Publicat în literatura americana, REVISTE BIBLIOGRAFICE

Detalii despre autorul cărții celebre„Fructele mâniei”, John Steinbeck


 John Ernst Steinbeck (n. 27 februarie 1902, Salinas, California – d. 20 decembrie 1968, New York) a fost scriitor american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. El este cunoscut pe scară largă pentru romanul care a câștigat Premiul Pulitzer Fructele mâniei (1939), romanele La răsărit de Eden (1952) și Șoareci și oameni (1937). A fost autorul a douăzeci și șapte de cărți, acestea incluzând șasisprezece romane, șase cărți non-ficțiune și cinci colecții de povestiri; Steinbeck fiind recompensat cu Premiul Nobel pentru Literatură în 1962 pentru scrierile sale realiste și imaginative, îmbinând un umor afectuos cu o observație socială ascuțită

Între 1918 și 1925 a studiat cu intermitențe la Universitatea Stanford, fără a obține vreo diplomă, fără să-și termine studiile, a părăsește Universitatea, în frecventarea căreia a arătat o pasiune deosebită pentru biologie și mai ales pentru biologie marină. apoi a avut slujbe dintre cele mai diverse, a încercat să trăiască din scris ca gazetar. Nereușind, s-a întors în California unde a lucrat ca laborant chimist, zidar și muncitor agricol,  timp în care a început să scrie literatură

Debutează în 1929 cu romanul Cupa de aur,  iar în 1932 publică volumul de nuvele Pasunile Raiului. Succesul cunoscut in 1935 cu Cartierul Tortilla si apoi, in 1937, cu romanul Soareci si oameni  il impune drept unul dintre marii scriitori americani ai epocii.

Iată câteva dintre cărțile scrise de-a lungul vieţii:

 
Cartierul Tortilla
 este un roman cu personaje contemporane, ce crește din structura și temele legendei lui Arthur. „Cavalerii” pe care și-i alege John Steinbeck sunt locuitori ai orașelului californian Monterey, adunați în jurul lui Danny, a carui casă, precum castelul lui Arthur, devine un loc în care personajele se adună să-și pună la cale „aventurile”. În fapt, „cavalerii” nu sunt altceva decât paisanos, bărbați ai caror stramoși au fondat cu sute de ani în urma California. Doar că, spre deosebire de înaintașii lor bravii bărbați ai contemporaneității rezistă cu îndirjire grijilor și bătăilor de cap ale muncii pentru întreținerea familiei, alegând în schimb un destin nobil și fantezist, demn de cel mai lipsit de griji.


Iarna vrajbei noastre
reafirma poziția lui John Steinbeck de susținător neobosit al adevărului, înzestrat cu o intuiție infailibilă pentru tot ceea ce ține cu adevărat de spiritul american.
(Din discursul Comitetului Premiului Nobel cu ocazia decernării Premiului Nobel pentru literatura lui John Steinbeck)

Publicat cu un an înainte ca Steinbeck să primească Premiul Nobel pentru literatură, romanul urmăreşte marasmul ce a cuprins societatea americană în anii 1960. Personajul central, Ethan, ajunge în pragul sărăciei lucrând ca funcţionar în propria băcănie, deţinută acum de un imigrant italian. Soţia şi copiii se plâng la nesfârşit de lipsa banilor şi de viaţa pe care o duc, iar Ethan încearcă cu disperare să le ofere fericirea şi, în acelaşi timp, să-şi păstreze demnitatea. Prin Iarna vrajbei noastre, Steinbeck ne poartă într-o călătorie spre miezul disperării protagonistului său, alimentată fără încetare de sentimentul ratării.


La răsărit de Eden
a fost ecranizat în anul 1955, în regia lui Elia Kazan, cu James Dean în rolul principal. Una dintre capodoperele secolului XX, La răsărit de Eden reconstruiește povestea biblică a lui Cain și Abel în decorul Văii Salinas din California. Romanul, a cărui acțiune se întinde din timpul Războiului Civil american până la sfârșitul Primului Război Mondial, urmărește conflictele dintre două generații de frați, începând cu Adam și Charles Trask.

Acest roman care a fost publicat în anul 1952 este cel mai amplu roman al autorului, care a petrecut mult timp reflectând la el, căutând noi limbaje și simboluri, dorind să îl facă cât mai accesibil pentru public, deși subiectul era destul de dificil, astfel încat și copiii să poată să înțeleagă mesajul. Autorul și-a dorit să pună pe hârtie una din cele mai mari povestiri, una despre bine și rau, depre putere și slăbiciune, despre ură și iubire, despre frumusețe și urățenie.


Momentul Pearl Harbor a marcat o cotitură în creația lui Steinbeck. Romanul Nopți fără lună (1942) aduce în prim-plan istoria unei mici comunități, liniștite, care se confruntă brusc cu realitatea brutal a ocupației naziste, urmărind efectele acesteia atât asupra invadatorilor, cât și asupra celor invadati. Un roman sobru, cu o structură ca de piesă de teatru, cu descrieri minimale, despre ce se întâmplă atunci când  o putere totalitară se găsește față în față cu o democrație care, mai presus de orice, derește să își păstreze libertatea.


Perla
– o operă clasică a laureatului Premiului Nobel,o carte răscolitoare care vorbește despre năruirea visului american.  Kino este un pescar foarte sărac dar mulțumit de viața pe care o duce alături de Juana și fiul lor, Coyotito. Asta până în ziua în care descoperă cea mai mare și perfectă dintre perle, Perla Lumii, despre care se vorbește în toate legendele căutătorilor de perle. Găsirea ei îl transformă pe tânărul Kino într-un om foarte bogat, mai bogat decât ar fi visat vreodată. Avînd Perla Lumii, îndraznește să viseze: să-și cumpere o pușcă, haine frumoase, să se cunune la biserica cu Juana, Coyotito ar putea merge la școala dar mai presus de toate acestea – siguranța, bunăstare și respectul semenilor! Dar fericirea este de scurtă durată, căci mirosul banilor atrage toată răutatea semenilor, iar Kino e nevoit să se confrunte cu invidia, lăcomia și violența oamenilor. Ceea ce părea a fi un miracol se transformă într-un coșmar. „Dacă această poveste este o parabolă, atunci poate că fiecare îi va afla un tâlc și își va citi în ea propria viață.”  John Steinbeck


Una dintre cele mai cunoscute cărți ale scriitorului care se apleacă asupra suferințelor prin care au trecut americanii în timpul Marii Crize Financiare. Publicată în anul 1939, cartea este un răspuns la efectele uneia dintre cele mai negre perioade în istoria Americii. Pentru Fructele Mâniei, autorul a primit în 1940 Premiul Pulitzer, distincție care l-a consacrat în topul scriitorilor secolului XX.

John Steinbeck ne prezintă povestea unei familii sărace din Oklahoma care nu are altă soluție decât să-și lase în urmă fermă și să plece alături de câteva animale strânse într-o mașina hârbuită.

Familia Joad se alătură altor mii de emigranți și visurilor acestora de a deveni proprietarii unei bucăți de pamânt în California. Așa cum ne-a obișnuit Steinbeck, în spatele unei povești aproape eroice stă plăcerea micilor detalii: limbajul plin de culoare, situațiile luate parcă dintr-un film mut, hotărârea de neclintit a unui protagonist ce imprimă ritmul unei povești parcă fără sfârșit.


„O adevărată plăcere a lecturii, un amestec de locuri și oameni punctat ici și colo de eseuri dulci-amare despre aproape orice, de la dificultățile emoționale ale înaintării în vârstă până la motivul pentru care giganticii sequoia ne inspiră teamă și admirație prin grandoarea lor.“ (The New York Times Book Review)

Volumul Călătorii cu Charlie, explorând America, publicat în 1962, este ultimul şi, în unele privinţe, cel mai amplu dintre jurnalele sale de călătorie, prezentând o viziune complexă asupra Statelor Unite la începutul unui deceniu tumultuos. Este opera unui scriitor matur, la sfârşitul unei lungi cariere şi un fel de elegie a unei lumi pierdute. Este în egală măsură şi o carte de memorii fascinantă, un autoportret al omului căruia nu i-a plăcut niciodată să-şi facă publică o autobiografie precisă. Pentru că au ajuns să posede atât de multe lucruri, scria el, (americanii) îşi risipesc timpul şi banii tolăniţi pe canapea, în şedinţe de psihanaliză. Ce specie ciudată putem fi noi! Putem face faţă oricăror situaţii în care ne pun Dumnezeu şi Natura, cu excepţia abundenţei. Dacă aş dori să distrug o naţiune, i-aş da totul din belşug şi, astfel, aş reuşi s-o culc la pământ, nefericită, lacomă şi putred de bolnavă.

La 20 decembrie, anul curent, se împlinesc 48 de ani de la decesul scriitorului american John Steinbeck.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s