Publicat în Activitate expoziţională, gastronomia românească, rețete tradiționale

Meniul de sărbători: salate, sosuri şi dulciuri


În ajunul sărbătorilor religioase (atît sărbătorile pascale cît şi cele de iarnă), vă recomandăm o expoziţie virtuală ce face referință la meniul de sărbători. Sunt cărți ce conțin rețete din bucătăria internațională.

Expoziție virtuală de carte

Anton, Speranţa. Ghid terapeutic naturist: reţete de post / S. Anton. – Ediţia a IV, revăzută şi adăugită. – Iaşi : Polirom, 2008. – 524p.

„Medicamentele naturii” ofera oamenilor posibilitatea unei vindecări ce elimină riscurile efectelor secundare ale medicamentelor de sinteză. Principiile active din plante, legume, cereale, fructe dezintoxică organismul, purifică sîngele şi întăresc astfel sistemul imunitar, revitalizînd întregul organism. Un adevărat ghid al sănătăţii, cartea prezintă virtuţile naturopatiei, urmărind în amănunt efectele benefice pentru organism ale unor plante, legume, cereale şi fructe ce se gîsesc şi la noi în ţară. În acelaşi timp, în structura cărţii sînt cuprinse peste 500 de reţete culinare care pun în valoare calităţile alimentelor naturale.

Cuprinsul ghidului terapeutic naturist include un compendiu de cereale, condimente, fructe, legume, produse apicole şi peşte, reţete pentru oameni bolnavi, reţete pentru oameni sănătoşi, combinarea alimentelor pentru o bună digestie.

 

Oliver, Jamie. Acasă la Jamie: Gătește-ți o viață frumoasă / J. Oliver; trad.: A. Ciorbaru. –  – București : Curtea veche, 2007. – 407 p.

„Conţine reţete simple, fără pretenţii şi mofturi, făcute cu ce se găseşte în fiecare sezon. Cînd am început să o scriu, nu ştiam exact ce voi pune în ea, dar am fost inspirat foarte repede de cine credeţi? De grădina mea de legume! Am ajuns să îmi dau seama că nu trebuie să cauţi prea departe inspiraţia. Aceasta poate veni stând acasă şi simţindu-te relaxat şi deschis. Îmi place nespus să îmi petrec timpul acasă, în satul în care am crescut, lucrând cu şefa, Mama Natură, în grădină şi văzând cum ies din pământ minunatele mele legume”.

Veţi găsi între aceste coperte peste o sută de reţete noi, plus câteva informaţii de bază şi sfaturi referitoare la cultivare!

 

Rețete internaționale pentru familia ta: în 8 vol. – București: Litera Internațional; Felicia, 2010.

Peste 50 de rețete italienești internaționale șide autor însoțite de fotografii de expecție, vă preyintă variate modalități de preparare a cărnii albe. Recomandări ale unor mari bucătari și secțiunea Sfaturi utile – pentru alegerea, tăierea șitehnicile de bayă în gătitul cărnii – vă îndrumă în preparare a unor feluri apetisante și pline de savoare. În plus, sunt mențioante  vinuri străine sau românești potrivit fiecărei rețete.

Vol. 1 : Carne albă. – 143 p.

Fragede și delicate, cărnurile albe sunt tot mai apreciate în meniul cotidian: mielul, iedul, păsările, porcul și vițelul se pot prepara în fel și chip. Peste 50 de rețete italienești, internaționale și de autor, însoțite de fotografii de excepție, vă prezintă variate modalități de preparare a cărnii albe. Recomandări ale unor mari bucătari și secțiunea „Sfaturi utile“ – pentru alegerea, tăierea și tehnicile de bază în gătitul cărnii – vă îndrumă în prepararea unor feluri apetisante și pline de savoare. În plus, sunt menționate vinuri străine sau românești potrivite fiecărei rețete.

Vol. 2 : Carne roșie. – 143 p.

Mult îndrăgită de gurmanzi, carnea roșie, aliment de bază încă din Antichitate, se gătește în fel și chip, de la carpaccio și biftec tartar la fripturi în sânge sau îndelung înăbușite.Peste 50 de rețete italienești, internaționale și de autor, însoțite de fotografii de excepție, vă prezintă felurite modalități de preparare a cărnii roșii. Recomandări ale unor mari bucătari și secțiunea „Sfaturi utile“ vă îmbie cu feluri apetisante și pline de savoare. În plus, sunt menționate vinuri străine și românești potrivite fiecărei rețete.

Vol. 3: Pește. – 143 p.

Prezent din vremuri imemoriale în alimentația noastră, peștele este astăzi apreciat în mod deosebit pentru gustul său delcat, dar și pentru calitățile sale nutritive.

Vol. 4 : Supe. – 143 p.

Supe clare și supe dense, supe-cremă și consommé-uri – feluri simple și obișnuite care astăzi pot fi regăsite și în cele mai rafinate meniuri. Mâncăruri cu origini modeste, care au devenit expresia unei arte culinare de o mare diversitate. Peste 50 de rețete italienești, internaționale și de autor, însoțite de fotografii de excepție, vă înfățișează un repertoriu variat de supe îmbogățite cu savori noi prin combinații insolite de ingrediente și prin felurite influențe etnice. Recomandări ale unor mari bucătari și secțiunea „Sfaturi utile“ vă oferă soluții inovatoare pentru rețete clasice. În plus, sunt menționate vinuri străine și românești potrivite fiecărei rețete.

Vol. 6 : Paste. – 143 p.

Fragede și delicate, cărnurile albe sunt tot mai apreciate în meniul cotidian: mielul, iedul, păsările, porcul și vițelul se pot prepara în fel și chip. Peste 50 de rețete italienești, internaționale și de autor, însoțite de fotografii de excepție, vă prezintă variate modalități de preparare a cărnii albe. Recomandări ale unor mari bucătari și secțiunea „Sfaturi utile“ – pentru alegerea, tăierea și tehnicile de bază în gătitul cărnii – vă îndrumă în prepararea unor feluri apetisante și pline de savoare. În plus, sunt menționate vinuri străine sau românești potrivite fiecărei rețete.

Vol. 7 : Preparate la grătar. – 143 p.

Sănătoasă și gustoasă, adaptată oricărui fel de aliment, prepararea bucatelor la grătar este o metodă de a găti pe care o regăsim dintotdeauna în tradițiile culinare ale tuturor popoarelor.

Peste 50 de rețete italienești, interna­ ționale și de autor, însoțite de fotografii de excepție, vă pun la dispoziție imaginea neașteptat de apetisantăa unor preparate pe bază de pește, de carne, de fructe și de legume, de crustacee și de fructe de mare. Recomandări ale unor mari bucătari și secțiunea „Sfaturi utile“ vă oferă ocazia unor mese de neuitat cu prietenii.

În plus, sunt menționate vinuri străine și românești potrivite fiecărei rețete.

Vol. 8 : Dulciuri. – 143 p.

Budinci și spume, gelatine și parfeuri, bavareze și creme – dulciurile de acest fel reprezintă soluția optimă pentru a încununa o masă de prânz, fiindcă pot fi combinate armonios și inventiv cu cele- lalte feluri de mâncare. Pot fi proaspete și ușoare sau bogate și cremoase, aduc miresme îmbietoare de mirodenii sau de ciocolată, sunt însoțite de siropuri ori de fructe proaspete sau uscate.

Peste 50 de rețete italienești, interna- ționale și de autor, însoțite de fotografii de excepție, vă oferă o gamă variată de dulciuri delicioase. Recomandări ale unor mari bucătari și secțiunea „Sfaturi utile“ vă dau sugestii pentru a prepara cele mai ingenioase rețete.

Montignac, Michael. 100 de rețete și meniuri / M. Montignac; trad.: Graal Soft – Integrated Translation Services. – București : Litera internațional, 2009. – 140 p.

Michel Montignac vă oferă 100 de rețete pentru a pune în pracitcă dieta sa, cu ajutorul
căreia peste 25 de milioane de persoane au reușit să slăbească și să se mențină în formă. Prima parte, teoretică, sintetizează principile de bază ale dietei, iar partea a doua cuprinde meniuri detaliate, pentru o perioadă de 8 săptămîni. Toate rețetele au un indice glicemic mic și sunt adaptate atît pentru faza întîi a metodei (de slăbire), cît și pentru ceade-a doua fază *de stabilire a greutăți).

Muller-Urban, K. Sosuri: Pregătire. Asezonare. Utilizare. Rețete / K. Muller-Urban, trad.: S. Preda.  – Bucurelti  : ALLFA, 2008. – 298 p.

Primele sosuri delicioase, ca și originele adevăratei arte culinare, le datorăm francezilor. De-a lungul timpului, bucătarii – mai ales cei din Franța – au învățat cum să pregătească sosuri din ce în ce mai delcate.  Primele sosuri gustoase au fost cele de tip Béchamel, preparate din lapte și făină, sosurile maronii, sosurile catifelate precătite din rîntaș și zeamă, și, desigur, sosul olandez, îngroșat cu gălbenuș de ou. Toate sunt origianre din Franța. Sosul reprezintă o îmbogățire a mîncării și stîrnește apetitul. În această carte,veți găsi modul de preparare a sosurilor pentru diverse feluri decarne sua pui, pește și fructe de mare, paste, legume, salate, sosuri dulci, sosuri salsa, Chutneys și sosuri subțiri.

 

Roman, Radu Anton. Bucate, vinuri și obiceiuri românești / R. A. Roman. – Ediție nouă, îndelung revăzută și mult adăugită. – București : Paideia, 2001. – 808 p.

Aşa se face că, sub titlul emfatic şi narcisist de „bucătărie românească”, găseşti – în cîrciumi mai ales, fie ele locande de soi sau bombe imposibile – mai toate felurile turceşti, arabe, austriece, greceşti, franceze deseori, ruseşti, evreieşti, poloneze ori chiar şi altele, de şi mai aiurea.

Ce-s musacaua, ciorba, chifteaua, salata de „biof“, ciolanul pe fasole, plăcinta (placenta în latină), supa, clătitele şi altele atît de „neaoşe“ bucate altceva decît depuneri, aluviuni, fie ale ocupaţiei otomane, fie ale influenţelor franceze, germane, fanaro-greceşti sau care or mai fi ele?!

 

Salate: 60 de rețete simple, pentru toate anotimpurile. – București : House of Guides, 2008. – 126 p.

Carte prezinta 60 de retete delicioase din bucataria internationala cu ingrediente potrivite pentru fiecare anotimp. Salatele prezentate pot fi servite atat la mese obisnuite cat si la mese festive.

Salate pentru petreceri și bufet rece. – Oradea : Editura Aquila ’93, 1998. 64 p.

Salatele pentru petreceri nu tebuie să lipsească de pe nici un buffet, pentru că ele sunt preparate într-un timp relative scurt și satură mulți oaspeți și rezistă linopți mai lungi la buffet. Aveți la dispozițiepeste 50 de rețete pentru salalte cu legume, orez, tăiței, salată verde și fructe. Fiecare salată este suficientă pentru 8 porții.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s