui Balboa” (Pacificul) prin periculoasa strâmtoare din Țara de Foc și primul care s-a încumetat să traverseze imensa și pustia întindere de apă a oceanului Pacific.

Zweig, Ştefan. Maria Stuart / Ş. Zweig; trad.: E. Relgis. – Timişoara : Helicon, 1992. – 333 p.

maria-stuartStefan Zweig este un istoric. Deşi nu este una dintre cele mai cunoscute personalităţi ale istoriei, Maria Stuart este regina despre care s-a scris poate cel mai mult, atât în documente istorice cât şi în literatură. Stefan Zweig îşi propune să prezinte viaţa reginei cât de obiectiv cu putinţă, bazându-se doar pe documente istorice autentice. Viaţa Mariei Stuart a fost înfăţişată  şi interpretată, pe cât de des, pe atât de contradictoriu, nu există, poate o altă femeie care să fi fost descrisă în forme atât de felurite, când ca ucigaşă sau ca martiră, când o înverşunată şi nesăbuită intrigantă, sau ca o sfântă demnă de împărăţia cerului.

Zweig, Ştefan. Orele astrale ale omenirii: miniaturi istorice / Ş. Zweig; trad.: şi postfaţă: I. M. Ştefan. – Bucureşti : Editura Muzicală, 1976. – 181 p. – Ediţia a doua.

orele-astraleOrele astrale ale omenirii constituie un best-seller al literaturii istorice. Lucrarea a fsot tradusă în numeroase limbi, printre care franceză, engleză, rusă, cehă, spaniolă etc.

Fragment: „Într-adevăr, aceste trupe sunt alcătuite din războinici disciplinaţi şi bine instruiţi, echipaţi la rându-le cu zale. Aceştia îi întrec numeric pe apărători şi sunt pe deplin odihniţi, în timp ce asediaţii trebuie să apere ba un loc, ba altul împotriva pătrunderilor. Şi totuşi, în continuare atacurile sunt respinse pretutindeni, şi sultanul este nevoit să-şi arunce în luptă ultimele rezerve, ienicerii, nucleul şi garda de elită a armatei otomane. Mahomed însuşi preia comanda acestor douăsprezece mii de tineri soldaţi, aleşi pe sprânceană, cei mai bravi ostaşi ai Europei, care se năpustesc cu un singur strigăt asupra adversarului extenuat. Este momentul ca toate clopotele din oraş să dea alarma, pentru a chema pe ziduri şi resursele de pe urmă – e vorba de cei socotiţi până acum inapţi de luptă. Este timpul să fie aduşi şi marinarii de pe corăbii, căci a sosit ceasul bătăliei hotărâtoare.”

Zweig, Ştefan. Secretul arzător / Ş. Zweig; trad.: Elena Davidescu. – Bucureşti : Editura pentru Literatură Universală, 1996. – 475 p.

arzatorRomanul Secretul arzător prezintă spulberarea iluziilor copilăriei şi creşterea sentimentului singurătăţii sub presiunea unui mediu ostil. Copilul Edgar, surprinzînd o aventură erotica a mamei sale, are revelaţia nesincerităţii lumii celor mici. În anii decisivi de formare a caracterului, se produce înlăuntrul său o ruptură, acel abis între realitatea exterioară şi propriul univers. În ceea ce priveşte textul original german, ediţiile succesive arată că autorul nu a scris dintr-o dată toate „miniaturile”, întregindu-le treptat buchetul; prima ediţie completă a apărut abia în 1943 la Editura Bermann-Fischer din Stockholm, la un an după sinuciderea scriitorului, şi apoi, după război, a cunoscut, între 1964 şi 1970, ediţii successive în Republcia Federală Germania.

Nuvelele sunt după cum urmează: Evadare în nemurire, Cucerirea Bizanţului, Reînvierea lui Georg Friedrich Handel, Geniul unei nopţi, Minutul lumii la Waterloo, Elegia de la Marienbad, Descoperirea Eldoradoului, Moment eroic, Primul cuvânt peste ocean, Lupta pentru Polul Sud.

Zweig, Stefan. Suflete zbuciumate / S. Zweig; trad.: Horia Matei. – Bucureşti : RAO, 2006. – 413 p.

suflete-zbuciumateUnicul roman al lui Stefan Zweig abordează subiectul „dublei milostenii“: cea autentică, „ferm hotărîtă, răbdătoare şi tolerantă, decisă să suporte orice”, şi cea plăsmuită care nu reprezintă decât „nerăbdarea inimii de a se elibera cât mai repede de copleşitorul sentiment penibil de compasiune provocat de nenorocirea altcuiva”. Într-o astfel de situaţie penibilă de compasiune nimereşte, în vara anului 1914, tânărul locotenent Hofmiller, staţionat în garnizoana unui mic oraş unguresc.

Dragostea arzătoare pe care tânăra Edith, paralizată, i-o poartă locotenentului nu e împărtăşită decât în mică măsură. Copleşit însă de emoţia sentimentelor fetei, implorat de tatăl acesteia şi sfătuit cu ardoare de medicul curant al lui Edith, dr. Condor Hofmiller decide, în cele din urmă, să se logodească cu tînăra. O face însă din milostenie, din „nerăbdarea inimii”.

Zweig, Ştefan. Tămăduire prin spirit / Ş. Zweig. – Iaşi : MOLDOVA, 1995. – 300 p.

tamaduire-prin-spiritAceastă carte nu vrea nicidecum să fie o istorie sistematică a tututor metodelor psihice de vindecare. În lucrarea dată, autorul face referinţă la medicul german Franz Anton Mesmer (1734 – 1815), fondatorul teoriei pseudoștiințifice a magnetismului animal, numit ulterior mesmerism. Ideile și conceptele sale l-au condus pe James Braid (1795–1860) la efectuarea studiilor științifice asupra hipnozei; la Mary Baker Eddy, persoană implicată în formarea unei religii şi la Sigmund Freud, medic neuropsihiatru evreu austriac, fondator al școlii psihologice de psihanaliză.

Un gând despre „Prozatorul şi dramaturgul Ştefan Zweig – 130 de ani de la naştere

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s