Publicat în Activitate expoziţională, LISTE BIBLIOGRAFICE

3 decembrie – Ziua Internațională a Persoanelor cu DizabilitățiConform unui raport al Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 15% din populația lumii au un handicap, de acea, la nivel mondial se încearcă educarea și conștientizarea populației referitoare la această categorie defavorizată. Obiectivele Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități sunt combaterea discriminării, promovarea înțelegerii în ceea ce privește problemele cu care se confruntă persoanele cu handicap și susținerea demnității, a drepturilor și a bunăstării acestora.

În scopul integrării persoanelor cu dizabilităţi în viaţa socială, politică şi economică a unei ţări, în 1992, Organizaţia Naţiunile Unite a hotărât ca 3 decembrie să fie proclamată Ziua Internaţionala a Persoanelor cu Handicap.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), în prezent, aproximativ 630 milioane de persoane (15% din populația lumii) trăiesc cu un handicap. Aproximativ două treimi din persoanele cu dizabilităţi trăiesc în ţări în curs de dezvoltare şi cu economie de tranziţie.

Iar în Moldova, conform statisticii sunt aproximativ 183.693 de persoane cu dizabilităţi la evidenţa organelor de protecţie socială a populaţiei.

În următoarele rânduri v-am pregătit o listă de cărţi pentru a dezvolta subiectul respectiv.

 1. Asistenţa socială a persoanelor cu dizabilităţi. – Chişinău : Pontos, 2007 . –  297 p.
 2. Asistenţa psihopedagogică a copiilor cu dizabilităţi şi a familiilor în condiţiile educaţiei incluzive : Ghid practic. – Chişinău : S.n., 2012 . – 96 p.
 3.  Albu, Adriana. Asistenţa în familie a persoanei cu deficienţă funcţională  : Tehnici de îngrijire şi manevrare a bolnavului / A. Albu. –  Iaşi : Polirom, 2001 . – 235 p.
 4.  Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități : ghid de formare . – New York : Națiunile Unite, 2012 . – 140 p.
 5. Copilul cu dizabilităţi : Aspecte de dezvoltare şi comportament : ghid practic . – Chişinău : Medicina, 2004. – 280 p.
 6. Copii cu şanse egale: Ghid pentru părinţi care educă copii cu dizabilităţi. – Chişinău : Bons Offices, 2005. –  56 p.
 7. Drepturile persoanelor cu dizabilităţi. – Chişinău : CpDOM, 2012 . – 22 p.
 8. Educaţie incluzivă : repere metodologice. – Chişinău : Bons Offices, 2006 . –  82 p.
 9. Ghid de termeni şi noţiuni: Psihopedagogie specială. Asistenţă socială. Terminolgie medicală. Legislaţie şi reglementări specific. – Chişinău : Pontos, 2006. – 312 p.
 10. Intervenţia recuperativ-terapeutică pentru copii cu dizabilităţi multiple. – Chişinău : Pontos, 2006. – 232 p.
 11. Vocea părinţilor. – Chişiău : Ruxanda, 2000. – 44 p.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s